Eskişehir burası…

İki iş doğru gitse, 3. işe bir şey karışıyor.

Kolayı zor etmeden, basit, kolayca olabilecek işleri bile siyasete bulamadan altından kalkamıyoruz.

Bunun son örneği Yunus Emre Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi seçimlerinde

26 Şubat tarihinde yapılacak ve 3 adayın yarışacağı seçimler, seçime birkaç gün kala iptal edildi.

Gerekçe olarak ise “Deprem” öne sürülüyormuş.

Felaketin yaşandığı 11 il içinde değiliz. Buradaki esnaf kefalet üyelerinin de yaşanılan felaketle iş ya da kişisel olarak bir bağlayıcılığı yok. Ancak iptal kararı alınmış ve üyelere tebliğ edilmiş.

Ancak ortada düşündüren, rahatsız eden iddialar var.

Seçim için ortada 3 aday var. Her adayın kendine göre bir iddiası ve adayları destekleyen diğer oda başkanları olduğunu da biliyoruz.

Mesela Abdurrahman Yüceer Esnaf Odaları Birlik Başkanı Ekrem Birsen ve ekibi tarafından desteklenirken, adaylardan Şengül Al ise Birsen ile oda seçimlerinde yarışan Karaman ve diğer oda başkanları tarafından destekleniyor. Genç ve iddialı bir aday olan Uğur Can’ın da üyelerin pek çoğu tarafından desteklendiğini duyduk, işittik.

Buraya kadar her şey normal ancak sonrasında işler biraz karışıyor.

Önce kooperatif kasasından 240 bin TL bedel ödenerek seçimin yapılacağı salon kiralanıyor.  Seçimle ilgili evrak, baskı v.s. yani diğer hazırlıklar içinde 40 bin TL para harcanıyor. Yani 26 Şubat tarihi için kooperatif toplam 280 bin TL para harcıyor.

Sonra birileri salona itiraz ediyor ve bu salonda seçim yapılamaz diye başvuru yapıyor. Ancak daha önce aynı salonda 7500 kişilik bir seçim yapıldığı için bu itiraz karşılık bulmuyor ve reddediliyor.

Daha sonra ise deprem felaketi üzerinden gidiliyor ve Esnaf Odaları Başkanı Ekrem Birsen’in bu konuda Valilik kapısını fazlaca aşındırarak, siyasi baskılar yaparak iptal kararı alınmasında başı çektiği iddiaları ortaya çıkıyor.

Mevcut yoklamalarda Birsen’in desteklediği adayın istediği sonucu alamadığı ve bu yüzden sırf seçimi erteletmek için deprem ile Eskişehir esnafı etkilendi diye bazı dosyalar hazırlandı diyenlere de rastladım.

Evet, Deprem kulağa iyi bir gerekçe olarak gelebilir. Ama, fakat, lakin…

Deprem olduktan sonra benzeri kooperatif seçimleri hem şehrimizde hem de başka illerde yapıldı. Yani birkaç gün önce yapılan neden 1 hafta sonra yapılamıyor?

Deprem çok önemli ise Ekrem Birsen’in de aralarında olduğu oda başkanları tam da deprem olduğu zaman diliminde tatilde değiller miydi? Deprem bu kadar önemliyse tatillerini neden bırakıp dönmediler de bitirip geldiler diye soranlar var.

Bana göre de çok haklı ve yerinde sorular.

Velhasıl bu iptal kararının gerekçesi pek usule uygun gözükmüyor. Hepsinden öte sözleşme gereği bu iptal yüzünden kooperatif 280 bin TL zarara uğramış gözüküyor. Bunu kim, nasıl tanzim edecek ve hesabını verecek bilmiyoruz.

Yarışan 3 adaydan 2’sinin yapılmalı dediği bu seçimin iptal kararı, kamuoyunu şüpheye düşürmekle birlikte yıllardır gıpta ile bakılan Yunus Emre Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi üyelerini de zora sokmuştur.  

İnsanlar bunca dert arasında şimdilik sessiz kalıp, tartışmamayı yeğliyor ama belli ki eteklerde taşlar birikti. İlerleyen günlerde bu konu özelinde pek çok tartışmaya tanık olursak sürpriz olmaz.

Biz de notumuzu düşelim ve takibe geçelim. Eğer cevap hakkı kullanmak ve açıklama yapmak isteyen olursa kapımız sonuna kadar açık.