TOKİ’nin 2019 yılında taahhüt ettiği şartları değiştirdiği ve ödeme miktarının ve peşinat miktarların değişmesinden dolayı mağduriyet yaşadıklarını savunan vatandaşlar ile birlikte İYİ Parti İl Yönetimi ve İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu bir araya geldi. Türkoğlu, vatandaşların yaşadığı sıkıntılar hakkında Vadişehir Mamuca bölgesinde yer alan TOKİ 4. etap kapsamında yapılan binaları önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. 


Bölge devasa bir sorun var olduğunu ifade eden Türkoğlu, 2019 yılında Aralık ayında vaat edilen sözlerin tutulmadığını hak sahiplerine verilen sözlere uygun bir şekilde sürecin devam etmesi için mücadele edeceklerini dile getirdi. Türkoğlu, “Türkiye genelinde dar ve sabit gelirli vatandaşlarımız ev sahibi olsun diye 100 bin konut açıklaması yapıldı.  Eskişehir’de 2 bin 450 konut için sadece Eskişehir için değil Türkiye’nin her yerinde TOKİ ile alakalı kuralar çekildi. 2019 yılında 2 yıl içerisinde bu evlere başınızı sokacaksınız denildi. Belirlenen bedelinin yüzde 10’nu ev tesliminde vereceksiniz. Taksitler 810 lira civarında başlayacak. En fazla bin 110 lira taksit ile ev sahibi olacaksınız.  Bu miktarlar o zaman için asgari ücretin yüzde 30 civarındaydı. Asgari ücretli kira öder gibi ev sahibi olacaktı ama bu şekilde olmadı” diye konuştu.


‘VAAT EDİLEN ŞARTLARI VERECEKSİNİZ!’


Bursa Orhaneli’nde çok az bir sayıdaki ev için söylenen şekilde sürecin tamamlandığını kaydeden Türkoğlu, Eskişehir’de yaşanan sorunun Bursa’nın Mustafa Kemal Paşa İlçesi’nde yaşandığını Türkoğlu, “Orada da 650 civarında konut var. Yüklenici firma değişiyor. Hak sahipleri Ziraat Bankası’na davet ediliyorlar. 15 -20 bin lira arasında peşinat alacağız deniliyor insanlara, sonrasında 2artı 1 için 145 bin lira 3 artı 180 bin lira isteniyor niye maliyetler arttı. Kardeşim böyle bir şey olabilir mi bir sözleşme ile başlandı. Taksitler ne olacak, 894 lira ile bin 100 lira arasında zannediyordunuz değil mi! Taksitler de 2 artı 1 ev için 5 bin 800 civarında, 3 artı 1 için 8 bin lira civarına yükseldi. Asgari ücret 11 bin lira. Emekli maaşı 7 bin 500 lira. Bunun sonucunda başladı hak sahipleri sabır sabır dökülmeye. Birikmişi olsa zaten bu projeden faydalanılmıyor. Devlet, sarhoştum aydım ben bu işten caydım diyor. Devlet böyle bir şey söylemez. Vaat edilen şartlar neyse hak sahiplerine vereceksiniz. Vaat ettiğiniz sürede evleri vereceksiniz. Biz siyasi parti ayrımı yapmazsızın hayalleri çöpe dönüşen vatandaşların yanında olacağız.  Ankara TOKİ Genel Başkanlığı önünde bu hakların aranması lazım. KDV oranları yüzde 1’di yüzde 10’a çıkarılacak bu da ayrı bir garabettir” sözlerini kaydetti. 


‘SABİT ÖDEMEYE DÖNÜLMELİ’

Yenilik Partili Ortatepe: "Enflasyonun Sorumlusu İşletmeler Değil" Yenilik Partili Ortatepe: "Enflasyonun Sorumlusu İşletmeler Değil"


Hak sahibi Ebru Çelik adına konuşan Enver Karagöz, “Ebru Çelik benim dünürüm. Yaşlı olduğu için onun için ben onun için geldim.  2019 yılında kurada çıktı. Binalar gecikince maliyetler de arttı. emekliler 7 bin 500 lira maaş alıyorlar. 7 bin 139 lira taksiti var, ne yiyecek ne içecek. Sabit ödemeye dönülmesi lazım” diye konuştu. 


‘BİZ BU TAKSİTLERİ KARŞILAYAMAYIZ’


Hak sahibi Neslihan Aras taksit ödemelerinin artmasından dolayı dert yandı. Aras, “4 yıl önce yazıldığımızda şartlar çok farklıydı. Dar gelirli olarak biz bu taksitleri karşılayamayız. KDV yüzde 1’den yüzde 10 çıkarıldı. Bu en çok belimizi büken durumdur. Biz şu an 168 bin lira peşinat ödemem lazım. Anahtar tesliminde benden bir o kadar KDV isteniyor. Bize verilen sözlerin yerine getirilmesi getirilmelidir. 20 bin liraydı bizim peşinatımız. Artan maliyetlerin yükünü bize yüklemesinler” şeklinde konuştu.