Geçtiğimiz günlerde ESGİAD Başkanı Ulaş Entok şehirde bulunan iş insanlarının beklentisini dile getirdi ve “URAYSİM projesi ve kent sanayimiz yeni ihtisas alanları ile güçlendirilmelidir” dedi.

Entok’un URAYSİM ile ilgili beklentilerini açıkladığı gün ilerleyen saatlerinde bu kez Anadolu Üniversitesi resmi internet sayfasında şu haberi paylaştı

URAYSİM çalışmaları hız kazandı

Üst üste bu iki paylaşıma bakınca ister istemez şunu söyledim

Celalettin Kesikbaş artık yalnız değil

Biliyorsunuz uzun yıllardan bu yana şehrin gündeminde olan URAYSİM konusunda projenin sahibi ve paydaşları bile sessiz kalırken kamuoyuna ısrarla bu projenin yapılmasını söyleyen ve genelde arkasına döndüğünde kimseyi bulamayan bir aktördü ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş,

Ve ne zaman bu beklentisini dile getirse kendisine karşı muhalif eleştirilerle baş başa kalıyor, yeterli desteği bulamıyordu.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Mustafa Varank bile Eskişehir’e yaptığı bir ziyarette of the record olarak bu duruma dikkat çekmiş, partililer ve sanayicilere bu konuda sitem etmişti.

Özetle URAYSİM konusunda hem iş dünyası temsilcileri hem de projenin sahibi ve paydaşları artık konuşmaya başladı.

Üstelik geçtiğimiz günlerde URAYSİM Projesi 6550 Sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamına alınarak tüzel kişilik kazandı. Yani bir yönetim kurulu oldu ve yönetim ilk toplantısını TÜRASAŞ ev sahipliğinde gerçekleştirerek somut bir yolculuğa başladı.

TÜRASAŞ Genel Müdürü ve URAYSİM Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Metin Yazar “URAYSİM, ekonomik anlamda ülkemizin test maliyetleri için yurtdışına ödediği kaynağın ülkemizde kalmasını sağlarken Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinin raylı sistem araçlarının testi için de önemli bir merkez olacak” ifadelerini kullanırken,

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal “URAYSİM’in 6550 Sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamına alınmasıyla çalışmalarımızı hızlandırdık.  Projenin ülkemize ve Eskişehir’e en kısa sürede katkı sağlaması için yoğun bir mesai harcıyoruz. Ülkemiz raylı sistemler alanında önemli bir aşamayı geride bıraktı. Yerli ve milli imkânlarla üretilen Türkiye'nin TSI sertifikasına sahip ilk elektrikli ana hat lokomotifimizi ürettik. Hızlı tren ağımız ve hafif raylı sistem ağımız her gün büyüyor.  URAYSİM çok yönlü bir proje. Örneğin Ar-Ge merkezi olarak da hizmet vererek raylı sistemler alanında çalışacak personelin yetişmesini ve hem ülkemize hem de Eskişehir’e istihdam ve ekonomik anlamda önemli katkılar sağlayacak” dedi.

Sözün özü artık URAYSİM ile ilgili hem Kesikbaş yalnız değil hem projede artık muhatap alabileceğimiz bir yönetim kurulu ve sürecin hızlandırıldığına dair beyanatlar var elimizde.

Üstelik sadece URAYSİM değil devamında bu projeye entegre olacak ve Eskişehir’in gelecek vizyonu adına çok önemli olduğunu düşündüğüm raylı sistemler ihtisas bölgesi de artık bazı küçük hassasiyet ve algılarla önü tıkanmaması gereken bir yerde duruyor.

Malumunuz sanayiye bakış açısı bir tercih meselesi,

Sanayi eskisi gibi vahşi ve bacadan ibaret değil. Dolayısıyla çevre hassasiyeti ile endişe duyanlara hak vermekle birlikte terazinin dolu kısmını da değerlendirmeye almaları ve Eskişehir’de imara açılırken yok edilen yeşil alanları da hesaba katarak gerekçe üretmelerini isterim ki, bu endişeler samimi olsun.

Ayrıca zamanında kaçırdığımız fırsatların Eskişehir’in ülke kalkınmasında ki sıralamasını nereden, nereye düşürdüğünü, düne kadar ciddiye almadığımız komşu şehirler atak yapmış, dolu dolu büyüyorken bizim boş durmamamız gerektiğini de altını çizerek belirtmek isterim.

Daha çok konuşacağız nasıl olsa, bugün burada nokta koyalım.

Bir de URAYSİM ile ilgili çiçeği burnunda yönetim kuruluna çağrı yapalım.

Proje hangi aşamaya geldi, ne yapılacak, hangi yol izlenecek?

Bu konuda somut bir bilgilendirme yaparlarsa biz de ne konuştuğumuza ve konuşacağımıza sanırım daha hakim oluruz değil mi?