Bir güzel söz söyleme sanatı varsa, bir de güzel anlama ve dinleme sanatı vardır… - Epiktetos

Sizce de çok anlamlı ve üzerinde düşünülmesi gereken bir söz değil mi?  

Güzel söz söyleme, güzel anlama ve dinleme… Belki de insanların arasındaki tüm ilişkilerin temel noktası budur…

 

Konuşmak, dinlemek ve anlamak deyince sanırım çoğumuzun aklına ilk olarak iletişim kavramı geliyor. İletişim, insanın varoluşundan bu yana meydana gelen bir ihtiyaçtır. Uzun yıllar öncesine doğru bir seyahate çıkarsak, mağara duvarlarına çizilen resimler, çeşitli nesneler veya aletler ile çıkarılan sesler, ateş yakılarak oluşturulan duman gibi birçok metot insanların birbirleriyle iletişim kurmak için kullandıkları bazı yöntemler olarak karşımıza çıkar.

İletişim insan varlığındaki zorunlu unsurlardan birisidir çünkü iletişim olmadan insanın hayatını sürdürmesi neredeyse imkânsızdır diyebiliriz. Esasında hayatın kendisi iletişim etkinliklerini ve iletişim ağını içeren bir kavram değil midir? İnsanoğlu var olduğu süre boyunca sürekli iletişim ve bu iletişim nedeniyle oluşan bir etkileşim içerisindedir. Kendisini ve çevresini etkilemeye ve değiştirmeye başlar. Bireyler kendi kişiliklerini iletişim tarzlarıyla ve alışkanlıklarıyla ortaya koymaya çalışır. Birbirimizi anlamak, bir şey öğrenmek, kendimizi daha iyi anlatmak ve bir amaca ulaşmak için iletişim kurarız.

Peki, bu kadar önemli bir kavram olan iletişim nedir? Kişisel fikrimi soracak olursanız, iletişim her şeydir diyebilirim. İletişim bir kitaptır, bir gazetedir. İletişim televizyondur, internettir. İletişim yazımın başında bahsettiğim mağara duvarlarına çizilen resimdir, çeşitli aletler ile çıkarılan sestir. İletişim kendini anlatmaktır, tanımlamaktır. İletişim ne istediğini ne hedeflediğini söylemektir. İletişim sadece konuşmak değildir bazen sadece susmaktır. İletişim iyi bir dinleyici olmaktır. Ben iletişimi yukarıdaki gibi tanımlıyorum ama genel bir tanım vermem gerekirse, iletişim kavramı bilgi, duygu ve düşüncelerin birçok metot ve yöntem aracılığıyla diğer bireylere ve topluma aktarılmasıdır diyebilirim.

Esasında hem iş hayatımızda hem de özel hayatımızda mutluluk ve başarıya ulaşmamız doğru ve etkili bir iletişim kurmamıza bağlıdır. Yapılan araştırmalara göre, hem özel hayatımızda hem de iş hayatımızda yaşanılan olumsuzluklar ve başarısızlıkların ana nedenlerinden birisinin iletişim eksikliği ve bozukluğu olduğu belirtiliyor. Herkes yüksek bir iletişim yeteneğine sahip olmayabilir fakat çevresinden veya bu konu üzerine çalışan bilgili kişilerden bazı önemli noktaları ve stratejileri öğrenebilir. Peki, etkili iletişim nedir ve etkili iletişim için nelere dikkat edilmelidir? Gelin kısaca bu sorunun cevabına beraber bakalım.

Sözün en güzeli, söyleyenin doğru olarak söylediği, dinleyenin de yararlandığı sözdür... Aristoteles

 

Etkili iletişim, bizlerin karşımızdaki kişiye veya kişilere iletmek istediğimiz mesajı mümkün olan en kısa zamanda, en net ve doğru biçimde vermemizdir. Etkili iletişimde dikkat edilmesi gereken unsurların başında iyi bir dinleyici olmak gelir. Bulunulan ortamda iyi bir dinleyici olmak aynı zamanda karşınızdaki kişi veya kişilere saygı ve değer verdiğinizin de bir göstergesidir. İkinci önemli bir nokta ise empati kurabilmek yani kendimizi karşıdaki kişinin yerine koyup ne söylediğini veya düşündüğünü anlayabilmektir. Karşı tarafla kurulacak olan bu duygusal bağ iletişimi daha güçlü hale getirmek için önemli bir ögedir. Etkili bir iletişimde beden dili de önemli bir rol oynar. Konuşma sırasında çok fazla el hareketi yapmamaya özen gösterilmeli, saçlarla oynanmamalı, bacaklar abartılı bir şekilde açılarak oturulmamalı ve konuşan kişi ile mümkün olduğunca göz teması kurmaya özen gösterilmelidir. Konuşurken ses tonuna, vurgulamalara ve seçilen kelimelere özen gösterilmelidir. Etkili bir iletişimde diğer önemli bir husus ise eleştiriye açık olmak, probleme odaklanmak ve bununla bağlantılı olarak kendimizi doğru bir şekilde ifade edebilmektir. Etkili iletişimde bu unsurlara dikkat ederek hem özel hayatımızda hem de iş hayatımızda daha başarılı olacağımızı düşünüyorum.

Başrollerini Kate Winslet ve Jim Carrey’nin paylaştığı 2004 yapımı olan Sil Baştan (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) isimli filmde “Sürekli Konuşmak İletişim Kurmak Değildir” denilmektedir. Evet, film de söylediği ve yazımda anlatmaya çalıştığım gibi sürekli konuşmak karşımızdaki ile bir iletişim sürecinde olduğumuzu ve bu sürecin de doğru ve etkili olduğunu göstermez. Yukarıda bahsetmiş olduğum etkili iletişim için yapılması gerekenler ile her konuda doğru bir iletişim kurularak daha olumlu sonuçlara ulaşılacağını düşünüyorum. Unutmayın, doğru ve etkili iletişimin temeli sizsiniz… Sizin doğru, net ve etkili bir şekilde iletişim kurmanız hayatınızı ve başkalarını değiştireceği gibi yaşadığınız ortamı da değiştirebilir. Bu arada içinde bilim kurgunun da yer aldığı romantik bir dram olan Sil Baştan (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) filmini izlemediyseniz en kısa zamanda izlemenizi öneririm.

 

                Yeni Yazılarda Buluşmak Dileğiyle…