Bugün ki yazımı ister bir eleştiri olarak değerlendirin ister ise bir ağabey tavsiyesi gözüyle bakın. Ben içimden gelenleri nispeten kıt aklıma dile getirmekle mükellefim.

Eskişehir’de bu seçim süreci diğer seçimlerden farklı bir seyirde ilerliyor.

Muhalefetin baskın olduğu, iktidarın pasif kaldığı ve yeni bir şeyler söylemekten ısrarla kaçındığı bir Büyükşehir rekabeti var.

Geçmişte yerel seçimler Büyükerşen ve AK Parti arasında geçerken bugün Nebi Hatipoğlu ve CHP arasında geçen bir seçim süreci var.

Gariptir ki CHP “Hoca Yeniden Aday Olmasın” eleştirisindeki sebebi sadece yaş konusuna indirgeyip Büyükerşen çizgisini Büyükerşen olmadan devam ettirmenin başarılı olacağına inanıp bu konuda irtifa kaybettiğini görmezden gelirken,

Hatipoğlu meseleyi AK Parti tabanını ürkütmeden ama partiyi dışlamadan parti dışında bir çizgiyle birleştirerek başka bir trend istikrarının gayretini gösteriyor.

Burada hem rakibi hafife almanın hem de kendi yerini ölçmeden peşin satın alınmış zaferin handikapları ortaya çıkıyor.

Hatipoğlu baskın bir karakter. Üstelik elinde muhalif olmanın verdiği ciddi bir avantaj var.

25 senedir süren ve artık eski heyecanı kalmayan yönetime karşı sarf ettiği eleştiriler belki siyasetin cilvesi denip geçilebilir ama verdiği vaatleri ve tesirini böylece seyretmek Ünlüce’nin ekmeğine kan doğruyor.

Açıkçası Ünlüce ve ekinin geride kalan süreci yeniden değerlendirmesi ve gerekirse Hoca ile arasındaki bağı koparan radikal birkaç proje ile yepyeni vaatlere ihtiyacı var.

Hatipoğlu gittiği, gezdiği her yere elinde bir dolu vaat ile gidiyor. Belki bu kadar vaat bir yerde zararlı, bir yerde hesapsız ve karşılıksız bir çek gibi tartışmaya açık.

Lakin Ünlüce cephesinin henüz tartışılacak bir proje bile olmadan yürüyen sessizliği emin olun pek çok kişiyi kaygılandıran bir noktada.

Bir de yakın geçmişin ağır derslerini unutan ve dersine yeterince çalışmamış bir zihin var.

Israrla Büyükşehir için Odunpazarı ve Tepebaşı’nda oluşan mevcut algı öne sürülüyor.

Aday tercihleri yüzünden Tepebaşı’nda Ahmet Ataç, Odunpazarı’nda Kazım Kurt açık ara zafere ulaşır. Haliyle ilçeleri alan CHP Büyükşehir’i de rahatlıkla kazanır diye garabet bir öngörü var.

Bunu dikte edenler Tepebaşı’nda Tacettin Sarıoğlu, Odunpazarı’nda Burhan Sakallı’nın seçilmesine rağmen Büyükşehir’de Büyükerşen’in seçildiğini sanırım unutuyor.

2 merkez ilçeyi alan AK Parti nasıl Büyükşehir’de kaybettiyse Tepebaşı ve Odunpazarı’nı kazanan bir CHP’nin Büyükşehir kaybetme olasılığını da hatırlatmam lazım.

Tüm bunların ışığında yeniden belirtmek istiyorum.

Şu an kimse mevcut yarış içinde kimsenin önünde, berisinde değil.

Ancak geçtiğimiz seçimlerde CHP’nin hep psikolojik olarak önde olduğu bu süreçte

AK Parti’nin yarışta ortak kalması düşündürücü bir detaydır.