Deprem bölgesinde olan tüm çocuklar için yapılabilecek en büyük desteklerden biri oyun oynamak ve oyuncak yardımında bulunmak.

Ülkemizin her bölgesindeki insanlar da deprem bölgesindeki çocuklara oyuncak yardımı yapmaya çalışıyor. Çocuğun travmatik kaygısını azaltan en iyi yöntemlerden biri de oyun oynamaktır. Çocuklar çevrelerinde olan biteni anlamakta ve duygularını ifade etmekte zorlandıkları için hissettikleri tüm duygularını oyunla birlikte dışarı vururlar. Deprem bölgesine gönderdiğimiz oyuncakların çocuğun yaşadığı travmatik olayı anımsatmamasına özen göstermeliyiz. Bu yüzden oyuncak seçimimizde dikkat etmemiz gereken önemli unsurlar var.

Çocuklar için uyarıcı olabilen yüksek ses çıkaran, korkutucu ya da ışıklı oyuncaklar tercih edilmemeli. Sese karşı aşırı hassas oldukları için itfaiye, asker araçları, şarkı söyleyen bir bebek gönderilmemeli. Bu tür oyuncaklar çocuğun duygularını ifade etmesini zorlaştırır ve oyun esnasında kontrolsüz-belirsiz hissetmesine neden olabilir.

Deprem bölgesindeki çocuklar için pelüş olan oyuncaklar tercih edilebilir. Ailesini kaybeden çocuklara anne-baba figürünü içeren oyuncakların gönderilmesi yerine yumuşak pelüş oyuncaklar gönderilirse çocuk o oyuncağı isteğine göre anne- baba figürü olarak tanımlayabilir ve ona sarılabilir. Yumuşak olan toplarda çocuğun stresini azaltması için seçilebilecek oyuncaklardan bir tanesi.

Bu süreçte göndereceğiniz boyama ve okuma kitaplarında şiddet unsuru barındıran hiçbir içeriğin ve resmin olmamasına dikkat etmelisiniz. Çocuğun travmasına uygun olmayan kitapların gönderilmesi onlarda kalıcı izler bırakabilir. Yüz boyaları, lego setleri, kil, oyun hamurları, boyama kitapları, boya kalemleri çocukların duygularını ifade edebilecekleri en güzel araçlardır.

Deprem bölgesindeki çocuklara eskiyen, hasar görmüş oyuncaklar yollamak onların kendilerini değersiz hissetmesine ve eski oyuncaklarını anımsamasına sebep olabilir. Oyuncakların sağlamlığı konusunda dikkatli davranmaya özen göstermeliyiz. Ayrıca hasar gören oyuncaklarla oynamak istemeden de olsa çocuğun kendisine zarar vermesine neden olabilir.