Siz hiç göç eden okul gördünüz mü?

Ben gördüm. Eskişehir’de yıllardır oradan oraya sürüklenen ve öğrenci, veli, öğretmen, idareci tüm kadrolarına adeta sürgün çektiren bir okul var.

WhatsApp Image 2023-03-14 at 14.20.10

Öğrencileri yıllardır farklı okullarda idareten günü kurtarmaya çalışan ve bir başka okul bahçesinde adeta derme çatma bir binada idari işlemleri gerçekleştirilen bu okulun adı Nurettin Topçu Anadolu Lisesi olarak geçiyormuş.

Baştan sona skandal bu inşa hikayesini geçtiğimiz günlerde duydum.

Okul inşaatı 2017 yılında başlıyor ve 550 günde bitmesi lazım. Ancak çeşitli nedenlerden ötürü gereken sürede bitmiyor. Olur, bazı işler uzayabilir diyelim. Ama olmuyor. 550 günlük süre 1550 güne kadar uzayıp gidiyor.

Bu süreçte de öğrenciler oradan oraya sürükleniyor. Haliyle öğretmen ve idareciler de aynı dertten muzdarip ve mağdurlar.

Okul inşaatı ile ilgili absürt bir durum da var.

Mesela aslında okulun Lise kısmıyla ilgili inşaat bitmiş ve okulun lise kısmı kullanıma hazır.

Ancak ihale yapılırken 2 okulun ihalesi tek okul gibi yapılmış.

O yüzden diğer bina bitmeden müteahhit firmadan lise binası teslim alınamıyor ve haliyle inşaatı bitmiş lise binası da kullanılamıyor.

Kimse de ihale üzerinde bir değişiklik yapalım, şu kısmı düzeltip en azından lise kısmını faaliyete sokalım diye dert edinmiyor olacak ki, öğrenciler rezillik çekmeye devam ediyor.

Ha bitti, bitecek denilen okulla daha doğrusu inşaat ile ilgili bunların dışında vahim iddialar da var.

Mesela inşaatta kullanılan malzemelerin sıfır değil çıkma ve ikinci el olduğu iddia ediliyor.

Bazı veliler inşaat alanında eski kalorifer petekleri görmüşler. Eski derken çok eski hani artık üretilmeyen, sıfırı olmayan dökme ve iri kalorifer petekleri.

Duyduğum kadarıyla bu ve süreçte yaşanan mağduriyet hem Cimer hem de direkt Cumhurbaşkanlığına dilekçelerle şikâyet edilmiş.

Ancak şu ana kadar herhangi bir geri dönüş olmamış ve önümüzdeki seneye yetiştireceğiz denilerek velilerden biraz daha sabır etmesi istenmiş.

Tabi sabredeyim, bekleyim derken okuldan göçebe bir şekilde mezun olan yüzlerce olduğunu da belirteyim.

Yani geride maddi ve manevi hak etmedikleri sıkıntıyı yaşayan ciddi sayıda öğrenci, veli var.

Milli Eğitim Müdürlüğü üst üste değişim yaşadığı için konuya vakıf olmayabilir diye iyimser düşünüyorum. Ancak yaşanan sıkıntının artık son bulması ve en azından yeni öğretim döneminde öğrenci, öğretmen ve idarecilerin artık okullarına kavuşması için tüm imkanların seferber edilmesi gerekiyor.

EHA olarak konuyu takibimize aldık. Bakalım ilerleyen aylarda verilen söz tutulacak ve inşaat süreci tamamlanacak mı? Sizleri bilgilendireceğiz. 

WhatsApp Image 2023-03-14 at 14.20.12