Bazen sayfalar dolusu yazarsın ama meramını anlatamazsın. Bazen ise sayfalar dolusu şeyi 140 harf, 7 cümleye sığdırırsın.

Genelde de uzun uzun yazdıkların ve her şeyi anlatayım diye detaya girilen yazıları anlamayan çok olur.

Sanırım dün CHP ile ilgili uzun uzun yazdığım yazı da anlaşılması en zor olanlardan. Bunu da yazının ardından susmayan telefonlardan çok iyi anladım.

CHP’nin ilk sırası diğer parti adaylarına mı verilecek diyen, diğer aday adaylarına değinmedin diye sitem eden, Yılmaz Hoca isterse aday olur, engellenemez diye fikir bildiren nice insanla konuştum.

O yüzden meseleyi biraz daha düz, biraz daha net ifadelerle anlatmak farz oldu.

Bakınız Yılmaz Büyükerşen kısmından başlayım.

Büyükerşen parti üstü bir isimdir. Elbette CHP’nin istifa etmeyin, aday adayı olmayın tavsiyesi onu bağlamaz. Hoca isterse basar istifasını, aday adayı olur ve sonrasını CHP düşünmek zorunda kalır.

Ancak net bir şekilde Yılmaz Hoca’nın artık adaylığı düşünmediğini söyleyerek bu kısmı başka bir yere bağlamak istiyorum.

Hoca adaylık düşünmüyor ama meclisinde milletvekili olmak isteyen 6,7 isim var. Ancak o isimlerin aday olabilmesi için Büyükerşen’in desteği ve referansı çok kıymetli.

Belediye’de mevcut işleyişin bozulmaması adına da Yılmaz Hoca herkese istifa edin demez. Kimi meclis üyesine benimle kalın, göreve devam edin diyebilir. Ancak bu konuda istisna tutabileceği birkaç isim hatta bana göre 2 isim var.

Nuray Akçasoy ve İbrahim Arslan…

Her iki isimde partiye yıllardır hizmet etmiş. Verilen her görevi, her sıralamayı itirazsız kabul etmiş ve küsmeden mücadeleye devam etmiş isimler.

Aylar öncede belirtmiştim. Mevcut isimleri bir kenara koyup CHP için bir vekillik sıralaması yapsak içini dolduracak iki isim var onlarda Akçasoy ve Arslan demiştim. Bu bir istek değil kamuoyundan yansıyan bir tespitti.

Şu an bakınca da durum farklı değil. Akçasoy ve Arslan CHP tabanında ve şehirde karşılığı olan isimler.

Gel gelelim iki isim içinde Nuray Akçasoy isminin daha da avantajlı olduğunu söylemek de mümkün.

Akçasoy, 2018 seçimlerinde kıl payı vekilliği kaybeden, meclis üyeliğinde artık en kıdemliler rozetini takmış, Kent Konseyi Başkanlığı yapmış, CHP Parti Meclisinde Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesine girmiş ve bazı haksızlıklara rağmen partiye küsmemiş bir isim.  

Diğer partililer içinde bile seveni, sayanı, STK’lar içinde kendisine referans olmayacak olanı bulunmayan ve tüm bunların dışında kadın kotası nedeniyle de ciddi bir avantajı var.

Bir de dün belirtmiştim. Kendisi Yılmaz Hoca’ya yarenlik yani yol arkadaşlığı yapmış, şehrin gelişiminde birlikte izi olmuş bir isim.

Öte yandan İbrahim Arslan’ı da yabana atmayalım. Bu partide 40 yıldır siyaset yapmış, çok emeği, çok fedakarlığı dokunmuş, tecrübeli bir isim.

Bence Büyükerşen her iki isme de hak ettiği desteği verecektir.

Çünkü tanıdığım, bildiğim Yılmaz Hoca ister ki bir sonraki yerel seçim zamanı geldiğinde Eskişehir ile ilgili bir karar verirken kendisine destek olacak, kendisiyle inatlaşmayacak ve şehrin kültürüne hakim vekil ya da vekiller olsun ki, emekler zayi olmasın.

Gelelim ittifak adayları ile ilgili tahmine,

Dedim ki CHP masada yer alan diğer partilere yer açmak için böyle bir genelge yayınladı. CHP’den önemli isimler aday adayı olmaz ise listelerde diğer isimlere yer vermek kolay olur.

Ama favori isimler listedeyken onların önüne ittifak partilerinden aday koymak kaos çıkarır.

Eskişehir’de de CHP Genel Merkezi listenin ilk iki sırasına bir ittifak partisi adayı koymak isteyebilir. Bu şaşırtıcı olmaz. Ancak favori isimler varken bu şehirde kaos çıkarır.

Yani bu formül Eskişehir’de kabul edilecek, hazmedilecek bir şekilde işlemez.

Özetle ben Eskişehir’e ittifak partisi il başkanlarından kesin aday gelecek demiyorum.

Ben eğer favori isimler olmazsa, aday yapılmazsa diğer parti adaylarından listeye aday gelmesi sürpriz olmaz diyorum.

Son tahlilde yine normalden uzun ama sanırım daha net anlatabildiğim bir yazı oldu.

Süreç devam ediyor. Yarın akşam 17:00’den sonra ortalık şenlenecek.

Lütfen bu süreçte kişisel rantları için ortalığa fitne fesat saçan ve kaostan beslenenlere, insanların dostlukları, arkadaşlıklarını zedelemek için ek mesai harcayanlara, doğruyu söylemek yerine sürekli gaz vererek aday adaylarından nemalananlara karşı dikkatli olun.

İstek ve tahminleri birbirine karıştırmayın. Siyasi düşüncesi yüzünden dostunuz, arkadaşınızla kavga etmeyin, kalp kırmayın.

Ve dünyanın sadece siyaset, seçim, kaybedip, kazanmaktan ibaret olmadığını aklınızdan çıkarmayın.

Eskişehir seçim dönemi herkese hayırlı olsun.