İYİ Parti’de gözler 2 Nisan Pazar günü yapılacak temayüle çevrildi. Partide, bilhassa temayülde ön sıralarda çıkmak isteyen aday adaylarında ciddi bir heyecan var.

Çünkü bu temayül diğer partilerin ki gibi sonucunu sadece genel merkezin bileceği bir temayül değil. Sonuçlar yani sandıktan çıkan sıralama tüm kamuoyu ile paylaşılacak. Bu sebeple de partiye üye olan herkes bu heyecana ortak oluyor ve parti tabanında hissedilir bir heyecan var.

Seçim sürecini doğru yöneten İYİ Parti’nin bu hamlesi demokratik tavır ve teşkilatı ciddiye alan bir karar olmakla birlikte Genel Merkez’in aday belirleme konusunda elini de rahatlatıyor.

Çünkü listede tercih etmesi birbirinden zor aday adayları var.

Parti kendi inisiyatifle bir karar verip diğer aday adaylarını küstürmek yerine yaptığı temayül ve ardından yapacağı mülakatla sorumluluğu bir nevi partililerle paylaşıyor olacak.

Hal böyle olunca en iddialı adaylar bile kapı kapı dolaşıyor, üye ziyaretleri yapıyor ve partililerin onayını alarak temayülden ön sırada, sıralarda çıkmak için yoğun mesai harcıyor.

Ancak önemli bir detayı bilmeyenler için belirteyim.

Parti üyeleri temayülde tek bir isim yazmayacaklar. Oy veren herkes en az 3 en fazla 6 kişiden oluşan bir liste atacak sandıklara…

Dolayısıyla blok olarak hareket eden, bazı isimler değişse bile ekip ruhu ile ilerleyen aday adayları var.

Gözlemlediğim kadarıyla merkez ilçe teşkilatlarının bile kendine göre 4,5,6 kişilik listeleri var ve parti içinde çoğu grup ortak hareket etmeye çalışıyor.

Ancak partinin 5800 üyesi olduğunu düşünürsek ve partide birbiriyle rekabet eden eski-yeni pek çok grup olduğunu varsayarsak bu temayülün merkeziyetçi bir yapıyla yönetilmesi mümkün gözükmüyor.

O yüzden normal koşullarda iddialı gözükmeyen aday adayları da içlerinde yer aldıkları bloklar sebebiyle ciddi bir heyecan yaşıyor.

Fakat İYİ Partiyi yıllardır iyi tanıyan, birbiriyle çok anlaşamayan ve rekabet eden pek çok kişi ve grupla diyalog içinde olan birisi olarak bazı tahminlerim var. 

Bu tahminleri de sizlerle paylaşmak isterim.

Bana göre temayülde hele ki katılım yüksek olursa en şanslı ve deyim yerindeyse kafada çıkması muhtemel 8 isim şu şekilde

Nebi Hatipoğlu, Çağdaş Çelik, Melih Aydın, İbrahim Sayın, Orhan Kesikoğlu, Özlem Ayrancı, Bahattin Şeker ve Yağmur Gürsöğüt

Çünkü

Nebi Hatipoğlu güçlü bir isim olarak süreci iyi kullandı. Ülke çapında tanınan bir isim. Bazı aday adayı favori isimler gibi sessiz ve temayülü önemsemiyorum kafasında olmadı. Çalıştı.

Çağdaş Çelik partinin has evlatlarından ve genç yaşına rağmen partinin kurucu üyelerinden biri olarak parti teşkilatıyla 3 seçim sürecini beraber yaşadı. Genel merkez kanadında da görev yaptığı için Akşener’in de yakından tanıdığı ve güvendiği bir isim.

Melih Aydın henüz kongre sürecinden başlayarak partiyi hareketlendiren isim oldu. Aday adayları Eskişehir’de partiyi bu kadar öne çıkardıysa aslan payı şüphesiz Melih Aydın’ın diyebiliriz. En iyi çalışanlardan birisi olarak parti tabanından iz bıraktı.

İbrahim Sayın rahatsızlığı nedeniyle süreçte aktif olamadı ancak Akşener Düşünce Hareketi ile başlayan ve geçtiğimiz dönem 2. Sıra adayı olarak teşkilatta tanınıyor.

Orhan Kesikoğlu tarzı itibariyle iddialı bir tavır sergilemez ama naifliği, nezaketi ve uzun süredir partili oluşuyla seveni çoktur ve listelerde çıkması sürpriz olmaz.

Özlem Ayrancı kadın aday adayları içinde en köklü isim. Partinin kurucu ilçe başkanlığı ve ailecek partide görev yapıyor oluşu ona ciddi bir avantaj sağlıyor. Üstelik Ayrancı bloğu temayülde fire vermeyecek disipline sahipler.

Bahattin Şeker parti teşkilatında çok güçlü değil ama Eski Bakan olması ve Akşener’le görev yapması hasebiyle ağırlığı olan bir isim. Üstelik iddialı bloklardan birinde ismine rastladım.

Yağmur Gürsöğüt’te GİK üyesi olarak partinin demirbaşlarından ve geçen dönemde Mv. Aday Adaylığı tecrübesini yaşamış bir isim. Partisine küsmüyor, çalışmaya devam ediyor. Genç ve ideal bir kadın aday olarak teşkilatın taktirini alabilecek bloklar içinde.

Cuma günü itibariyle benim İYİ Parti Eskişehir temayülü ile ilgili tahminlerim bunlar. Ancak bu tahminler alt üst olabilecek kadar hızlı ve değişken bir süreç olduğunu da belirtmekte fayda var.

Biliyorum ki istekle, tahmini karıştıranlar ve listelere bu gözle bakanlarda var, olacaktır da. Bunu da doğal karşılıyorum.

Son tahlilde İYİ Parti’yi tebrik etmek isterim. Eskişehir gibi bir şehirde bu heyecanı yaşatmak ve süreci sıkıntısız götürmek kolay bir iş değil. Gerek Emine Hanım gerek ise il divanı iyi iş çıkardı. Sıkıntı olduğunda eleştirdiğimiz gibi iyi olduğunda da hakkını teslim etmek lazım.