Yılmaz Büyükerşen ve Belediye içinde görev yapan birkaç erkek bürokratın Ayşe Ünlüce’nin seçilmesi ile ilgili tahmin ettiğimiz kadar hevesli olmadığını düşünmeye başladım.

Rakip Hatipoğlu ve destekçilerinin belediye ile ilgili bazı bilgilere hatta imzalı belgelere rahatça ulaşması, eleştirilen bazı bürokratlarla ilgili bu kadar detaylı bilgiye kolaylıkla ulaşabilmesi bu şüphemi perçinleyen bir detay.

Defalarca seçime girmiş Büyükerşen ve ekibinin tecrübesini ve pr beceresini çok iyi biliyorum. Önceki seçimlerde ortaya koyulan performansı ve gündemi nasıl belirlediklerine hakimim. İmza projelere, miting gibi açılış ya da halk buluşmalarına kişisel olarak çokça katıldım.

Fakat bu kez süreci o döneme göre daha pasif buluyorum. Ünlüce’nin yanındaki birkaç bürokratla beraber götürmeye çalıştığını düşünmeye başladım.

Böylesi etkili bir kadının, teknik anlamda liyakatli bir ismin seçmene daha güçlü daha etkili ve rakipleri rahatsız edercesine sunulmasında bazı eksikler var.

İlerleyen günler mi bekleniyor, bir uyum ahenk sorunu mu var kestirmek zor ama rakibini takip etmek yerine takip eden ve sürekli cevap veren atmosferden bir an önce çıkılması lazım.

Bakın dostlarım Eskişehir seçmeni demokrattır ama bunu sol kimlikli özellikle CHP’ye paye biçecek şekilde kodlayamayız. Eskişehir’i İzmir gibi sağ-sol kimlik üzerinden değerlendirmek, beklentileri bunun üzerine inşa etmek büyük yanlış olur.

Kent insanımız hoşgörü sahibi, yaşamasını seven, mevcut yaşam özgürlüğünü ve şehrin sosyalitesini benimsemiş durumda. Yıllardır bu saikleri önemsiyor ve bunun alameti farikası olarak Büyükerşen’i gördükleri için genel seçimden farklı bir tercih yapıyorlar.

Bu seçimde de Büyükerşen yerine onun önerdiği Ayşe Ünlüce’nin bir Cumhuriyet Kadını olarak destek göreceği muhakkak. Fakat bu desteğin Büyükerşen’e verildiği kadar yoğun olmayacağını görebiliyorum. Çünkü AK Parti adayları geçmiş yerel seçimlerde aday yapılan karakterlerden daha farklı daha çağdaş bir portre çiziyor.

Hatipoğlu, Yüzügüllü ve Alp’in yaşam şekillerine bakınca Eskişehir seçmeni için bir tehdit oluşturmadığı ve adaylarında herhangi bir Eskişehir seçmeni gibi barlar sokağına, eğlence merkezlerine gidebilecek yapıda olduklarını unutmamak lazım. Başka bir deyişle AK Parti adayları klasik partili çizgisine göre daha seküler, daha çağdaş portreler.

İşte bu sebeplerle Ünlüce’nin biraz daha desteğe, rakibinin vaatler saçtığı bir seçim döneminde Eskişehir insanına çeşitli müjdeler vermeye ihtiyacı var. En önemlisi Ünlüce’nin Büyükerşen’in daha fazla ilgisine ve kolaylaştırıcı etkisine ihtiyacı var.

Bunlar gerçekleşir ve bir ahenk yakalanırsa şayet Ünlüce seçimin arifesine daha umutlu ve iddialı girebilir. Yoksa son sandık açılıncaya kadar kimsenin rahat nefes alamayacağı bir sürece tanık olmaya devam ederiz.