Seçim takvimi belli olalı epey oldu.

İttifaklar Cumhurbaşkanı adaylarını açıkladı. Milletvekili aday adaylığı başvuruları başladı ve bitti. Hatta Cumhurbaşkanlığı’na aday olmak için yola çıkan isimlerin imza kampanyaları da bitti diyebiliriz.

Eskişehir’de ise sürecin başladığından bihaber olanlar var.

Ak Parti de CHP’de süreci sadece başvuru ve temayüllerden ibaret zannederek örgüt veya teşkilat anlamında hiçbir organizasyon yapmadan bugüne kadar geldiler.

Mesela CHP neredeyse aday belirleme aşamasına gelindi ama ancak yarın bir etkinlik yapacak ve aday adaylarını tanıtacakmış.

Mesela AK Parti aday adaylarını tanıtmadan, kim nedir diye teşkilat mensupları ve partililerine bile anlatmadan dijital temayül diye bir şey yaptı.

İş o kadar trajikomik ki hem CHP’li Hem de Ak Parti’li aday adaylarının bile çoğu birbirini tanımıyor. Öyle bir sürece tanık oluyoruz.

CHP’nin ilçe örgütlerine bir sözüm yok. Onlar kendi imkanları nispetinde aktif bir şekilde çalışıyor. Sandık eğitimi, güvenliği konularda üstüne düşeni yapıyor.

Ancak il başkanlığı düzeyinde diğer partilerin İYİ Parti’nin yanından bile geçmediğini söyleyebilirim.

İYİ Parti’de tüm parti teşkilatı aday adayları ile bir arada aktif bir şekilde sahaya çıkmış durumda. Partide her gün aday adaylığı açıklamaları, kalabalıklar, heyecan var.

12 kırsal ilçenin tamamına bu kısa sürede 3,4 kez gidildi.

Aday adayları parti yöneticileri ile sürekli bir etkinlik, organizasyon, iftar, açılış gibi çeşitli ziyaretler yapıyor, kendini tanıtıyor.

Çoğu aday adayını ismini duymaktan sıkılır bir hale bile geldik.

Ama CHP aday adayları ile ilk kez o da muhtemelen gelen tepkiler üzerine bir aday adayları tanıtım toplantısı yapacak. Buna da şükür.

Yoksa sadece aday adaylarını bir kez partiye çağıran onda da hepsinde bağış isteyen ve kendi kendine çaktırmadan liste hazırlayan bir il yönetimi olarak tarihe geçeceklerdi. Bu da bir başarı.

Ak Parti ise Zihni Çalışkan’ın partiyi getirdiği hareketli ve heyecanlı konumdan koşarak uzaklaşıyor. Bazıları zorlama ile aday adayı yapılmış hissettiren listesi ile Eskişehir’de 3 vekil hedefinden şimdilik uzak bir tablo var. Genel Merkez’in sıralaması nasıl bir tepki doğuracak henüz tahmin edilemiyor. Temayüllere uyulmadığı için küsen, kızan partili sayısını da hesaba katarsak işler çok yolunda diyemeyiz.

Şimdilik seçim sürecinden gözümüze yansıyanlar bunlar. Aday adaylık sürecindeki eksikler adaylık sürecinde kapanır mı göreceğiz. Ancak bu Pazar seçim olsaydı 3 vekil çıkartan bir parti olmayacağını kesinlikle iddia edebilirdim. Bu not da yazımın sonunda dursun. Belki güncellemeye ihtiyaç olmaz.