Kırka ETİ Maden Bor İşletmelerinde çalışan emekçilerin talep ve sıkıntılarını gündeme getiren Çakırözer, “2024 yılında 2,5 milyon ton bor ürünleri satışı karşılığında, yüzde 97'si ihracat olmak üzere 1,3 milyar dolar satış gerçekleştirerek rekor kıracağız diyorsunuz. Diğer tarafta onu gerçekleştiren emekçinin, mühendisin hakkını vermiyorsunuz. Kömür yardımı, yakacak yardımı, yıpranma payı vermiyorsunuz. İhracat priminden mahrum bırakıyorsunuz. Övündüğünüz o emekçilerin özlük haklarına hepimizden önce sizin sahip çıkmanız gerekir.” dedi. Çakırözer, ölüm yolu olarak bilinen Kırka Yolu’nda meydana gelen kazaları da gündeme getirerek, “Bu yolu her gün ETİ Maden emekçilerimiz de kullanıyor. Kış aylarında ölüm korkusuyla servislerine biniyor çalışanlar. Yıllardır bitmeyen ve göz göre göre kazaların yaşatıldığı bu yol iktidarın ayıbıdır.” dedi.

"Rekor İhracatla Övünüp İşçinin Hakkını Vermiyorsunuz" 

TBMM’deki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde söz alan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, görüşmelerde bor madenindeki rekor ihracatla övünen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ı topa tuttu. Bakan Alparslan bor madeninde yüzde 97'si ihracat olmak üzere 1,3 milyar dolar satış gerçekleştirerek rekor kırılacağını dile getirirken, CHP’li Çakırözer, “Burada rekor ihracatla övünüp Kırka ETİ Maden Bor İşletmelerindeki emekçimizin, mühendisimizin hakkını vermiyorsunuz” dedi

Çakırözer şunları söyledi:

“Eskişehir Eti Bor emekçisinin derdi çok. Türkiye'de her sendikalının yakacak yardımı, kömür yardımı var, onların yok, yıpranma payı da yok. Burada rekor ihracat diye övünüp diğer yandan onu gerçekleştiren mühendise neden ihracat primi vermiyorsunuz? Demem o ki övündüğünüz o emekçilerin özlük haklarına hepimizden önce sizin sahip çıkmanız gerekir.”

Albayrak'tan Kazım Kurt'a Sert Cevap! Albayrak'tan Kazım Kurt'a Sert Cevap!

"Mülakatla İş Derindeki Gençlerin Geleceğiyle Oynuyorsunuz"

Kırka ETİ Maden Bor Tesislerinde işçi alımındaki mülakat ve partizanlığı da gündeme getiren Çakırözer, “Bugünlerde tesislere madenci alımı yapıldığını duyuyoruz. Ancak büyük sorunlar var. O bölgede topraklarını madene veren ailelerin evlatları istihdamda öncelikli ama 35 yaş sınırı var diye eleniyor. Peki, yaş dolmadan niye almıyorsunuz? Çünkü partizanlık yapıyorsunuz. Kol gücüne dayalı bir iş için bir emekçi 15 kez, 20 kez elenir mi? Eliyorsunuz, yıllarca dışlayıp sonra da 35 yaşına geldin diye iş umudunu elinden alıyorsunuz. Ayrıca, hani mülakat kalkacaktı? Tüm şiddetiyle devam ediyor. Yetmiyor partizanlık yapıyorsunuz. İş derdindeki gençlerimizin yok parti üyeliğine, yok ailesine, yok sosyal medya paylaşımlarına bakarak gelecekleriyle oynuyorsunuz.” dedi.

"Aynı Yerde 8 Kaza Oldu... Bitmeyen Kırka Yolu Bu İktidarın Ayıbı" 

Çok sayıda ölümlü kazanın yaşandığı ‘Kırka Yolu’nun tamamlanması için Bakan Bayraktar’dan destek isteyen Çakırözer, “O madene giden yolun hâli iktidarınızın ayıbıdır. İşte, bugün yine kaza var 1 ölü, 44 yaralı, aynı yerde bir yılda 8 kaza oldu,
geçen yıl Eti Maden işçilerimizi taşıyan otobüs kaza yaptı. İşçiler hele kış aylarında ölüm korkusuyla servislere biniyor her sabah. Bu yola şimdi işçilerin imzasıyla, Kırkalıların imzasıyla başlandığını söyleniyor, anlatılıyor. Hızla tamamlanması sadece Karayollarının değil, Eti Madenin de önceliği olmalıdır” diye konuştu.

Kırka Bor Özelleşecek mi? 

Görüşmelerde Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar’ın "Eti Madeni klasik kamu işletmeciliğinden çıkaracağız” açıklamalarını da gündeme getiren Çakırözer, Bakan Bayraktar’a, “Bor tesisi özelleştirilecek mi? Çalışanlar haklı olarak özelleştirme mi geliyor diye endişeli, bu kaygıları gidermelisiniz!” diye sordu.

Çakırözer şunları söyledi:

“Sayın Bakan, sunumunuzda bor madeninin öneminden de bahsediyorsunuz. O övündüğünüz bor, bizim Eskişehir Kırka'da çıkıyor ama şimdi diyorsunuz ki: 'Eti Madeni klasik kamu işletmeciliğinden çıkaracağız' bu ne demektir? Çalışanlar haklı olarak özelleştirme mi geliyor diye endişeli, bu kaygıları gidermelisiniz. Eti Madende çok sayıda iş kazası oluyor, kadro eksik, izinsiz çalışıyorlar, hangi önlemleri alıyorsunuz?”

Editör: Buse Kuşçu