28 Ocak 2024 tarihinde iklim aktivistleri Louvre müzesinde dünyaca ünlü Mona Lisa tablosuna çorba fırlattı.
Erken saatlerde iki iklim aktivisti Mona Lisa’yı koruyan cama çorba fırlatarak sürdürülebilir gıda sistemlerini savunan sloganlar attı.


Sosyal medyada yayınlanan videoda iki kadının güvenlik bariyerinin altından geçtiği ve Leonardo da Vinci’nin başyapıtını koruyan cama çorba fırlattıkları görülüyor. 
Tablo belki orijinal, belki değil. Zaten camekanla korunuyordu. Ama asıl mesela bu da değil. Eğer orijinal ve önünde koruma camı olmasa bile aynı eylemi gözlerinde bir damla yaş, yüreklerinde sızlama olmadan yapacak olmaları çok kötü bir durum. 


Protestocular eylemlerinin ardından “sağlıklı ve sürdürülebilir gıda” hakkı için bir çağrıda bulundu.
Sanata, sanatçıya ve tarihe saygı duyulması gerektiğini düşünüyorum. Bu kadar gözü dönmüş olunması insanları şaşırtıyor. 


İkili eylemlerinin ardından, “Hangisi daha önemli? Sanat mı, yoksa sağlıklı ve sürdürülebilir gıda hakkı mı?” sorusunu yöneltiyor.


Bu soruya şöyle cevap vermek istiyorum. Sağlık önemli ama “Var Olan Sanatı” bozmak ve üzerinde prim yapmak ne kadar doğru. 


Sağlıklı ve sürdürebilir gıda hakkında zaten sanat severlerin bilinçli olduğunu düşünüyorum. Bu konuya dikkat etmeyenlerinde Mona Lisa tablosunun ya da sanatın diğer dalları pek umurlarında olmayan kitleler olduğunu düşünüyorum.


Tamam şu an onun hakkında bahsetmemiz bile bir yararın göstergesi lakin bu gösteriler bazı sanat severlerde bir antipati oluşmasına neden oluyor. 


Dünya Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu 2018 raporuna göre, dünyada 821 milyon insan aç, yani her 9 kişiden 1’i açlıkla mücadele ediyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ’ne göre 2050’de dünyada 300 milyon insan açlıkla baş etmek zorunda kalacak.


Gelişmiş ülkelere bakıldığında ise her yıl üretilen gıdaların yaklaşık 1,3 milyar tonu, yani üçte biri israf ediliyor. Yıllık olarak tahılların %30’u, sebze ve meyvelerin %40-50’si, yağlı tohumların %20’si, et ve süt ürünlerinin %30’unun israf edildiği bildiriliyor. Oysa tüm dünyada gıda israfı yalnızca %25 azaltıldığında, 870 milyon insanın yıllık besin ihtiyacının karşılanabileceği belirtiliyor.


1500’lü yılların başında İtalyan ressam Leonardo da Vinci tarafından yapılan ve sanat tarihinin en önemli tablolarından birisi olarak anılan Mona Lisa, kurşun geçirmez bir camla korunduğu için eylemden herhangi bir şekilde zarar görmedi.
Paris polisi olayın ardından iki protestocunun tutuklandığını açıklarken müze yönetimi de Mona Lisa tablosunun önüne siyah paneller koyarak sergi salonunu ziyarete kapattı.


Sağlıklı ve sürdürülebilir gıdalara geçilmesi herkes tarafından onaylanmalıdır. Lakin sanat sever duyarlı insanların bu tür eylemleri daha farklı şekilde gösterilmesinde yarar olduğunu düşünüyorum.