Eskişehir merkezi küçük bir alandan ibaret. Dolayısıyla şehir merkezinde arsa üretimi gerçekleştirmenin mümkünatı yok. Bu haliyle ölçeği küçük bile olsa herhangi bir konut, işyeri ya da arsa maliyeti kişiler ya da mülkiyeti elinde bulunduran kurumlar için ciddi bir rant oluşturuyor.

Geçtiğimiz Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında böyle bir alan gündeme geldi.

Alanı hepiniz biliyorsunuz…

Hatboyu’nda eskiden Silo olarak kullanılan ve daha sonra otel olarak restore edilen İBİS Otel ve otelin çevresinde bulunan binalar…

Mülkiyeti EBB’ye ait ve şehrin en merkezi noktasında, en değerli alanların belki de başını çekecek kadar paha biçilemez bir yerden bahsediyoruz.

 

İşte Büyükşehir Belediyesi bu alanın ve alanda yer alan binaların satışını EBB Meclisinde gündeme getirerek satış için oylamaya sundu.

Çoğunluk CHP’de olduğu için meclis Ak Parti grubunun itirazı ve red oyuna rağmen satış yetkisini EBB Başkanı Büyükerşen’e verdi.

EBB yakında ihaleye çıkacak ve bu alandan ciddi bir kaynak elde edecek!

Peki, herhangi bir yorum yapmak yerine çeşitli sorularla ilerlemek istiyorum.

Seçime 6 ay kala böylesi değerli bir yerin satışa çıkarılması etik mi?

Bunca yıldır mülkiyeti elde olan ve ileride daha da değerli hale gelecek bir alan neden seçime sayılı aylar kala satışa çıkarılmak isteniyor?

Su zammı, otopark zammı, ulaşım zammı gibi enflasyona ayak uydurmak için her hizmet kalemine ülkedeki diğer yerel yönetimler gibi zam yapan ve anlamaya çalıştığımız EBB’nin bütçesi tükendi mi?

Doğru dürüst bir yatırım, altyapı hizmeti olmadığı halde bütçenin bu hale gelmesinin sebebi nedir?

Dünya bankasından 10 yıl ödemesiz alınan ve hem faizleri hem de kur farkındaki yükseliş nedeniyle külfeti büyüyen döviz kredisinin EBB’yi zorda bıraktığı iddiaları doğru mu?

Şimdi bu soruların cevaplarını almak ümidiyle bir kenara bırakalım.

Yine yorum yapmadan sizleri 1999 yılına götürmek istiyorum.

Bundan yaklaşık 25 sene öncesinde EBB’ye DSP’nin adayı olarak talip olan Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen bakın ne söylüyor!

 

Büyükerşen seçim öncesi belediye ile iş yapan müteahhitleri uyardı. Belediyelerin seçim yatırımı olarak alal acele yaptıkları ihaleleri alan firmaların sonradan pişman olacakları işlere kalkışmamaları konusunda uyaran Büyükerşen “Bu tür ihale işlerinde imzası olanlar kim olursa olsun hesap soracağız” dedi.

Seçimden sonra bu işleri kılı kırk yaracak tarzda incelemeye alacaklarını söyleyen Büyükerşen Eskişehirlilerin ve devletin kaynaklarını çarçur ettirmeyeceklerini belirtti. ( 5 Nisan 1999 Pazartesi )

           

Yılmaz Büyükerşen’in seçim önü ihaleler hakkında düşündüklerini okudunuz. Aşağıya konuya bahis haberi ve arşiv fotoğrafını da bırakıyor ve şahsi fikrimi soracak olanlara, Yılmaz Hoca’ya katıldığımı belirtmek istiyorum.

 BÜYÜKERŞEN

Seçim önü ihaleler çok doğru değil!