Sessiz, sedasız ve deprem kederiyle örselenen seçim hareketi partilerin seçim takvimini açıklamasıyla birlikte resmen başladı.

Eskişehir’de bu hareketten nasibini aldı. Lakin listeler kalabalık gözükse bile flaş diye tabir edeceğimiz aday adayı sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.

İttifaklar içindeki belirsizlik ve milletvekili sayısının 7’den 6’ya düşmesi belli ki beklenen hamle sayısını düşürmüş ya da son güne taşımış durumda.

Partilerin aday listelerinde beklenen ama gelmeyen isimler kadar, nereden icap etti diye düşündüren isimlerde var.

CHP’Lİ Nihat Çuhadar bu isimlerin başında geliyor.

Son Büyükşehir Meclis toplantısı öncesinde istifa edecekler arasında olmayan, İbrahim Arslan ve Nuray Akçasoy istifa ederken sessiz kalan ve görüş belirtmeyen Çuhadar’ın Perşembe günü aniden istifa etmesi hem düşündürdü hem de Büyükşehir’de CHP meclis üyesi sayısını bir eksilttiği için biraz tepki çekti.

Bu hamlenin ardından CHP eski il başkanı Abdülkadir Adar’ında başvuru yapması ve listede flaş isim sayısının 2,3 ile sınırlı olduğunu düşünürsek, Salı’dan sonra hepten merak konusu oldu diyebiliriz.

AK Parti listesinde ise çok istenen ama gerçekleşmeyen istifa ve başvuru durumlar var.

Meclis üyesi Murat Özcan’ın istifa etmesi çok istense dahi kendisi bunu istemedi ve başvuru yapmadı. TRT Genel Müdür Yardımcısı Fetih Fahri Kaya’nın istifa ederek Eskişehir aday adayı olması da bazı hesapları karıştırdı. Özellikle seçilebilir ilk 3 sıra için konuşunların yörüngesi biraz değişmiş durumda.

Yine Pınar Turhanoğlu’nun aday adaylığı Emine Nur Günay’ın İstanbul’dan başvuru yapmasıyla anlam kazanmış durumda.

Gelelim İyi Parti de oluşan listeye,

İsim çok ama resmi başvuru sayısı henüz 10 kişiyi geçmiyor.

En çok çalışan hatta tek çalışan isim şimdilik Melih Aydın gibi gözüküyor. Aylardır ismi partiyle anılan Nebi Hatipoğlu’nun resmi başvurusunu henüz yapmadığı ve parti ile görüşme aşamasında olduğu söyleniyor. Özlem Ayrancı ismi teşkilatta tartışma yaratırken, Genç isimlerin listede olması sevindirici bir detay. Genel Merkez’de uzun yıllar görev yapmış Çağdaş Çelik, medya patronlarından Hakan Kaymak’ta ilk sıralarda olmasa bile listede yer almasına mutlak gözle baktığım isimler.

Ancak partinin Eskişehir ile ilgili bir temayüle başladığı ve bu temayülden çıkacak isimlerin avantajlı olacağını da söylemekte beis yok.

MHP’de beklenen aday enflasyonu şimdilik olmadı. Metin Nurallah Sazak’ın yeniden aday olacağı ve MHP’nin AK Parti ile ortak liste yaparak seçime girmez ise Eskişehir’den milletvekilli çıkarma olasılığı çok yüksek olmadığı için talep azalmış durumda.

Saadet, DEVA, Gelecek ve DP için ise yorum yapmak mümkün değil. Altılı masa’da alınan karar ve görüşmeler neticesinde CHP listelerinde bu partilere yer açılabilir. Onu da durum netleştikten sonra değerlendirebiliriz.

Anlaşılan bir önceki seçime göre daha az aday adayı olan ve pek çok yeni isimle müşerref olacağımız bir seçim dönemi bizi bekliyor.

Eskişehir’de 6 Milletvekilinin şu an 2 AK Parti, 2 CHP, 1 İYİ Parti olarak dağıldığını ve MHP’nin olasılığının şimdilik düşük olduğunu söyleyebilirim.

İşte tüm çaba o 1 vekili bünyeye katmak için olacak.

MHP eğer milletvekili çıkaramaz ise o 1 vekil en az hata yapan partiye gider.