Soran olursa havacılık şehriyiz…

THY’nin temelleri burada atıldı. İlk resmi sefer Eskişehir’de başladı.

İlk Hava Harp Okulu burada açıldı.

Hava savunma sanayisinde çok stratejik bir konumdayız…

Peki, bu mirasla övünmek dışında ne yaptık? Ne yapıyoruz?

Komşu şehirlere bakıp bakıp, ya bizim sıcak su potansiyelimiz vardı diye ah mı çekeceğiz, yoksa bir silkinip bu konuda bir şeyler mi yapacağız?

Şehrin geneli mevcut havalimanı konusunda bile etkisiz, pasif bir izleme moduna geçti. Ancak bu konuda sorumluluk alan ve seyretmeyi tercih etmeyen bir oluşum var.

Kısa adı ERİAD olan Eskişehir Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği tüm şehri heyecanlandıracak ve havacılık kimliğine yakışır bir proje için uzun süredir mesai veriyor.

Eskişehir’de küçük kapasiteli uçakların özel seferler yapabilmesine imkân sağlayacak yeni bir havaalanı ve bunun yanında şehre ciddi bir katma değer getirecek uçuş okulları için düğmeye bastılar.

Yoğun görüşmeler ve fizibilite çalışmaları sonrası iş ete kemiğe bürünmüş bir proje haline geldi.

Proje ile ilgili diplomasi süreci başladı ve bir nevi Eskişehir’e heyecan verecek çok özel bir yatırım hayali yavaş yavaş resmileşiyor diyebiliriz.

ERİAD Başkanı Rüştü Şentuna ve yönetim kurulu üyeleri bu konuda çok istekli, çok heyecanlı ve şehre bu değerli yatırımın kazandırılması için ortaya ciddi bir maddi ve manevi mesai koyuyorlar.

Proje hayata geçtiğinde Eskişehir’den dört bir yana küçük kapasiteli uçuşlar yapılabilecek. İş insanları küçük maliyetlerle iş seyahatleri yapabilecek. Gökyüzünde şehrin kimliğini yansıtan daha fazla uçak göreceğiz. Yani şehrin imajına da çok ciddi bir katkı olacak.

Ayrıca Eskişehir havacılık sektörüne personel yetiştirme konusunda ivme kazanacak. Özel uçuş okulları burada 4. Bir Üniversite gibi faaliyet gösterecek. Nitelikli göç konusunda da şehir ekonomisi konusunda da ciddi bir kazanım olacak.

Düşünebiliyor musunuz? Bir STK şehrin hayali için böyle bir işe kalkışıyor ve konuşmak, anlatmak yerine sessiz sedasız, bu işi şov ve reklam aracı yapmadan somutlaştırmaya çalışıyor.

Gerçekten büyük bir iş, gerçekten heyecanlandıran bir çalışma ve gerçekten bu işin akıbetine destek olmak hepimizin boyun borcu…

Malumunuz yerel seçim sürecindeyiz. Siyasetçilerin, şehri yönetmeye talip olanların proje ve vaatlerini duymak istediğimiz bir süreçten geçiyoruz.

ERİAD’ın bu projeyle ilgili bir destek beklentisi yok, herhangi bir talepte bulunmuyorlar.

Ancak bu projeni hızlandırılması, manevi olarak arkasında durulup, desteklenmesi gerekiyor.

Yoğun diplomasi süreçlerinin hızlandırılması, şehir sinerjisiyle bu işin altına gövdesini koyanların motivasyonunu yükseltmek bile bence çok kıymetli.

Bugün bu işle başlayan birliktelik eminim yarın başka yatırımlara ve şehrin ihtiyacı olan hizmetlere, üretim gücüne ön ayak olacak somut bir fırsattır. Kıymetini bilelim. Bunu bari elimizden kaçırmayalım.

Hatta gölge etmek isteyen, yolu tıkayan olursa topyekün savaşalım, mücadele edelim.

Bizi yıllar sonra heyecanlandırıp, umut verdikleri için sevgili Rüştü Şentuna Başkana ve çok değerli yol arkadaşlarına teşekkür ediyorum. İnşallah emeklerine değecek bir süreç yaşarlar.

İyi ki varlar…