Eskişehir bir olsun, beraber olsun, iri olsun, diri olsun diye başlayan cümlelerin artık ne kadar samimiyetsiz ve gerçekten uzak olduğunun farkındayım.

Şahit olduğumuz olaylar, duyduğumuz ve anlam veremediğimiz öyle iş ve tavırlar var ki artık adını koymakta epey zorlanıyorum.

Bu sıkıntılı, düşündüren, üzen olaylardan daha doğrusu olay silsilesinden biri de henüz geçtiğimiz günlerde cereyan etti ve sonucu “Eskişehir Mobilya Sektörü” adına ciddi bir erozyona yol açtı.

Mümkün olduğunda sade ve özet bilgilerle yaşananları sizin takdirinize sunmaya çalışayım…

Biliyorsunuz Eskişehir aslında ülkenin mobilyacılık tarihinde çok önemli, çok özel bir yere sahip. Son yıllarda mobilya denince akla İnegöl ve Kayseri gelse bile bu işin yakın geçmişte ki alameti farikası kesinlikle Eskişehir diye net konuşabiliriz.

Lobi eksikliği, koordinasyon, endüstrileşme eksikleri gibi türlü türlü sebepten dolayı bu konuda gereken atağı yapamadık ve bir ilçenin dahi gerisine düştük.

Ancak uzun süredir ataksız kalan bu sektörü canlandırmak ve şehrin sektörel olarak hak ettiği payeyi alabilmesi adına bazı örgütlü ve güçlü çalışmalar başlatıldı. Bu çalışmaların odak noktasında ise yaklaşık 35 üyesi bulunan ve mobilya sektörüne endüstriyel olarak hizmet eden ESO Mobilyacılar Sanayi Kümelenmesi…

Birlikte olmanın verdiği üretim ve hareket gücü ile mobilya kümelenmesi şehrin mobilya sektörüne özgüven verecek önemli bir başlangıç yaptı.

2022 Mart ayında ETO Fuar ve Kongre Merkezi’nde Eskişehir Mobilya Fuarı gerçekleştirdi. Gayet başarılı ve şehre hem maddi hem manevi olarak somut katkı sunan bir fuara tanık olduk.

Öyle ki bu fuarda 50 Konteynır’dan fazla ürün satıldı ve şehir ekonomisine ortalama 1,5 milyon dolar değerinde katkı sağlandı.

Bu önemliydi çünkü Eskişehir stratejik olarak gerek yurt içi gerek ise yurt dışından gelecek sektör misafirleri için en elverişli konumda yer alıyor. Bir düşünün Türkiye’de aynı zamanlarda 2 ayrı noktada 2 farklı mobilya fuarı var. Fuarlardan biri İnegöl’de diğeri ise Kayseri’de gerçekleştiriliyor. Ve sektör temsilcileri her iki fuara da giderek sipariş ve çalışmalarını buna göre yapıyor. Yani Kayseri’ye gidecek olanlar da İnegöl’e gelecek olanların da önünden geçtiği tek bir fuar merkezi var. O merkez Eskişehir ETO Fuar ve Kongre Merkezi…

Buraya kadar tablo netleştiyse devam edeyim…

Mobilya Kümelenmesi bu fuardan elde edilen başarı ve alınan sonuç üzerine geçtiğimiz yıl yeniden bir fuar gerçekleştirmek istiyor.

Eskişehir Ticaret Odası ile gerekli görüşmeler yapılıyor, anlaşılıyor ve fuar için hazırlıklar başlıyor.

Gelin görün ki bir süre sonra ETO Fuar ve Kongre Merkezi’nde tam Mobilya Fuarının yapılacağı tarihin 1 gün öncesine ETO tarafından Teoman konseri konuluyor. 

Hazırlıkları günler öncesinden başlaması gereken fuar 1 gün öncesine konulan bu konser nedeniyle mecburen iptal ediliyor. Çünkü 1 gün içinde kimse bu fuar için gerekli hazırlığın yapılamayacağını biliyor. Dikkatsizlik, düşüncesizlik mi dersiniz, başka bir sebep mi dersiniz bilemem ama gül gibi fuar iptal oluyor.

Mevzuat gereği bir fuar iptal edildiyse 6 ay içinde yeniden yapılamıyor. Bu sebeple 2023 yılını diğer ilçe ve illerin yaptığı fuarları izleyerek geçirdik. Eskişehir’e yapılacak siparişler ve anlaşmalar da buhar olup gitti.

Derken 2024 yılına dair bir hazırlık başladı. O sırada ETO tarafından Mobilyacılar Kümelenmesine haber verilmeden, görüş alınmadan bir fuar yapılmak istendi. Ocak – Şubat ayı gibi bir planlama yapıldı ve ilan edildi. Eskişehir’de bu işin en önemli sac ayağına haber verilmeden yapılmak istenen bu fuar tahmin edeceğiniz gibi gerekli katılım sağlanamadığı için iptal edildi.

Üstelik aynı sektör yani mobilya sektörünün 6 ay içinde bir başka fuar yapma olasılığı da maalesef engellenmiş oldu.

İşin özü tam yeniden ayağa kalkacak diye umutlandığımız ve ciddi ihracat katkısı sunacak diye sevindiğimiz mobilya sektörü adeta sırtından vuruldu.

Sürecin ETO’nun ESO’ya karşı sorun yaşadığı bir dönemde yaşandığını düşünürsek bunu açıklamak epeyce güçleşiyor.

Ekonomiyi güçlendirmek, ticareti daha da iyi bir noktaya getirmek için uğraşması gereken ve sorumluluğu bizzat bu olan ETO’nun bu duruma dair nasıl bir açıklaması olacak gerçekten merak ediyorum.

İnsan neden bu kadar somut artıları olan bir fuarın yapılmasına köstek olur ki?

Birlik, beraberlik, lobicilik, güç birleştirme diye hayaller kurmanın neden samimiyetsiz olduğunu görüyor musunuz?

Tüzel ya da kişisel sorunların herkesin menfaatine olacak bir işin önüne geçmesini bana göre normalleştirecek hiçbir gerekçe yok, olamaz, kabul edilemez….

Zaten zor ayakta duran ticarete böyle bir sansür ya da en iyi niyetle düşüncesizlik, ihmalkarlık gerçekten çok yakışıksız duruyor.

Yazık ki Eskişehir için artık tek hayalim var.

Bıraktım güç birliğini, beraber hareket etmeyi, ortak lobi meselesini,

Diojen’in o meşhur sözünü dile getirmek istiyorum

“Gölge etme başka ihsan istemem”