Herhangi bir seçimde iktidar olmak yarışa bir basamak önde başlamak demektir.  Nihayetinde “İktidar olan muktedir olur.” derler ve öyle de olur…

Lakin Eskişehir yerel seçimlerinde de daha önce örneklerini defalarca gördüğümüz bu yazılı olmayan öngörü bu kez farklı işliyor. 

Ayşe Ünlüce iktidar olmanın artısını değil bilakis dezavantajını yaşadığı bir seçim süreci yönetiyor. Kadın, kendine münhasır ve güçlü bir aktör olmasa belki çoktan kopabilecek bir yarışta iddiasını koruyor ve zaman zaman rakiplerinin bir adım önüne geçmesini becerebiliyor. 

Eskişehir’de deyim yerindeyse nefes kesen bir seçim yarışı var. Yarış CHP ile AK Parti yarışından çıktı Ünlüce ve Hatipoğlu’nun kişisel yarışına döndü diyebilirim. Çünkü Ünlüce’yi destekleyen sağ görüşlüler, Hatipoğlu’nu destekleyen sol görüşlü insanlara sıkça rastlıyorum. Partiler ciddi bir kısmın umurunda değil. Çoğu insan isimlere odaklanmış. 

Açık konuşmak gerekirse Nebi Hatipoğlu kimsenin beklemediği bir seçim kampanyası ortaya koydu. Kazanma isteği, üstün gayreti ve profesyonel desteği ile bugüne kadar AK Parti adına yarışan tüm adayların önüne geçti ve bu çabasını anket sonuçlarına yansıttı. 

Ünlüce ise iktidar gibi gözükmesine rağmen belediye yani kamu imkanlarını kullanmadan tamamen kendi olanakları ile aslında eşit olmayan bir seçim kampanyası götürüyor. Bu konuda yaşadığı eksiği ise donanımı ile dolduruyor. Hitap gücünün etkinliği, belediye işleri yani teknik konulara olan hakimiyeti kendisi için önemli bir silah. 

Hatipoğlu seçmene vaat ettikleri ile iyi bir destek yakaladı. İnsanların ulaşım ve suya daha az para ödeme beklentisi, trafik ve imar ile ilgili olağanüstü vaatler hemen herkes tarafından konuşuluyor. Bu vaatlerin gerçeği yansıtmadığını düşünenler olsa bile iktidar desteği ile yapılacağını savunan kişi sayısı oldukça fazla. 

Ünlüce ise yapılması daha mümkün olan, belediye bütçesinin imkan tanıdığı ancak uzun süredir yapılmadığı için eleştirilen projeler ortaya koyuyor. Bir bakıma Büyükerşen’in daha önce ortaya koyduğu vizyona virgül atarak kendisini destekleyenlere nefes olacak vaatler öne sürüyor. 

Bir bakıma yaklaşan seçim öncesi herkes elindeki tüm imkanları seferber ederek vatandaşa özellikle kararsız diye tabir edilen ve seçimi kazandırmak için ikna edilmesi gerekli kitleye son hamlelerini yapıyor. 

Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde sosyal medyaya Eskişehir ile ilgili 2 anket düştü. İkisinde de yarışın Ünlüce ve Hatipoğlu arasında çok küçük farkla ilerlediğini görüyoruz. 

Yani, anket ile kamuoyunda oluşan genel beklenti birbirini karşılıyor. Kişi sayısı az, lokasyon belirtilmemiş ama sonuç aşağı yukarı tahminlerimize yakın çıkmış. Ben o arada 1 puana yakın olan farkın zaman zaman değiştiğini ve Ünlüce ile Hatipoğlu arasında gelip gittiğini düşünüyorum. Ancak iki ankette de dikkat çeken kararsız seçmen sayısına odaklanılması lazım. Kararsız sayısı sonucu direkt etkileyecek kadar yüksek ve önemli. O kararsızları alan seçimi kazanan olur. 

Ancak daha geniş katılımlı, lokasyonları ve gelir grupları farklı insanlarla yapılacak yeni anketler daha net fikir verebilir. Onları da herhalde 1 hafta içinde göreceğiz diye düşünüyor ve artık günü gecesine karışmış tüm adaylara kolaylıklar diliyorum.