İnternetin hayatınızı değiştirdiğini düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Nesnelerin interneti her şeyi yeniden değiştirmek üzere… – Brendan O’Brien

Günümüz dünyasında teknoloji sektöründe yaşanan gelişmeler çok hızlı bir şekilde gerçekleşmeye başladı. Karma Gerçeklik (Mixed Reality), Sanal gerçeklik (Virtual Reality), Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality), Yapay Zekâ (AI) ve Akıllı Giyilebilir Ürünler hayatımızdaki yerini gün geçtikçe daha fazla almaya başlıyor. Öyle ki, zaman ilerledikçe satın aldığımız bu akıllı ürünler daha gelişmiş bir teknolojiye kavuşuyor ve gittikçe daha akıllı bir hale geliyor. Son yıllarda hayatımızdaki yerini almaya başlayan teknolojik yeniliklerden birisi ise Nesnelerin İnterneti (IoT: Internet of Things) kavramı ve bu yazımda sizlere Nesnelerin İnterneti (IoT) kavramından kısaca bahsetmeye çalışacağım. Nesnelerin interneti kavramı ilk olarak 1999 yılında Kevin Ashton tarafından ortaya atılmış ve ifade edilmiş bir kavramdır.   Peki, son yıllarda üzerinde bu kadar çok konuşulan ve büyük ilgi çeken Nesnelerin İnterneti kavramı nedir? İsterseniz yazımıza “Nesnelerin İnterneti” kavramını tanımlayarak devam edelim.

Nesnelerin interneti, sahip olduğunuz akıllı ürünlerin kendi aralarında kurulan bir ağ ve sistem sayesinde birbirleriyle iletişime geçmeleridir yani bir cihazınızın internet bağlantısı ve uygulama eşliğinde diğer akıllı cihazlarınız ile iletişim kurup veri aktarımı yapmasıdır. Sahip olduğunuz akıllı cihazlar bahsettiğim bu bağlantı ve paylaşımı tüm cihazların ortak kullandığı bir uygulama ile gerçekleştirir ve bu uygulama aracılığıyla bilgi ve bildirim aktarımı yapılır. Bunun sayesinde evinizdeki veya iş yerinizdeki birçok akıllı cihazı kontrol edip yönetebilirsiniz. Ayrıca, birden fazla akıllı cihazı oluşturduğunuz bu sisteme de ekleyebilirsiniz. 2023 yılında yapılan araştırmalara göre, Nesnelerin İnterneti (IoT) tabanlı kullanılan akıllı cihaz sayısının yaklaşık 15 milyar olduğu belirtiliyor ve bu rakamın ilerleyen yıllarda büyük bir ivmeyle artacağı tahmin ediliyor. Nesnelerin interneti (IoT) konusu üzerine çalışmalar yapan firmaların başında Google, Apple, Amazon, Intel, Samsung, Bosch, LG, Dyson gibi dünyaca ünlü şirketler bulunuyor.

Nesnelerin İnterneti (IoT) kavramının günümüz dünyasında birçok kullanım ve uygulama alanı bulunuyor. Bu alanlara ilk olarak akıllı evler, akıllı şehirler, akıllı ulaşım sistemleri ve akıllı endüstriyel sistemlerini örnek gösterebiliriz. Sizlere bahsettiğim gibi, Nesnelerin İnterneti (IoT) konusunun en çok kullanıldığı alanların başında akıllı ev projeleri geliyor. Akıllı ev sistemine uygun bir projeye göre tasarlanan bir evde, yerleştirilen sensörler aracılığıyla evin sıcaklığı, evin genel kontrolü, buzdolabı ve diğer ev eşyalarının kullanımı ve kontrolü gibi birçok işlemi telefon, tablet ve bilgisayarınızdan yapabiliyorsunuz.

Nesnelerin İnterneti kavramının önemli avantajları bulunuyor. Bunlardan bazıları iş akışı ve modellerini kontrol etmek, zaman tasarrufu, üretkenliğin arttırılması, birçok konuda hızlı kontrol ve esnekliğin sağlanması, genel hayat şartlarının iyileştirilmesi, iletişim ve her sektördeki deneyimin arttırılması olarak gösterilebilir. Nesnelerin İnterneti kavramının avantajları kadar dezavantajları da bulunuyor. Dezavantajların en başında bilgi ve sistem güvenliği geliyor. Birbirine bağlı cihazların artması ve yeterli güvenlik önlemlerinin alınmaması bilgi ve gizlilik ihlaline neden olabiliyor. Bu duruma ek bir açıklama yapmak gerekirse, güvenlik ve gizlilik kavramlarının sizin kullandığınız cihaz, sistem, programlar, uygulamalar ve bu programlara verdiğiniz izinlerle de bağlantılı olduğunu da hatırlatmak isterim. Ayrıca, gün geçtikçe birbirine bağlı cihaz sayısının artmasıyla veri saklanması ve tüm verilerin işlenmesi daha zor hale gelmeye başlıyor. Diğer bir yandan, Nesnelerin internetini verimli ve etkili bir şekilde kullanabilmeniz için iyi bir internet altyapısına sahip olmanız gerektiğini belirtmek isterim.

Şu bir gerçek ki, Nesnelerin İnterneti (IoT) kavramının hayatımızdaki rolü gün geçtikçe artıyor ve bu kavramın kullanımı şirketler için önemli olduğu kadar bizler için de oldukça önemli bir hale geliyor. Nesnelerin interneti kavramı, Yapay Zekâ, Endüstri 4.0, Web 3.0 ve Web 4.0 gibi günümüz dünyasının dikkat çeken ve üzerinde durulan konuları ile birbirlerine bağlı bir şekilde hızla gelişimine devam ediyor ve bu gelişmeleri birçok sektör büyük bir merakla takip ediyor. Yazımı bu konularla ilgili dizi önerileri ile bitirmek isterim. Nesnelerin İnterneti (IoT), Yapay Zekâ (AI) ve Karma Gerçeklik (MR) gibi konularla ilgileniyorsanız “Humans” ve “Mr. Robot” dizilerini özellikle izlemenizi öneririm.

     Bir Sonraki Yazıda Görüşmek Dileğiyle…