CHP Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce, yerel tevizyonda katıldığı bir programda hem seçim vaatlerinden ve projelerinden bashetti hem de AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Haitpoğlu'nun son günlerde kendisiyle ve belediye kurumları ile ilgili iddialarına cevap verdi.

CHP'li Vekiller Protesto İçin MEB'e Yürüdü CHP'li Vekiller Protesto İçin MEB'e Yürüdü

Ayşe Ünlüce'nin projeleri arasında; Kurtuluş Mahallesi'nde yer alan ve adeta bir paradoksa dönüşen arazide kapalı pazar alanının mutlaka yapılacağı, kentsel dönüşüm konusunda büyük hassiyet ile çalışılacağı, trafiğe çözüm bulmak için alternatif yollara yönelineceği, kentte öğrencilere ve gençlere yönelik yapılacak faaliyetler, kırsal ilçe ve mahallerde kalkınma ile ilgili yatırımlar ve Halk Et, Halk Bakliyat'ın nasıl işleyeceği hususları büyük dikkat çekti.

Tüm bunların yanında özellikle son günlerde Eskişehir kamuyounu ikiye bölen "şebeke suyu" konusu üzerinden ve birkaç konu başlığı daha üzerinden Nebi Hatipoğlu'na cevap veren Ünlüce'nin bu hususlardaki cevapları programda ön plana çıktı.

Ayşe Ünlüce; "Bakanlık ÇED Olumlu Raporu Verdi Çevre Yolu Buna Rağmen Yapılmadı"

Nebi Hatipoğlu'nun ulusal bir TV kanalında katıldığı programda "Çevre yolu yapılacaktı. 2018 yılında Ayşe Ünlüce'nin Genel Sekreter olduğu Büyükşehir Belediyesi bu hususta ÇED olumlu raporu vermedi." iddialarına karşı Ünlüce;

"Biz kimlerle rekabet içindeyiz. Bilgisi olmayan konularda konuşuyor Nebi Bey. Büyükşehir Belediyesi ÇED raporu veremez. Biz ancak bakanlığın görüş aldığı kurumlardan biriyiz. Biz önümüze 3 kez gelen ve çevre yolu ile ilgili olan ÇED'e belediye olarak 2 kez olumlu 1 kez olumsuz yanıt verdik. Olumsuz yanıtın nedeni ise çevre yolu ile birlikte orada Alpu Ovası'na zarar verecek bir malzeme tesisi kurulacak olmasıydı. Buna rağmen bakanlık ÇED olumlu raporu verdi. Yani, 2018'de çevre yolu yapılabilir ve bu bölgeye uygundur raporu bakanlıktan geldi. Ancak buna rağmen devlet çevre yolu yapmadı. Bu raporların geçerliliği 5 yıl. Ekim 2018'de çıkan raporun süresi Ekim 2023'e kadardı. Bu süre de doldu. Şimdi çevre yolu yapılması için yeni bir ÇED olumlu raporu gerekiyor. Yolu yapmayan biz değil hükümettir." dedi.

Ünlüce; "Kentsel Dönüşümde Hükümetin Yetki Alanlarına Müdahale Edemiyoruz"

CHP Adayı Ayşe Ünlüce kentte son dönemde bir başka öne çıkan konu olan kentsel dönüşüme de değindi. Nebi Hatipoğlu'nun "25 yılda 24 daire yaptılar." açıklamasına cevap veren Ünlüce aynı zamanda kentsel dönüşüm meselesine de açıklık getirdi.

Ayşe Ünlüce;

"1,2,3,4... 24 diye sayıp durmanın bir manası yok. Anladık beyefendi sayı saymayı biliyor. Öğrenmiş olduk. Sürekli bunu söylemek bir fayda sağlamaz. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak yetki alanımız olan bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmaları zaten başlattık. Örneğin Gündoğdu mahallesinde başlayan proje 1.500 konutluk ve bu projeyi önümüzdeki 5 yılda tamamen bitireceğiz. Aynı zamanda yine Çukur Çarşı ve buna benzer belediye yetki alanındaki risk ve dönüşüm alanları için ivedilikle çalışacağız.

Ancak şöyle bir husus da var. Şehirde her bölgenin kentsel dönüşüm yetkisi bizde değil. Bazı bölgeleri bakanlıktan onay almadan dönüşüme sokmak mümkün değil. Örneğin Yenidoğan'daki Küçük Sanayi ve şehrin göbeğindeki yüksek riskli 8 mahalle bakanlık yetki alanında. Biz bunlara müdahale edemiyoruz.

Yalnız önümüzdeki dönemde şunun sözünü verebilirim. Ne yapıp ne edip bakanlıkla bu bölgelerin dönüşümü için ortak çalışma yapacağız. Biz devlet kurumları ile paydaş olarak kentsel dönüşümü tamamlamak istiyoruz. Bu çalışmaya da açığız ve başracağız." ifadelerini kullandı.

Ayşe Ünlüce; "Şebeke Suyu ile İlgili Hatipoğlu'nun Söyledikleri Gerçeği Yansıtmıyor"

CHP'li Ünlüce son günlerde sosyal medyayı kasıp kavuran ve Eskişehir kamuoyunu meşgul eden şebeke suyu ve ESKİ konularına da açıklık getirdi. Hatipoğlu'nun ulusal kanaldaki programda; "Şebeke suyu ile duş almak bile riskli temiz değil.", "Eskişehir'de su kart ile yükleniyor ve bir anda suyunuz bitebiliyor, köpüklü şekilde kalıyorsunuz. Su yüklemek için sumatiklere gitmekten başka çare yok.", "Eskişehir'de su çok pahalı biz bu suyu %40 oranında ucuzlatacağız." şeklinde sunduğu iddialara cevap verdi.

Ayşe Ünlüce;

"Şebeke suyu aşırı kirli diye bir iddia var bu doğru değil. Eskişehir Valiliği bu suyun ölçümünü denetimini yapıyor. Aynı zamanda ESKİ'nin de son derece gelişmiş bir laboratuvarı var. Orada da gerekli kontroller yapılıyor. Eskişehir'in suyu bir kaynaktan gelmiyor. Bu nedenle güçlü bir şekilde arıtılıyor. Buna rağmen sağlık açısından belirlenen parametlere bakıldığında suyumuz bu parametre değerleri açısından sağlığa uygun görünüyor.

Eskişehir Büyükşehir ESKİ'den yüklü miktar destek alıyor. Bu destek yerine ESKİ suyu ucuzlatsın ya da bu kaynağı içme suyu için harcasın sesleri de duyuyorum. Ancak son yıllarda artan maliyetler ESKİ'nin kar etmesinin önüne geçiyor. Yani ESKİ kar ediyor durumu yok.

Eskişehir'de şebeke suyu büyükşehir belediyeleri baz alındığında afaki bir şekilde pahalı değil. Şehirde su ücretinin yüksek olmasında ise büyük pay elektrik ve arıtma giderlerine ait. Eskişehir su zengini olmadığı için Porsuk'tan arıtılan su maliyetli bir şekilde çeşmeye geliyor. Çok fazla elektrik ve kimyasal harcamak gerekiyor. Bu da arıtma maliyetini artıyor ve dolaylı yoldan vatandaşın cebinden şebeke suyu maliyeti olarak çıkıyor.

Kendileri iktidar vekli ya. Elektriği ucuzlatma gücü olmalı. Onlar gelsin elektriği %40 ucuzlatsın. Bizim ESKİ'nin maliyeti düşsün söz biz de şebeke suyunu %40 ucuzlatacağız.

Bir de sumatik konusu ile ilgili bazı iddialar görüyorum sosyal medyada. Köpüklü kalan insanlar o halde sumatiğe gidiyor falan diye. Bunlar da doğru değil. Gece saatlerinde suyunuz bitse de kesilmiyor. Yine sabah da olsa kartınızda 5 metreküp yedek borç bakiyesi oluyor. Bunlar vatandaş mağdur olmasın diye var. Suyu siyasete alet ediyorlar. Su üzerinden ortaya atılan iddialar gerçeği yansıtmıyor." diyerek şebeke suyu konusunda Hatipoğlu'na cevap verdi.