Yaz tatilinin başlamasıyla beraber öğrenciler için zihinsel ve bedensel olarak yorgun geçen bir okul dönemi de bitmiş oldu. Dört gözle beklenilen yaz tatili öğrenciler için dinlenmek ve eğlenmek anlamını taşısa da aileler bu süreçte çocuklarından tüm yıl boyunca öğrendikleri konuları unutmadan tekrar edip değerlendirmelerini bekliyor. 

Yoğun bir ders temposundan sonra çocuklar televizyon izlemek, bilgisayar oynamak veya arkadaşlarıyla vakit geçirmeyi tercih ediyorlar. Fakat aileler bu 3 aylık zaman diliminde çocukların öğrendiği konuları unutmasından çok fazla kaygı duyuyor ve bu durum zamanla aile içinde gerginlikleri ortaya çıkartabiliyor. Yaz tatili planlamasında yalnızca ailelerin değil, çocuklarında söz hakkı olmalıdır. Çocuğun istemediği bir tatil planı dayatmadan öteye gidemez.

ÖNERİLER

Çocuklar için tatil boyunca hiçbir aktivite gerçekleştirmemek çok uzun bir süreçtir.  Özellikle 6-18 yaş dönemi arasındaki çocuklar için bu süreç farklı beceriler edinebilmek çok önemlidir. Çocuklarınızı resim, müzik veya spor gibi bir sanat dalına yönlendirmeniz doğru bir karar olacaktır. 

Çocuğunuzun zihinsel gelişiminin yanı sıra sosyal gelişimi de çok önemli. Çocuklarınızın sosyal faaliyetlere katılması için öncü olabilirsiniz. Bir yaz kampında akranlarıyla beraber kaynaşıp sosyalleşerek güzel vakit geçirebilir. 

Aileler okul döneminde çocuklarıyla beraber yeterli vakit geçirememekten şikayetçi olurlar. Yaz tatili çocuklarınızla beraber bolca vakit geçirebilmeniz için elverişli bir süreçtir. Bu süreçte çocuklarınızla fiziksel aktiviteler gerçekleştirebilir, oyunlar oynayabilir, tiyatroya veya müzeye gidebilirsiniz.

Beraber kitap okuma etkinliği yaparak bir kütüphaneye gidip çocuğunuzla beraber yaşına uygun kitaplar seçebilirsiniz.

Tüm yıl boyunca öğrenilen konuların unutulmaması ve bir sonraki sınıfa hazır olmak için konu tekrarının yapılması önemlidir. Böylelikle çocuklar bilgilerini sağlamlaştırarak sonraki sınıfta daha donanımlı olurlar. Bu süreçte çocuklara devamlı olarak ‘’ders çalış’’ uyarıları yapmamaya özen göstermeliyiz. Çocuğunuzun ders çalışma saatini ve süresini kendisinin belirlemesine izin verin.

Çocuğunuz size başarılı olmayan karne getirdiyse bu durumu tüm tatil boyunca dile getirmemeye özen gösterin. Aksi takdirde bu davranışınız çocuğunuzun kaygı duymasına ve kendisini suçlamasına neden olabilir. Çocuğunuzun yeni eğitim öğretim sürecinde ise başarısız olma olasılığını yükseltebilir.