Eskişehir'de faaliyet gösteren bazı kamu kurumları ve kamu iştiraklerinde bir takım aksaklıklar, olumsuz noktalar olduğu açık şekilde görünüyor. Peki bu duruma ne neden oluyor?

Geçtiğimiz günlerde ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi ile ilgili bazı iddiaları gündeme taşımıştım. Hastane yetkilileri ve ESOGÜ Kurumsal İletişim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü konu ile yakından ilgilendi. İlgilenmeye de devam ediyorlar. Buradan özellikle ESOGÜ Kurumsal İletişim Müdürü Doç. Dr. Y. Murat Bulut'a özel olarak teşekkür etmek istiyorum. Kendisiyle dün bir görüşme yaptım, bir araya geldik. Bugün de tekrar telefonda konuştuk. ESOGÜ Tıp Fakültesi'yle ilgili bir rapor hazırlıyorlar ve yarın bana ulaştıracaklar. Hastanenin durumu ile ilgili detaylı açıklamayı rapor sonrası yapacağım. ESOGÜ'deki aksaklık durumları özetle acilde "kırmızı alanın" son derece yoğun olmasıyla paralellik gösteriyor. Bir de elbette üniversiteye doktor veya sağlık çalışanı atamaları Ankara tarafından dizayn edildiği için acilde bekleme süreleri artıyor. Yani, hastaya karşı kasıtlı bir durum yok. Ancak dediğim gibi tüm detayları rapor sonrası aktaracağım.

Ben şimdi Eskişehir'deki farklı kurumlara birkaç soru sormak istiyorum...

Öncelikle uzun süredir gündemde olan, kamu iktisadi teşebbüsü olan TÜRASAŞ'a sorularım olacak. Eskişehir'deki yerleşkede bir bakır kablo ya da malzeme hırsızlığına dair güçlü iddialar, söylentiler olmasına karşın bu hususta bir araştırma başlatıldı mı? İncelemeler yapılıyor mu? Kurum kamuoyuna bilgi vermekten neden kaçınıyor? Diyelim ki iddia boyutunda bir eylem  için açıklama yapmak istemiyor olabilirler ancak; vatandaşın neler olduğunu bilmeye hakkı var diye düşünüyorum. En azından konu araştırılıyor diyebilirler. Ayrıca bu kurum yerleşkesinde iş yapan ve bu olaya konu olan taşeron müteahhitler hiçbir şekilde aranmadan içeri giriş çıkış yapabiliyor. Denetim yok, denetleyen yok... Bu duruma TÜRASAŞ ne demek ister, onu da öğrenmek arzusundayım.

Bir de İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü'ne sorum olacak. Anadolu Üniversitesi Spor Kulübü'ne, futbol takımının oldukça önemli play-off karşılaşması, öncesinde Eskişehir Yeni Atatürk Stadyumu'nu vermek neden istemediniz? Anadolu Üniversitesi bu kentin takımı değil mi? Tamam, açıklama yaptınız ve dediniz ki "Stadyumda bakım çalışması olacak." Peki, o zaman AK Partili Milletvekilleri araya girince neden verdiniz? Bakım çalışmasına ne oldu? Demek ki isteyince verilebiliyormuş. Sezon başında da Anadolu Üniversitesi'nin bu sezon maçlarını oynadığı ESOGÜ Stadyumu tadilattayken, sezon başı hazırlıklarını Necdet Yıldırım'da yapan Eskişehir temsilcisine yine çok da sıcak bakmadığınızı da biliyorum. Bu sıkıntının sebebi nedir Sayın İl Gençlik ve Spor Müdürü?

Son olarak geleyim bir Büyükşehir Belediyesi ve aslında ESKİ (Eskişehir Sular İdaresi) iştiraki olan Alo Kalabak sistemine. Kalabak suyunu insanlar gezici ekiplerden almak yerine sıra beklemeden, günün geniş bir zaman diliminde sipariş edebilsin, her eve Kalabak girsin diye başlatılan bu sistem çalışmıyor. Büyük aksaklıklar ile işliyor da aslında, bu kabaca çalışmıyor seviyesinde bir işleme. Bu sistem neden düzeltilemiyor? Madem böyle bir uygulama var vatandaş neden sağlıklı şekilde yararlanamıyor? Tamam, bu konu belki diğer meseleler kadar hayati değil ancak; yapılamıyorsa kapatın bu sistemi. Alo Kalabak var Eskişehir'de demenin ne anlamı var şu haliyle. Gerekiyorsa 5 TL fark yerine 10 TL alın. Bu durumda taşıma ücreti yansıması vatandaşı rahatsız ediyor ve satışlar düşük kalıyorsa ise de kapatın. Bugün söylenen su yarın hasbelkader geliyorsa, Alo Kalabak'ın kimseye faydası yok.

Şehirde daha birçok kurumda göze çarpan aksamalar olduğunu da görüyorum ve düşünüyorum. Bunların da takipçisi olacağım. Öncelikle ise bu gündemdeki sorularıma cevap aramaya devam edeceğim. İlgili kurumlardan açıklama bekliyorum.

Herkese iyi günler diliyorum. Sevgiler, saygılar...