Yaşadığımız büyük felaketten dolayı ülkemiz çok zor zamanlardan geçiyor.

Hepimizi derinden etkileyen bu iki depremin ardından çok sayıda insanı kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Deprem hepimiz için korkutucu olsa da çocuklar içinde başa çıkılması zor bir durumdur. Bu süreçte depremin çocuklara nasıl anlatılacağı ve çocukların ruh sağlığının korunması ise dikkat etmemiz gereken en önemli hususlardan birisi.

Sosyal medya aracılığı ile pek çok çocuk deprem ile ilgili olumsuz görüntülere maruz kalabiliyor. Çocuklar yaşları gereği somut düşünme evresinde oldukları için depremin nasıl meydana geldiğini zihinlerinde tam olarak oturtamayabilirler.  Deprem onlar için belli olmayan birçok nitelik taşıdığı için kaygılarının yükselip güvensizlik ve yoğun endişe yaşamalarına neden olabilir.

Ebeveynlerin yaşanılan deprem süreci ile ilgili çocuklarla konuşmaması çocuğun yanlış bilgilere maruz kalmasına ve endişelerinin daha da artmasına sebep olabilir.

Deprem Sonrası Çocuklara Nasıl Yaklaşılmalı?

Öncelikle çocuğun deprem ile ilgili neler bildiği ve düşündüğü sorularak konuşmaya başlanılmalı. Böylelikle çocuğun deprem ile ilgili yanlış düşünceleri de tespit edilmiş olur. Eğer çocuğunuz konuşmak için hazır değilse onu zorlamayın. Çocuğunuzun oynadığı oyunlardan ya da çizdiği resimlerinden onun duygularını anlamaya çalışın.

Çocuğunuzun size sorduğu soruları olabildiğince gelişim sürecine göre yanıtlamaya çalışın. Çocuğunuz okul öncesi dönemde ise depremi ona açıklarken basit ve ürkütücü olmayan bir dil tercih edebilirsiniz. Okul dönemindeki çocuğunuz ise depremin nasıl meydana geldiğini daha kolay algılayacaktır.

Çocuklar depremin kendilerinin önceden yaptığı bir yaramazlık ya da insanlara verilen bir ceza nedeniyle gerçekleştiğini düşünebilirler. Depremin bu sebeplerden gerçekleşmediği, insanlara verilen bir ceza olmadığı ve nadir görülen bir doğa olayı olduğu ifade edilmelidir.

Deprem ile ilgili bilgiler vererek ona nasıl korunması gerektiğini öğretin. Birlikte deprem çantası hazırlayarak çocuğunuzun kendisini güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz.

Çocuğunuzu olumsuz deprem haberlerinden ve görüntülerinden uzak tutun. Onun yanında yapacağınız telefon görüşmelerine dikkat etmeye çalışın.

Kendi korkularınız ve endişelerinizle çocuğunuza olumsuz örnek olmayın. Elinizden geldiğince çocuğunuzun yanında sakin kalın ve devamlı bu konu hakkında konuşmaya çalışmayın.

Deprem konusunda çocuğunuzu rahatlatmak için yalan söylemeyin.

Çocuğunuzla olan fiziksel temasınızı sıklaştırarak güvende olduğunu hissettirin. Konuşurken onu kucaklamanız veya sarılmanız onu bırakmayacağınız mesajını verir.

Çocuğunuzun günlük yaşamını aksatmayarak uyku ve beslenme alışkanlıklarını devam ettirmeye özen gösterin.