Sevgili dostlarım

Zaman zaman Eskişehir gibi güzel bir şehrin bizlere sunduğu nimetlere ve özellikle şehrin çağdaş, özgür yaşam biçimine dair tespitler yapıyoruz.

Ancak şehir insanı olarak bize de düşen görevler ve sorumluluklar var.

Bazı özgürlüklerin başka özgürlükleri sınırlamaması ve amacını aşmış olan yanlışları dile getirmemiz, ilgilileri bu konuda uyarmamız gerekiyor.

Yaşım ilerlediği için böyle düşündüğümü zannetmeyin sakın. Bilakis içim son derece kıpır, kıpır ve günde 20 km yürüyebilecek kadar enerjik bir adamım. Az sonra bahis açacağım konu da şahsi fikrimden öte sürekli sohbet ettiğimiz gençlerin şikâyetleri, sorunlarından birisi.

Maalesef Eskişehir Barlar Sokağı diye adlandırdığımız sokak konusunda şehirde ciddi bir huzursuzluk hâsıl olmuş durumda.

Halisane duygularla açılmış, Ailelerin ve kaliteli zaman geçirmek isteyen şehir insanının ihtiyaçlarına cevap vermesi beklenen bu kompleks ne yazık ki bu amacının oldukça dışına çıkmış durumda.

Genç kardeşlerim bile bu sokaktan çekindiklerini, içinden geçmeye korktuklarını söylüyor.

Ben uzun zamandır o muhite gitmiyor, oralarda zaman geçirmiyorum. Fakat o kompleks içinde yaşanan kavgalardan, tartışmalardan, sonu yaralama ve ölümle biten çatışmalardan haberdarım.

Haliyle pek çok insan gibi bende bu gelişmelerden dolayı üzülüyor, endişeleniyorum.

Bu sokak içinde kaliteli pek çok mekân olduğu, işine titizlenen ve müşterisini bile seçerek alan merkezler olduğunu çok kez duydum. Ancak bazı mekânların ağır rekabette olduğunu özellikle hafta sonu şehir dışından, komşu illerden gelen fazlaca misafir olduğunu ve kontrol etmenin zorlaştığını söyleyerek şikâyetçi olanların içinde esnaf olan dahi var.

Bir başka şikâyet konusu ise sokakta müzik sınırının fazla aşıldığı ve bazı mekânların çeşitli yaptırımlara rağmen ses konusunda yasal sınırlara riayet etmemesi…

Yine sokakta hiçbir mekâna oturmayan ama sokak içindeki tekel bayilerden aldığı alkolü tüketerek belli kaldırımları işgal eden ve gelen geçenlere sataştığı, zaman zaman ellerinde sallama diye tabir edilen kesici aletler olduğunu söyleyenler de var.

Hatta belli saatlerden sonra sokağın farklı yerlerinde sadece alkol tüketmediği ve kimyasal madde aldığı düşünülen gençlere de rastlanıyormuş.

Sizin anlayacağınız bu sokak kuruluş amacında gitmiyor. Alkol tüketen insanları bile endişelendirecek bir kompleks hüviyetine gelmiş. Nezih mekânlar da bu sorunlardan muzdarip olduğu için beklentiler çoğalmış durumda.

Eskişehir Emniyeti bu konuda mutlaka bizlerden daha derin bilgiye sahiptir. Mutlaka kendileri de çare arıyordur ve sorumluluk sadece kolluk kuvvetlerine ait değil.

Başta o muhitte yer alan mekân sahipleri olmak üzere bölgede şahit olunan şeyleri dile getirme konusunda daha cesur, daha sorumlu bireylere de ihtiyaç var.

Sözlerim sakın yanlış anlaşılmasın. Bu tespitlerden sokağın kapatılmasını istediğim gibi bir anlam çıkartmak doğru olmaz. Benim isteğim daha doğrusu şehir insanının beklentisi son derece basit “Bu sokak huzurlu, güvenli ve rahatça gidilebilecek bir sokak olsun”