Sevgili dostlarım. Eskişehir’de genel seçim sessizliği sürüyor. Partiler gibi milletvekili aday adayı olacaklar da sükûnet içinde çevresini kolluyor.

Ne yazık ki bu bekleyiş parti politikasına bağlı bir bekleyiş değil. Bu bekleyiş kişilere ve onların işaretlerine bağlı bir bekleyiş diyebilirim.

Dışarıdan bakınca tüm partilerin aday veya adayı adayı çokmuş gibi bir görüntü oluşurken CHP’de liste bile zor dolacak diye düşünenler var.

Bu tür düşünenler pek haksız sayılmaz. Mevcut milletvekilleri dışında CHP’nin 6 kişilik listesi nasıl oluşacak, kimler adaylık çok istekli diye etrafı kollayınca ortalıkta kimse gözükmüyor.

Ama işin aslı öyle değil.

İşin aslı şu ki kimi aday adayları Kazım Kurt’un, kimileri Ahmet Ataç’ın ancak pek çoğu Yılmaz Büyükerşen’in işaretini bekliyor.

Eskişehir’de temayül dediğimiz şey CHP içinde böyle işliyor.

Aflarına sığınarak isimler üzerinden gideceğim ki, daha anlaşılır olsun.

Şimdi yazdıkları elbette bir tahmin ve bir kısmı iddialardan ibaret diye de belirteyim.

Şimdi mevcut Milletvekilliği görevini yürüten Utku Çakırözer artık iki dönem kurulana takılıyor. Olağan koşullarda artık Ankara ya da İstanbul Milletvekili olacağı konuşuluyor.

Fakat Yılmaz Büyükerşen bir müdahalede bulunur ve Utku Bey liste başı olarak bir dönem daha kalsın derse akan sular durur.

Jale Nur Süllü ise bana göre başarılı bir parlamento sürecine rağmen yeniden aday olmayı istemiyor. Daha doğrusu onun gönlünde yatan aslanın Belediyecilik olduğunu ve bir kredisi var ise bunu milletvekilliği değil yerel seçimde kullanacağını tahmin ediyorum.

Şimdi her iki mevcut milletvekili yeniden Eskişehir’de olmaz ise kimler boy gösterecektir.

Eminim Recep Taşel bu konuda çok istekli ama pek şansı yok. Biliyorum ki Kazım Kurt istemez, istese bile Büyükerşen ile Ahmet Ataç veto eder ve genel merkez böyle bir kargaşa istemez. Ön seçim olsa da, olmasa da şansı yok.

Emre Genç adaylık ve listede seçilecek yer konusunda tahmin ediyorum ki Kazım Kurt’un çok destekleyeceği ve Büyükerşen’in veto etmeyeceği nadir isimlerden. Şansını yüksek görüyorum.

Yine Odunpazarı kanadından meclis üyesi Kadir Kodak aday olmayı çok istiyor ve bu uğurda çalışıyor gözüküyor fakat listede bana göre ancak 5 veya 6. sırada yer alır.

Milletvekili adayı olmak isteyen bir başkan kadın meclis üyesi Figen Kahya’da yine ihtimaller kapsamında. Kurt ve Büyükerşen’in uzlaşabileceği, Ataç’ın karşı çıkmayacağını düşündüğüm bir isim.

Tepebaşı kanadında herkesin onayını alabilecek ve Büyükerşen’in de destek vereceği tek ortak isim Nuray Akçasoy diyebilirim. Listede en kötü 2. sırada olacağını söyleyecek kadar iddialıyım bu konuda.

Şimdilik rengini belli etmese bile Büyükerşen’in gönülden destekleyeceği sürpriz isimleri de atlamamak lazım. Aydın Ünlüce bu isimlerden biri olabilir. Belki çoğu kişi için sürpriz de bile sayılmaz. Kayda değer bir not olarak burada dursun.

Ancak herkes için sürpriz sayılabilecek bir isim tahminim var.

Eskişehir’in köklü iş insanlarından Ali Eldem…

Duyunca şaşırdınız değil mi? Ancak şaşırmayın. Ali Eldem hem çizgisi hem de çevresi ile CHP içinde uzlaşı yapılabilecek nadir isimlerden. Bu yüzden sevgili Ali Eldem’in bir Milletvekili namzeti olarak listede olabileceğini tahmin ediyorum.

Başta ifade ettiğim gibi bunlar sadece tahmin ve öncü tespitler. Sürekli CHP’nin adayı yok, listeyi dolduramazlar diye konuşanlar var. Onlara karşı kenarda dursun diyeceğim bir neşriyat olarak paylaşayım istedim. Umarım faydalı bir paylaşım olur.