Son günlerde CHP adına gerçekleşme ihtimali imkânsız bir senaryo duyuyoruz.

Mutlaka sizin de kulağınıza gelmiştir.

Güya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kazım Kurt olacakmış.

Kazım Kurt Odunpazarı Belediyesi’ni Erman Gölet’e bırakacak, Tepebaşı Belediyesi’nde de Gaye Usluer’i aday gösterecekmiş.

Yani CHP Genel Merkezi Kazım Kurt’a şehrin anahtarını verecek, o da tüm adayları ve meclis üyelerini kendi belirleyecek…

Güleyim m, ağlayım mı bilemedim!

Sabah erken kalkanın kafasına göre senaryolar gerçekleştirmesine, algı ve manipülasyonlarına alışığız ama bu biraz ütopik, biraz izansız olmuş.

Hani CHP Genel Merkezi AK Parti ile Eskişehir için ittifak yaptı ve şehri tamamen AK Parti’ye bırakma kararı aldı derseniz bir itirazım olmaz.

Ancak tek hamle ile hem Büyükerşen hem de Ahmet Ataç’ı saf dışı bırakacak kadar büyük bir güç bırakın Eskişehir’i iddia ediyorum CHP Genel Başkanı’nında dahi olamaz.

Kazım Kurt ve destekçilerinin Büyükşehir Belediyesi’ne hedef koyduklarını biliyoruz. Bu son derece doğal bir istek. Siyaset yapan herkes her yeri kendine hedef seçebilir. Demokrasi ve anayasal haklar buna izin veriyor.

Ancak aday olmanın seçilmek için yeterli olmadığını herkesten daha iyi bilen bir isim var ise o da siyaseti çok iyi bilen Kazım Kurt’un kendisidir.

İl Başkanlığı seçiminde bırakın partilileri, delege bazında bile seçimi Tepebaşı kanadına kaptıran Kurt’un Büyükerşen ve Ataç olmadan Büyükşehir Belediyesi’nde iddia ortaya koyması bana çok mümkün gelmiyor.

Üstelik yıllardır CHP’yi Eskişehir’de iktidar da tutmuş ve marka şehir imajına katkı sunmuş Yılmaz Büyükerşen’in yaşı üzerinden onu alt etmeye çalışmak, Ahmet Ataç’ı ise hasta gibi lanse etme çabasının rakip partiler değil parti içinde yapılması CHP adına ciddi bir skandaldır.

Yazdıklarım, söylediklerimi bir kenara bırakın lütfen, sokağa inin.

Yolda rastgele insanları çevirin ve onlara sorun. Kenar mahallelere hatta kırsal mahallelere bir tur atın. Orada yaşayan insanlarla sohbet edin. Büyükşehir’de kimi görmek istersiniz diye fikirlerini alın bakalım.

Çünkü ben bunu sık sık yapıyorum. Sadece son 10 gün içinde Alpu, Seyitgazi, Mihalıççık, Sarıcakaya’da onlarca insanla konuştum. Aralarında CHP’li olmayanlar da vardı. Ve talep ettikleri isim inanın Kazım Kurt değildi.

Şunu rahatlıkla dile getirebilirim.

Eskişehir CHP’li bir şehir değil. CHP’yi şehirde güçlü kılan unsur Büyükerşen ve Ataç isimleridir. İki isim DSP’yi bile can çekiştiği zamanda Eskişehir’de zirveye taşıyan ve seçim kazandıran isimler.

Özetle bu isimlerden yoksun daha doğrusu bu isimlere hak ettiği saygıyı göstermeyen CHP seçmen nazarında ağır bir sınava tabi tutulur. Bunu denemek isteyenlere verilecek mesajın bedeli inanın çok ağır olur.

Ben tüm ihtimallere karşın CHP’nin yola aynı kadro ve biçimde devam edeceğini düşünüyorum. Eğer bir değişiklik olur ve Büyükerşen aday olmak istemez ise onun işaret edeceği ve kazanma şansı yüksek isminde kamuoyu araştırmasına göre tercih edilmesi gerektiğini o yüzden Ataç’ın bu konuda daha avantajlı olacağını da düşünen kesimdeyim.

Kaldı ki bu konuda fikrine en çok danışılması, en azından örgüt içi temayüle bakılarak bir karar alınması gerektiğini de söylemem gerekir. Eğer örgüt bir kez daha yok sayılırsa zaten daralmış seçim sürecinde sadece belediye personeli ile aktif ve verimli bir çalışma yürütülemeyeceğini eklemem gerekir.

Genel merkezin kararını 2024’e bırakmayacağı ve önümüzdeki hafta Eskişehir adaylarını açıklayacağı söyleniyor. Ben sürpriz beklemiyorum. Ancak asıl zor sürecin meclis üyeliklerinin belirlenmesi konusunda yaşanacağını peşin peşin belirteyim.