Hamilelik süresince diğer anne adayları gibi sizde bebeğinizi merak ettiniz ve geleceği günü heyecanla beklediniz. Fakat doğumdan sonra ani sinirlenmeler, ağlamalar ve mutsuzlukla karşı karşıya kaldınız. Doğum sonrası kadınlarda ruhsal dalgalanmaların yaşanması son derece normaldir. Bu durumun tedavi gerektirmeden birkaç hafta içinde düzelmesi beklenir. Fakat bu belirtilerin birkaç haftadan uzun sürmesi durumunda meydana gelen depresyon ‘’Postpartum Depresyon’’ şeklinde ifade edilir. Bebek doğduktan sonra temas kurduğu öncelikli kişi annedir. Postpartum depresyon, bebeği emzirememe ve onunla kurulan temasın düşmesi ile gereksinim ve ilginin sağlanamamasına sebep olur. Postpartum depresyonun ihmal edilmesi durumunda anne ve bebek olumsuz şekilde tetiklenebilir.

Belirtileri

Postpartum depresyon belirtileri diğer depresyon türleriyle benzerlikler gösterir.

İştah problemleri

Çarpıntı, nefes darlığı

Uyku düzeninde bozulmalar

Sinirlilik

Dikkat Dağınıklığı

Çaresizlik hissi

Mutsuzluk hissi

Yetersiz olduğunu düşünme

Değişen ruh hali

Kendini suçlama, eleştirme

Umutsuzluk

Cinsel isteksizlik

Öz bakım yetersizliği

Eve kapanma

İnsanlardan uzaklaşma

Karar vermede zorluk

 

Nedenleri

Postpartum depresyon yalnızca bir nedene bağlı gelişmez. Yaşanılan travmatik olaylar, planlanmamış gebelik, evlilik problemleri, doğumdan sonra annenin yaşamındaki sosyal ve psikolojik değişimler, hormonal değişmeler, zor geçirilen hamilelik süreci, uyku düzeninde yaşanan değişmeler, doğumdan sonra ne yapacağını bilememe duygusu ve sorumluluk kaygısı gibi birçok faktör Postpartum Depresyona neden olabilir.

Postpartum Depresyonun Giderilmesi İçin Neler Yapılabilir?

Postpartum depresyonda ilk olarak anneye psikolojik destek sağlanarak ilaçsız tedavi yöntemi uygulanır. Annenin kendine olan güvenini sağlamak, bilgilendirmek ve annelik rolünü desteklemek ilk hedefler arasındadır. Bu süreçte bebeğin anneden uzaklaşması pozitif bir sonuç vermeyecektir. Bu yüzden ikisinin de gözlemlenip ilişkilerinin desteklenmesi gerekmektedir. Psikoterapinin yetersiz kaldığı vakalarda ilaç tedavisi başlanabilir. Bu sürecin tedavisiz bırakılması annenin durumunu kötüleştirerek bebeğini de riske atabilir.

Tedaviyi desteklemek için yapılması gereken bazı aktiviteler şu şekildedir;

Sosyal hayattan kopmamaya özen göstermek

Bebek bakımı için aile veya arkadaşlardan destek istemek

Eş ya da aile üyelerinden ev işleri ile ilgili destek almak

Farklı anneler ile tanışarak aynı süreçten geçen bireylerle fikir alışverişi yapmak

Bebek ile eğlenceli aktiviteler gerçekleştirmek