Entrika resitali, kum saatinin son demlerinde bozguna uğrayarak evladın evlada emaneti ile tersine mükafat aldı. Artık çeyrek asırlık seçim ezberleri, durağan atmosferi yepyeni dört adayla bozacak.

Nebi Hatipoğlu, Genel Merkezin yıpratma harbine uğrattığı Yılmaz Hoca’yı karşısında istiyor, rekabetin zaferini kendinde görüyordu. Sözde hırpalanmış Hoca, bilenmiş pençelere kıyasla savunmasız kalacaktı. Derken inovatif hikâyelerin yazarı, siperlerin önüne temiz bürokrat çekerek cengin cebrini altüst etti.  

Yine de hayatın gerçeklerinde aşılması gereken bir eşik vardı; bilinirlik. Herkesin tahmin edebileceği üzere gelen dönütler de tanınma oranında yoğunlaştı. 

7’den 70’e, iktidardan muhalefete senelerdir alıştırıldığımız düzen; kamu gücü ayrıcaklıklarını her zaman her yerde kullanmayı normalleştiriyor, memurun siyaset yasağını çiğnemesini absürt bulmuyordu. Bu nedenle bu konuda eleştiri gelmesini kaçınılmaz görüyordum. İlk olarak haberlere sık sık konu olan bürokratlar yeterince ibret olmadı mı diye düşündüm. 

Şayet Ayşe Ünlüce, güvenlik bürokrasisinde yer alıp lehine anket düzenletseydi veya yetki genişliğini sarıklı dernek ziyaretleriyle taçlandırsaydı cümle alem adına tezahüratlar adardı. Adına ne mutlu ki, Eskişehir ve Türkiye’nin önüne skandallarla çıkmadı. 

Kitabına uygun biçimde, Yılmaz Hoca’nın önerisi ile görevinden ayrılıp meclis üyeliğine adaylığını koydu. 

Yakın tarihte katıldığı bir programda izlemiştim Ayşe Ünlüce’yi. Aslında öyküsüz bir aday değil. Anadolunun kronik nostaljisini taşıyor. Anne ve babanın ilkokul mezunu olduğu, kitapsız bir haneye rağmen günlük gazetelerin okunduğu bir aile ortamı. Arka sokaktaki imkânlı akrabalardan ödünç alınan kitaplarla hâkimliğe, oradan avukatlığa devam eden kariyeri var. Kendisinin Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hukuk Müşavirliğinde çalıştığını da eklemiş olayım. Yılmaz Hoca’nın ilim fabrikasından önce bürokrasideki adımını üniversitede atıyor. 

Belki de ünlenme yarışında, sahte gösterilere girmeden yalnızca kendin olabilmek daha doğru tercihtir. Hiç değilse kötü anılmaktan evladır. 

Eskişehir siyasetindeki oval hatlara bakarsak fena başlangıç sayılmaz. İsim ve öz geçmişi silsek dahi herhangi bir kadın adayın varlığı başlı başlına pozitif etken zaten. Kadın karşıtı marjinal hareketlerin patırtı çıkardığı dönemde nokta atışı tercih.

İBRET VE İLHAM

Ayşe Ünlüce parantezinde tüm adaylara paragraf açmak istiyorum. Ortak öneriler Eskişehir’in kazancına. 

Kurulacak ekiplere kesinlikle özen gösterilmeli. Faşist, cinsiyetçi, kadın haklarını zedeleyen, hayvan haklarına duyarsız, toplumun muhtelif kesimlerini rahatsız edebilecek; kişisel sicili bozuk ve herhangi bir ifşada güme gidebilecek, bir oy getirirken on oy götürecek, paçavra görüşlü, antipatik, şaibeli tiplemeler kilometre bazında uzak durmalı. Tavsiyede bulunuyormuş gibi değil, avaz avaz bağırıyormuş gibi düşünün. Hiçbir adayın, sırf başkaları yüzünden ıskartaya çıkmasını istemem. Emek istismarına girer. 

İletişim, diyalog repertuvarını geniş tutmadan standardın sıkıcılığına boğulur ise problemler silsileyle gelir. Esneklik ve sokağa göre mikro entegrasyon sağlanamaz ise bu kopukluk hayalleri parçalar. Halkla ilişkilerde netameli karakterlere mahal verilmemeli. 

Sosyolojik karnemizin değiştiği fark edilmeli. Aynı davanın (davasızlığın) beş kutbu, aynı teşkilâtın çok başı var siyasal sektörde. Kontrolü zor gruplar gün gün türüyor. Genç dimağlar için milliyetçilik, modern İttihatçılık yorumuyla ilk seçeneklerden. Solun uğruna lirik naralar attığı göç akımı sürdükçe vatan şuuru artıyor. 

Baharlar gelmeyince, helvası yenen birliktelik istinat sandalyelerini boş bıraksa da ittifak modeli, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminden çok önce Yılmaz Hoca tarafından bu memlekette uygulanıyordu. CHP’nin düştüğü hatalar Büyükerşen faktörü sayesinde genelde Eskişehir’i ilgilendirmezdi. Yılmaz Hoca’nın yokluğu kendine özgü beraberlikleri kesintiye uğratabilir. 

Nebi Hatipoğlu iktidar desteğinin yanında ekonomik özgürlüğünü kullanarak yerel ittifak modelini kopyalar, iş birlikleri kurarsa diğer adayların ipi göğüslemesi zor. 

Bugünlük yetsin. Berrak mesajlar eşliğinde tüm adaylara hayırlı olsun diliyorum. Eskişehir’imize zorlu sınavda başarılar.