Seçim geçti, sonuçlar kesinleşti.

2 gündür ortaya çıkan sonuçların ne anlama geldiğine dair çeşitli okumalar yapmaya çalışıyor ve ilk kez bu konuda fazlaca zorlanıyorum.

Seçmenin verdiği daha doğrusu vermek istediği mesajların ilk kez aday listesine indirgenmesi, çalışmalara prim vermesi ve önceki dönemin genel değerlendirmesi gibi süzgeçlerden geçtiğini ve özellikle milliyetçilik duruşunun bu kadar ağır bastığına şahit oldum.

Ülke genelinde MHP’nin adeta İYİ Partiye nazire yaptığı ve yüzde 10’luk barajı rahatça aştığını görüyoruz.

Sinan Oğan ve Zafer Partisinin ilk kez katıldığı seçimlerde mülteci politikası ve HDP ile arasına koyduğu mesafeden dolayı takdir topladığını görüyoruz.

HDP’nin Cumhurbaşkanlığı seçiminde beklendiği kadar Millet İttifakına katkı veremediğini ve CHP’nin altılı masada verdiği tavize karşılık ittifak partilerinden destek alamadığı da ortada.

Eskişehir ise ülke genelinden daha ayrı, daha anlamlı mesajlar veriyor.

Millet İttifakı adayı Kılıçdaroğlu Eskişehir’den yüzde 50’yi zor alıyorsa, CHP 3 Milletvekili çıkarttı diye sevinmemeli.

Ak Parti 3,4 bin oy yer değiştirse seçimi kazanacak kadar iddialıysa, genel durum ve şehirdeki milletvekili listesi tartışılır halde olmasına rağmen CHP’nin ensesindeyse durup düşünmek lazım.

Ortada somut bir başarı, yerel seçim öncesi CHP’yi avantajlı kılan bir tablo olmadığı ortada değil mi?

İYİ Parti ise ülke geneline göre iyi ama şehir özelinde ne yazık ki beklentinin altında kalan bir sonuçla karşılaştı. MHP’nin 45 Bin oy aldığı Eskişehir’de 90 Bin oy elbette başarıdır ama bu sonuç seneye yapılacak yerel seçimler için umut veriyor mu tartışılır.

MHP ise sanırım aday tercihi konusunda daha popüler, daha flaş isimler çıkartmadığına üzülüyordur.

Sözün özü sevgili dostlar,

CHP dikkat etmeli, Eskişehir’de Hans, Berkel, Tom, John bir araya gelebilir ve yerel düzeni değiştirecek güçte bir iş birliği yapabilirler.

AK Parti Bakan gücünü korumalı ve önümüzdeki yılı dolu dolu değerlendirerek özellikle kendi sokağının dışında fazlaca mesai yapmalıdır.

İYİ Parti yerel seçim sürecinde İttifak refleksi ile mi yoksa kendi başına mı ilerleyecek bunun kararını bir an önce vermeli ve çalışmalara hızlıca başlamalıdır. Özellikle aday isimler konusunda ince eleyip, sık dokumalı ve bir taban hareketi oluşturmadan başaramayacağını artık anlamalıdır.

Ve MHP aslında ülke genelinde yaşadığı çıkışı isterse yerele indirgeyebilir, Çifteler de taşıdığı bayrağı daha fazla ilçe ile taçlandırabilir. Özellikle yerel seçimde yaşanacak ve bu kez çetin olacağını düşündüğüm isim ve güç savaşlarında doğru adaylar ile iddialı bir konuma da gelebilir.

Demek ki bu seçim, aslında yerel seçim öncesi siyasetin kartlarını Eskişehir özelinde yeniden dağıttıran bir şekilde sonuçlanmış. Seçmen vefa kadar, beklentisini de anlatmış diye düşünüyorum.

Sonuçların ilçe ve mahalle bazında dahi farklı mesajları var.

Bizim de zamanımız olduğuna göre, ara ara bu anekdotları sizlerle paylaşacağız.