Hafta içi Alpu’daki bahçeyi kapatma işleri ile uğraştım. Canlı takip edemediğim için Odunpazarı Belediye Meclisini ancak izleme imkanım oldu.

Biliyorsunuz diğerleri sükut ve uyum içinde sanki tek partili meclisler gibi geçiyor olsa bile Odunpazarı meclislerinde hep bir hararet, hep bir siyasi çekişme var.

Yanılmadım ! Belediye meclisi yine Ak Partili Murat Özcan ile CHP’li meclis üyeleri ve Başkan Kazım Kurt arasında geçen bir düello gibiydi.

Ancak bu kez büyük bir farkla ve somut olarak kazanan Murat Özcan oldu.

Dikkatli takip edenler fark etmiştir. Odunpazarı Belediyesi son 1,2 yıldır logo kullanımı konusunda karmakarışık bir süreç yaşıyor. Bir ara eski logolarını kızağa çektiler, farklı bir logo kullanmaya başladılar. Sonra bu logo ile eski logoyu bir arada kullanmaya başladılar. En son bu yeni logo yine değişti ve daha yeni bir logo kullanılmaya başlandı. Ancak bazen yeni bir logo bazen eski logo ile karışık kullanılınca hangisi esas, hangisi resmi logo bunu anlamakta herkes zorlandı.

Ak Partili Murat Özcan ise belediye meclisinde bu konuya dikkat çekti. Sizi resmi logoyu kullanmaya davet ediyorum diyen Özcan belediyenin bu yeni logosunun hazırlanırken hukuki kurallara uyulmadığını iddia etti…

Gönül isterdi ki kendisi de bir hukukçu olan başkan, Avukat Kazım Kurt bu iddiayı yalanlasın. Hukuka aykırı bir durum yok desin.

Ne yazık ki Murat Özcan haklı çıktı. Başkan Kazım Kurt logo ile ilgili açık ve net bir şekilde şunları söyledi “Logo, ne yazık ki hukuki kurallara göre yapılmamış. Dolayısıyla eksik kalmış, belediye meclisi kararı mülki idare tarafından onaylanmamış. Bu nedenle bu logonun ‘resmi’ bir logo olduğunu iddia etmek mümkün değil. Bu hem müfettiş raporlarıyla hem de Sayıştay raporlarıyla sabit hale gelmiştir”

 

Düşünebiliyor musunuz?

Avukat olan bir başkan logo ile ilgili hukuki kurallara uymadıklarını itiraf ediyor…

Ve düşünebiliyorsunuz normalde katılımcılık, demokrasi, ortak akıl diye sürekli bu öğelerin altını çizen Kazım Kurt logo değişimi için gereken 3’te 2’lik meclis çoğunluğunu yok sayarak belediye meclisini devre dışı bırakmış.

Yani sevgili dostlarım Kazım Kurt ve Odunpazarı Belediyesi büyük bir gaf, büyük bir hataya imza atmış.

Tabi işin bir başka ayağı, önemli bir boyutu var.

Belediye bu resmi niteliği olmayan logoyu kullanamayacak. Ancak logo resmi gibi pek çok araç bu logolarla giydirilmiş, sağ da, sol da pek afişte bu logolar kullanılmış. İnternet dahil pek çok resmi evrakta bile bu logo kullanıldığı için zaruri olarak değiştirmek ve resmi logoyu kullanmak gerekiyor.

Ve tabi ki bunların hiç biri bedava olmuyor.

Eski logoyu değiştirmek bir ücret gerektiriyor. Yeni logo ile araç giydirmek, afiş hazırlatmak başka bir ücret gerektiriyor. Şimdi bu açığa çıkan ve resmi raporlarla da onanan hukuksuzluğu düzeltmek için yeniden bu değişimlerin yapılması lazım ki bu da ayrı bir külfet.

Madem kamuoyu bu belediye paraları konusunda çok hassas, madem bir takım mecralar tüyü bitmemiş yetim hakkının peşine düşüp bir diğer yerel yönetimi yani Tepebaşı Belediyesi’ni dillerinden düşürmüyorlar. Bu konuda harcanan belediye ücretleri ne olacak? Bunların hesabını kim ödeyecek?  Bunun bir haber değeri olmayacak mı? Diye sormak isterim.

Demek ki bu BAKIŞ açılarında bu belediye parası ile ilgili bir farklılık gözetenler var.

Ama ben ufak ve naçizane bir şekilde de olsa dile getireyim ve etkili muhalefeti ile bize sağlıklı, belgeli bir gerçeği sunduğu için Murat Özcan’ı tebrik edeyim.