Ülkemizde 10 ili ve çevresini etkileyen büyük depremin ardından öğrenciler farklı okullara tayin ediliyor.

Bu tayin öğrencilerle birlikte öğretmenler içinde stres ve kaygıyı beraberinde getirmeye başladı. Hem yeni gelen öğrencilerin kaynaşması hem de sınıfın dinamiğinin sağlanması için öğretmenlere büyük sorumluluklar düşüyor. Öğretmenlerin depremi yaşayan çocukların tecrübe ettiği olumsuz duygu ve davranışlarla mücadele etmesi için mümkün olduğunca duyarlı davranması gerekiyor.  

Öğrencilerinize ve velilerinize sınıfa yeni gelecek öğrenciler hakkında bilgilendirme konuşması yapın. Bu gelecek öğrencilerin birçok farklı zorluklarla karşı karşıya geldiğini ve onların kendilerini üzgün hissedebileceklerini ifade ederek, kaygılarını tetikleyebilecek sorular sormamaları gerektiğini anlatın. Ani ve yüksek sesler çıkartmamaları konusunda özen göstermelerine dikkat çekin.

İlk birkaç gün yeni gelen öğrencilerin derslere girmesi yerine okul ve sınıfı ile kaynaşmasını sağlayacak çeşitli aktiviteler düzenleyebilirsiniz.

Yeni gelen öğrencilerle birlikte sınıftaki tüm öğrencilere size istedikleri zaman soru sorup, iletişim de bulunabileceklerini sık sık ifade edebilirsiniz. Sizinle paylaşımda olmak istedikleri zaman dinleyeceğinizi bilmek onları daha rahat hissettirir.

Yaşadıkları üzücü olayları anlatmak istemeyen öğrencilere ısrar etmeyin; çocuklarında bu üzücü olayları sindirebilmesi ve düşüncelerini anlamlandırabilmesi için zamana gereksinim duyabileceklerini unutmayın.

Sınıfta hareketli olan çocukların yanına yeni gelen öğrencileri oturtmayın. Aksi takdirde yoğun temas ve hareketli çocuklar onlara sarsıntıları hatırlatarak tedirgin hissettirebilir. Sıra arkadaşının şefkatli, empati düzeyi yüksek çocuklar olmasına özen gösterin.

Deprem bölgelerinden gelen çocukların kendilerini dışlanmış hissetmemesi için ders dışı aktiviteler ve grup oyunlarına katılmalarını sağlayarak akranları ile sosyalleşmelerine yardımcı olabilirsiniz. ‘’Umut’’ konulu olan filmlerden veya hikâye kitaplarından faydalanabilirsiniz.

Okul yönetimi ile iletişimde olarak deprem bölgelerinden gelmiş olan öğrencilerin yeme-içme, barınma ve kırtasiye malzemeleri gibi gereksinimlerinin giderildiğinden emin olun.

Sınıfta derslere odaklanmaları biraz zaman alabilir. Bunun normal bir durum olduğunu onlarla paylaşabilirsiniz. ‘’Kendimizi kötü hissettiğimizde, korktuğumuzda odaklanma da problem yaşayabiliriz, bu durumda farklı şeyler öğrenmek zihnimize iyi gelebilir. ‘’

Bir öğretmen olarak öğrencilere yardımcı olmaya çalışırken kendi ruhsal sağlığınızı ihmal etmeyin. Unutmayın ki ancak siz kendinizi iyi hissettiğinizde depremi yaşayan öğrencilerin yardımına koşabilirsiniz…