Değişim, dönüşüm, yenilik, yeni düzen… İsabetli niteleme için erken saatlerdeyiz. Doğru adı kulağa üflemek CHP’nin işi, bizim radarımız ise CHP Eskişehir’i fotoğraflıyor. 
Talat Yalaz’a geç tebrikte bulunmamın maksadı biraz da buydu. Kongre bilmecesinin çözülmesi ve Eskişehir delegasyonunun tavrı. Havayı acele teneffüs edenler çoğunlukta kalarak ihtiyatı elden bıraktı. “Kazım Kurt’un zarı düşeş atarken Büyükerşen ve Ataç’ın evdeki satrancı çarşıya uymadı.” tarzında yorumlar satırları işgal etti. Katılmıyorum. Çünkü ortama, son dönemin bayat modası bakar körlük hâkim oldu. Bahsedelim.

Siyasî liderlerin çevresi kabaca iki yapıyla sarmalanır. Bürokratlar ve evlat kontenjanı. Bürokratik gelenek kadro devamlılığının sembolü olarak dönem tekrarı talep ederken evlat kontenjanında yer alanlar doğruları daha gürültülü ve çekincesiz söyler. Son raddede, evlatların sözü güven tasdikinde başroldür. Eskişehir’deki belirsizlik, seçimin kazanılıp kaybedilmesi ihtimalinde değil, bu özel nosyonda okunmalı. İmaj, toplum hafızası, halkın iç gündemi, güncel koşullar hâlâ temel parametreler. Tarihin geniş ekseninde kazanmaktan daha önemlisi, kayıtlardaki imaj korunumunu sağlamak ve kalıcı izler bırakabilmektir. Şu an Eskişehir’deki ikna rekabeti burada düğümleniyor. 

Talat Yalaz’ı bu gerekçeyle andım. Kifayetli başlangıç yaptı. Ahmet Ataç’ı ikinci plana itip Kazım Kurt’a birincilik verenler temenni okuyor, hepsi bu. İl başkanlığı seçiminde Ataç uğruna emek sarf eden kesim Özgür Özel’e daha yakın ve tanışıklıkları yıllara dayanıyor. Ataç’la birlikte hareket edeceğini düşündüğüm Jale Nur Süllü’yse belediye defterini yeniden açmayı isteyecektir. Kurultaydaki net Kılıçdaroğlu desteği şehre dönüşü zaruri kılacak. Süllü’nün adını pazarlık diplomasisinde sık duyacağız. 

A takımı belli olan CHP yerel yönetimleri Gökan Zeybek’e, medyayı Burhanettin Bulut’a, aile ve sosyal hizmetlerden sorumlu idareyi Aylin Nazlıaka’ya emanet etti. Öngörülerime göre bu üç isim Eskişehir’e ayrı ihtimam gösterecektir. Örgütü işaret eden ses samimiyet içeriyorsa Ataç, Yalaz’dan kaynaklı burun farkıyla önde olur. Cepheler arası kakofoni, ince hassasiyetle yöneten Yalaz oturaklı bir irade ortaya koyuyor. Uyum sorunu yaşatmaksızın Kurt’un ekibinden dışlanmışlara kucak açması ılımlı yaklaşımının delili. Genel merkezi etki çeperine alacak güç görünene göre onun elinde olacak. İl örgütü, yerel seçim sürecinde özlediği yek görüntüye kavuşacak gibi. 

Diğer illeri hariç tutarak Eskişehir sınırlarını kapsayan kavramı artık saptayabiliriz. Tabela yeni düzeni gösteriyor. Genel merkeziyle, vekilleriyle, belediye başkanlarıyla, meclis üyeleriyle, il örgütüyle aynı yüzleri görsek dahi kaçışı yok, masaya yeni yüzler de eklenecek. Gelecek planı yapanlar için alan kapatma siyasetinin tam zamanı. 

Eskişehir için çalışacaklara başarılar. Menfaat güdümüne kapılanlar, başarı sizden uzak olsun.