Haber: Buğrahan Doğangil

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi tarafından, geçtiğimiz hafta konuyu gündeme taşıyan Eskişehir Haber Ajansı'na özel bir açıklama geldi.

Bilindiği üzere geçtiğimiz hafta bir hasta yakını 4. evre kanser hastası babasını kanlı ishal şikayetiyle ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisi'ne götürdüğünü ve saatlerce beklemesine rağmen acil hizmeti alamadğını ve bu durumda birçok insan olduğunu iddia etmişti. Bu iddialar sonrasında hastane ile ilgili farklı şikayetler de Eskişehir Haber Ajansı'na ulaşmıştı.

ESOGÜ Yönetimi bu iddialara karşılık bir açıklama yaparak durumu kamuoyuna özetledi.

Söz konusu hastanın acil servise ulaştığı saatlerde, yaş olarak kendisinden daha büyük (öncelik sırası yüksek) ve durumu daha acil hastaların serviste tedavi olmasından dolayı bir geickme yaşandığını dile getiren ESOGÜ Tıp Yönetimi daha sonra ise hastanın şikayetlerinin dinmemesi üzerine tekrar hastaneye geldiğini ve gece 11.00 sularında tedavi almaya başlayıp, gece yarısı 03.00 sularında ise tedavisinin tamamlanıp taburcu olduğunu belgeler ile Eskişehir Haber Ajansı'na açıkladı.

Yönetim ayrıca;

"Sağlık Bakanlığının Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğine göre “Acil servisler, bünyesinde faaliyet gösterdiği sağlık tesisinin statüsü, fiziki şartları, gereken tıbbi cihaz, donanım ve asgari ilaç standardı, personel sayısı, yatak sayısı gibi ölçütler dikkate alınarak I., II. ve III. seviye olarak seviyelendirilir.”

Tepebaşı'nda 'Sosyal Denge' Sevinci Tepebaşı'nda 'Sosyal Denge' Sevinci

Bu tebliğdeki acil sağlık hizmetleri tanımında, ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma, vb. durumlarda hastaların sakatlık ya da ölümden korunmasını sağlamak amacıyla yapılması gereken müdahale ya da tedaviye yönelik acil hizmetlerinden bahsedilmektedir. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, bu tebliğe göre III. Seviye Acil Servis Hizmeti sunmakta olup öncelikli olarak yaşamı tehdit eden ya da sakatlığa yol açabilecek problemli hastaları değerlendirmekte dolayısıyla bu hastalar için uygulanan triaj kuralları gereği diğer hastaları bir süre bekletebilmektedir." mevzuatı esasınca ESOGÜ Tıp Fakültesi Acil Servisi'nin çalıştığını ve trafik kazası, kaza, travma ve yaralanma gibi olaylar sonrasında hasataların öncelikli olarak kendi hastanelerine getirildiğini ve bu hastaların acil girişinden değil, direkt olarak ambulans kapısından içeri alındığı ve vatandaşların bu hastaları girişte görmediğini ifade etti. Bu nedenle de içeride yoğun bir tedavi çalışması olmasına karşın hasta girişinde bekleyenlerin bundan haberi olmadığı için beklemenin nedenini tam olarak bilemediklerini de açıklamalarına ekledi. 

ESOGÜ Tıp Fakültesi Acil Servisi'nde 30 yatak kapasitesi ve yeterli sayıda sağlık çalışanı olmasına rağmen yoğunluk yaşanmasını bu özel durumlara bağlayan hastane yönetimi "kırmızı alan" ihtiyacı olmayan hastaların bekleme sürelerinin artmasından dolayı üzüntülerini de belirtti.

Ayrıca şu an hizmette olmayan "sarı alan" ile ilgili hastane yönetimi ve ESOGÜ Rektörü Çolak'ın bir çalışma içinde olduğu ve bu alanın yakın zamanda faaliyete girmesinin gündemde olduğu bilgisi de aktarıldı.

Hayati şikayeti olmayan hastalara yönelik faaliyet gösteren "yeşil alan" acil hizmetinin de aksamaması için hastane içindeki aile hekimliği poliklinik sayısının artırıldığını dile getiren hastane yönetimi, bu tipte rahatsızlıkları olanların hastane bünyesindeki aile hekimlerine müracaat etmesini rica etti.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi tarafından yapılan yazılı açıklamanın tam metni ise şöyle;

"Sağlık Bakanlığının Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğine göre 'Acil servisler, bünyesinde faaliyet gösterdiği sağlık tesisinin statüsü, fiziki şartları, gereken tıbbi cihaz, donanım ve asgari ilaç standardı, personel sayısı, yatak sayısı gibi ölçütler dikkate alınarak I., II. ve III. seviye olarak seviyelendirilir. ' Bu tebliğdeki acil sağlık hizmetleri tanımında, ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma, vb. durumlarda hastaların sakatlık ya da ölümden korunmasını sağlamak amacıyla yapılması gereken müdahale ya da tedaviye yönelik acil hizmetlerinden bahsedilmektedir. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, bu tebliğe göre III. Seviye Acil Servis Hizmeti sunmakta olup öncelikli olarak yaşamı tehdit eden ya da sakatlığa yol açabilecek problemli hastaları değerlendirmekte dolayısıyla bu hastalar için uygulanan triaj kuralları gereği diğer hastaları bir süre bekletebilmektedir.

 
Sağlık Bakanlığı tarafından 3. basamak olarak tescillenen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, bölgenin en iyi, en kapsamlı, en önemli hastanesidir. Eskişehir’in yanı sıra Bilecik, Afyon, Kütahya gibi komşu illerden en kritik duruma sahip hastalar öncelikle Hastanemiz Acil Servisine ulaştırılmaktadır. Dolayısıyla bu hastalara verilen hizmet süresi ayakta gelen hastalarınkinden uzun sürmektedir. Bu duruma somut bir örnek vermek gerekirse, son üç ayda acile başvuran hastaların 1/ 4’ü, yani 4 hastadan 1’i -çoğu çevre illerden olmak üzere- 112 ambulansı ile getirilen kritik hastalardır. Acil servisimize ambulans ile nakledilen bu hastalar, durumlarının aciliyeti gereği bekleme salonu ve triaj gibi alanlara sokulmadan doğrudan ambulans girişinden Kırmızı Alana alınmakta burada acil müdahaleleri gerçekleştirilmektedir. Ortaya çıkan tabloda Hastanemiz Acil Servisine başvuran hastaların %36.5’i Kırmızı Alan hastası olarak değerlendirilmektedir. 


Bakanlık tarafından A1 grubu olarak sınıflandırılan Hastanemiz, eğitim, öğretim, araştırma ve uygulama hastanesi olarak Türkiye’deki en kapsamlı ve kapasitesi en yüksek hastanelerden biridir. Özellikli hizmetleri uygulayan A1 grubu bir hastane olarak (İnme, Anjiyo Ünitesi, Kemik İliği ve Organ Nakli Üniteleri, Kök Hücre Tedavi Merkezi, Üreme Sağlığı Merkezi vb.) özellikli hizmet ihtiyacı olan hastalara öncelikli olarak hizmet vermektedir. Şehrimizde ve bölgemizdeki bu gruptaki hastalar, acil müdahale gerektiren problemlerle doğrudan hastanemiz acil servisine yönlendirilmektedir. 
Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen görev ve sorumlulukları gereği III. Seviye hizmete yoğunlaşmış olan Hastanemizde acil servis yoğunluğunu azaltabilmek amacıyla çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Yeşil alandaki hastaların bekleme süreleri nedeniyle oluşan mağduriyetlerinin giderilmesi için aile hekimliği poliklinik sayıları arttırılmış ve hizmet süreleri uzatılmıştır. 


Sağlık Bakanlığı 'Üst Düzey Acil Servis' tesciline sahip olan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, alanında uzman akademik kadroları, son teknoloji tıbbi cihaz ve donanımı ve fiziki olanakları ile Eskişehir’e ve bölgemize acil servis ve poliklinik hizmetlerini en yüksek kalitede sunmaya devam etmektedir. "

ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nin 3. basamak bir hastane olarak tescillenmesi ve acil servis hastalarının genel olarak "kırmızı alan" hastası olması, bölgeden birçok hastanın bu hastaneye sevk edilmesi ve "kırmızı alan" hastalarının tedavilerinin en az 3 ila 5 saat arasında tedavilerinin sürmesinin yoğunluğun ana sebebi olduğu yapılan açıklamada ön plana çıkan detaylar oldu.