Sosyal medya ya da televizyonda sağlıklı yemek tarifleri ve beslenme planlarıyla sıklıkla karşılaşmaktayız. Bu olay bazı kişilerin yeme tutumları için pozitif bir etki gösterebilirken devamlı bu tür bilgilere maruz kalmak bazı kişiler için patolojik bir olay haline gelebilir.

Bireyin hiçbir organik olmayan gıdayı yememesi, market alışverişi sırasında gıdalarla çok ilgili olması, dışarıdan yemek yiyememesi ve zihninin devamlı olarak yiyeceklerle meşgul olması ‘’Sağlıklı Beslenme Takıntısı’’ şeklinde açıklanan bir yeme bozukluğudur. Çoğunlukla beslenmede tek bir besin grubunun eksiltilmesiyle başlanır ve belli bir zaman sonra pek çok besin beslenme düzeninden eksilir. Bu takıntı zamanla kişinin günlük yaşamını, sosyal ilişkilerini ve işlevselliğini de olumsuz şekilde etkilemeye başlar. Bu kişiler kendilerini kilolu hissetmezler ancak besin seçimlerini kısıtladıkları için kilo kaybederler. Yedikleri besinlerin miktarına değil kalitesine odaklanırlar. Süt ürünlerinin hormonlu hayvanlardan üretilip üretilmediği, besinlerde kimyasal tatlandırıcıların bulunup bulunmadığı, gıda boyalarının olup olmadığı ya da kanserojen madde içerip içermediği gibi konular üzerinde aşırı hassas davranırlar.

Ortoreksiya Nervoza Belirtileri Nelerdir?

Sağlıklı beslenmedikleri zaman suçluluk hissetme

Her besinin ne kadar sağlıklı olduğunu hesaplama

Bazı yiyecek gruplarını reddederek sağlığı olumsuz etkileyen katı diyetler yapma

Evde yemek yapmayı tercih etme

Etiketlerdeki besin değerlerini kontrol etme ve tartma

Günün büyük bir zamanını yiyecekler hakkında düşünerek geçirme

Paketli gıdaların içeriklerini araştırma

Sağlıklı beslenemeyeceğine inandığı aile ve arkadaş ortamlarından uzaklaşma

Tüketecekleri yiyecekleri bildiği ve güvendiği yerden alma

Yemeklerini alüminyum ürünlerde pişirmeme

Çevrelerindeki kişileri eleştirerek onların da beslenmelerini düzenlemek isteme

Market alışverişlerinin çok uzun sürmesi

Gideceği yerlere günden öncesinden hazırladığı yemeklerini götürmesi

Ortoreksiya Nervoza Kimlerde Daha Çok Görülür?

Diğer beslenme bozukluklarında olduğu gibi Ortoreksiya Nervoza da genellikle kadınlarda görülmektedir. Sağlıklı beslenme ile fit bir vücuda kavuşabilme düşüncesinin popülerleşmesi ile birçok kadın, sağlıklı beslenmeyi hayat tarzı haline getirmiştir. Depresyon, kaygı bozukluğu ve obsesif kompulsif bozukluk yaşayan bireylerin Ortoreksiya Nervozaya olan eğilimi daha yatkındır. Mevcut yeme bozukluğu olan mükemmeliyetçi ve aşırı kontrollü bireylerde de Ortoreksiya Nervozaya daha sık rastlanır.

Her sağlıklı beslenme takıntısının Ortoreksiya Nervoza şeklinde değerlendirilmesi mümkün değildir. Bunun için kişinin günlük yaşamının etkilenmesi ve fiziksel sağlığının bozulması gereklidir. Ortoreksiya Nervoza tedavi edilmediği taktirde sağlık için geri dönüşü olmayan bir durum oluşturabilir. Diğer yeme bozuklukları kadar önemli ve ciddi olan Ortoreksiya Nervoza tedavisinde bir terapist ve beslenme uzmanının iş birliği içinde olması gereklidir. Terapilerde kişinin sağlıklı beslenme ile alakalı bilişlerinin farkına varması sağlanır ve çarpık bilişler yeniden yapılandırılarak yerine daha işlevsel bilişler koyulur.