Ve bir süredir beklenen oldu... Eskişehir Ticaret Odası Meclisi'nde alınan karar ile şehirde 200 gram somun ekmeğin fiyatı 8 TL'den 10 TL'ye yükseltildi.

Bu karar bir süredir bekleniyordu. Zaten esnaf ve ekmek ile ilgili esnaf odaları zam taleplerini ısrarlı şekilde hükümete iletiyordu. Esnafın bu konuda ısrarcı olması çok doğal ve ekmeğe zam gelmesi, içinde bulunduğumuz koşullarda hiç anormal bir şey değil. Esnafın zam talebi de çok makul.

Mesele ise buna sebep olan durumlar...

Belki klişe olacak ama bazı klişeler kökleşmiş gerçeklerden doğar bunu da unutmayalım. Türkiye gibi bir tarım ülkesinde, standart her hanede tüketilen somun ekmeğin fiyatının 10 birime çıkması kabul edilemez. Bu fiyat bir de Eskişehir için geçerli. Başka şehirlerde fiyat 10 birim üzerine de çıkabiliyor, çıkabilir.

Ülkenin ekonomisi ile ilgili yazdığım her yazıda ben bir asgari ücret kıyası yaparım. Çünkü asgari ücret adı üzerinde bir ülkede veyahut bir kurumda alınan en düşük ücreti simgeliyor. Asgari ücret halen 17.000 TL ve alım gücü giderek düşüyor. Eskişehir'de yaşayan bir birey ya da tek maaşlı bir aile 17.000 TL ile kaç ekmek alabilir? Belki size bu hesaplamalar artık sıkıcı gelecek ama ben vatandaşın ekmeğine göz dikenler bu duruma bir çare bulmadıkça bu hesap kitabı yapmaya, yazıp çizmeye devam edeceğim. Asgari ücret ile Eskişehir'de bir ayda, tüm paranızla 1700 ekmek alabilirsiniz.

1700/30 derseniz günlük asgari ücret 57 ekmek fiyatına tekabül ediyor. 4 kişilik bir aile günde 4 ekmek tüketiyor olsa geriye kalıyor 53 ekmek parası. Yani, 530 TL. Bunun içinde kira, diğer gıda, eğitim, giyim vs. vs. gibi masraflar var. Günde 53 ekmek karşılığında bu saydığım kalemlerde neler alabilirsiniz?

Yahu, fazla yüklenmeyeyim, sabırlı ve itikatli olayım diyorum ancak; konu vatandaşın ekmeğine gelince durduramıyorum kendimi. Siz şatafat içinde yaşayacaksınız bu vatandaş günde 57 ekmek parasına mahkum olacak. Bir de en temel gıdaya zam üzerine zam yapacaksınız. En kibar tabirle ayıptır efendiler!

Ekmeğe henüz 30 Ocak'ta zam gelmişti. 4 ayda ekmeğe %25'lik bir zam daha uygulandı. Peki, şunu sormak da istiyorum. Kalabak suya gelen zammı cansiperane eleştirenler ekmeğe gelen zamma ne diyor? Bu arkadaşların diline doladığı bir şey var. Millet "Mazota zam geldi.", "İlaçlar ateş pahası oldu." deyince "Elma ile armudu kıyaslamayın, karıştırmayın." diyorlar.

Bu başlı başına yanlış bir savunma örneği zaten de farz-ı kelam doğru olsun. Alın size elma ile elma!

Ekmek 10 lira, bir damacana su 100 lira olmuş. Günah değil mi bu millete hala körü körüne vatandaşın ekmeği ile beslenenleri savunuyorsunuz? Türkiye'nin tepesinde bir israf kültürü gelmiş gidiyor...

Türkiye'de ikitdarın bir ayağının çukura inmesinde ve çöküş döneminin gelmesinde vatandaşın ekmeğine göz dikenlerin büyük payı var. Buna engel olamayan hükümet tasarruf tedbirleri ile hayal satsa da gerçek ortada. Ekmek 10 lira baylar, bayanlar! Başka söze gerek yok...

Herkese sevgiler, saygılar...