Dün Ankara’da CHP Genel Merkezinde birkaç saat geçirdim.

Aday adaylığı başvuru kuyrukları, Eskişehir’den başvuru yapmak için akın akın gelenler ve başvuru yaptıktan sonra o ilden sorumlu MYK üyesi ile birkaç dakika görüşmek için zamanla yarışan aday adaylarını yakından gözlemlemeye çalıştım.

Bir tarafta bu sürece tanıklık ederken diğer tarafta gözümüz Eskişehir’den gelen, yola çıktığı söylenen ve orada rastladığımız tanıdıkların üzerindeydi.

Orada olduğum süreçte Muharrem Şenel, Nuray Akçasoy ve Yücel Yenilmez ile karşılaştım. Eskişehir’inde 7. Vekili olabilecek nitelikteki Kütahya Aday Adayı Güler Ezgi Doğan Turan ile sohbet ettim. Genel Merkez’de görev yapan tanıdıklarla ayaküstü görüştüm.  

Birkaç saatlik sürece dolu dolu gözlem ve tespit sığdırarak Eskişehir’e döndüm.

Malumunuz Eskişehir’de beklentinin altında başlayan süreç, birkaç gündür aday adayı patlamasına dönüştü.

Mevcut vekiller Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü’nün dışında 13 aday adayı yani vekillik sıralamasına girmek için yarışan 15 namzet var.

Bu namzetler içinde dikkat çeken bir husus kadın aday adayının azlığı…

Favori isimlerden Nuray Akçasoy’un dışında tek kadın aday adayı Ebru Sungar.

Listede bir başka detay ise partinin gençlik kotasında yer alabilecek yaşta herhangi bir aday adayının yer almaması.

Herkes kişisel tahminlerimizi soruyor, nabız yokluyor ama bu tahmin her zamankinden zor gözüküyor.

Ben daha öncede dile getirdiğim gibi kadın adaylar içinde Akçasoy’un önde olmakla birlikte erkek aday adayları içinde İbrahim Arslan’ın avantajlı olduğunu ama Yücel Yenilmez, Ayhan Kavas gibi isimlerinde dikkat çekici olduğunu düşünmeden edemiyorum.

Öte yandan başvuru yapan herkesin kendine göre bir desteği, bir iddiası var.

Kimi örgütten, kimi genel merkezdeki tanıdıklarından, kimi etnik kökeninden, kimi meslek grubundan ya da STK referanslarından ötürü şansını zorlayacağı bir sürece imza attı.

İttifakta diğer partilere kontenjan açılacak mı? Mevcut vekiller yeniden değerlendirilecek mi?

Genel Merkez kontenjan kullanacak mı? Hoca kime destek verecek, kimleri veto edecek?

Kamuoyu yoklamasında ya da örgüt içinden alınan görüşlerde kimler öne çıkacak tahmin etmek güç.

O yüzden Mart ayı sonuna kadar olan süreci özelikle 23-30 Mart arasının önemli olduğunu düşünüyorum. Bu süreçte iyi çalışan, iyi referanslar toparlayan, arkasına rüzgar alıp kendinden bahsettirecek herkesin bir şansı olabilir.

Yani aday adaylarını Salı gününden sonra muammalı bir tempo bekliyor.

Hem onlara hem de seçici kurula Allah kolaylık versin. İşleri gerçekten zor olacak.

Dip Not: İlerleyen günlerde detaylıca yazacağım ama şimdiden altını çizeyim. Komşumuz Kütahya’da CHP yakinen tanıdığım ve başarısıyla hepimize gurur veren bir aday adayı ile tanıştı. CHP Kütahya Belediyesi Meclis Üyesi olan İş Kadını Güler Ezgi Doğan Turan’da aday adaylığı başvurusunu yaparak yeni bir siyasi yolculuğa çıktı. Tam bir Cumhuriyet kadını, ideal bir halk insanı ve hepsinden öte Ailesi hasebiyle gerçek bir CHP evladı. Sadece Kütahya değil Eskişehir içinde 7. Vekil olabilecek nitelikleri fazlaca olan bir isim. Umarım bahtı, şansı da açık olur. Kendisine ve Turan Ailesine de hayırlı olsun.