Ayşe Ünlüce başlangıçtan bu yana ortalama söylemlerle götürdüğü seçim dönemine geçtiğimiz gün sıralamaya başladığı vaatlerle dinamizm kattı.

Sadece şehrin mevcut yapısını muhafaza etme arzusunun yeterli gelmeyeceğini anlamış olacak ki Eskişehir insanının beklediği, duymak istediği proje ve vaatlerle ilgili bir atak yaptı.

Hatipoğlu’nun kat irtifakı, imar, ulaşım, su gibi hemen her konuda verdiği vaatlerin karşısında “Dengeli Büyüme” başlığı altında yeni ve bana göre olumlu şeylerin suflesini verdi.

Çevreyolu yükünü hafifletecek kuşak yolları, imar düzenine aykırılık oluşturmadan küçük parseller üzerinden yapılacak dönüşümler, sosyal konut ve ticaret alanları ile ilgili detayları somut bir şekilde açıklamadı ve merak edenlere 10 Mart lansmanını işaret etti. Ancak bu söylem bile seçmenin merakını cezbederek Ünlüce’nin lansmanına odaklanmasına vesile oldu.

Malumunuz Eskişehir seçim yarışı gerçekten yıllardır görmediğimiz bir seviyede ilerliyor.

Bolca rekabet, gerilim, polemik ve kamuoyuna açıklanmayan anketlerin kafa kafaya sonuçlar verdiği ile ilgili emareler herkesi heyecanlandırıyor.

Tabi seçmen 5 yılda bir ayağına gelen fırsatı ideolojik değil makyavelist bir beklentiyle artıya dönüştürmek istiyor.

Kullandığı suya daha az ödemek, ulaşıma daha az para harcamak, ekmeği ya da bazı gıda ürünlerini daha uyguna satın almanın yanı sıra elindeki mülkün daha da değerlenmesi gibi kendi lehine oluşabilecek her vaadi ilgiyle takip ediyor.

Biz bazı projelerin yapılabilir, yapılamaz olmadığı kısmını tartışırken çoğu seçmen için böyle bir endişe ve gündem yok. Çünkü çoğu insan duymanın, hayal etmenin yani ufacık olasılıkların bile önemli olduğu düşüncesinde.

Açık konuşmak gerekirse Hatipoğlu aday olduğu günden bu yana bu kısmı iyi kotardı. İnsanlara duymak istediği şeyler konusunda doyurucu bir performans izledi.

Ayşe Ünlüce ise belli ki 10 Mart itibariyle bu sürece start verecek. En azından mevcut yapıyı korumak ve Hoca ekolünü devam ettirmek gibi eski karşılığı olmayan doneler yerine yeni ve beklentiyi karşılayacak bir şeyler söyleyeceği muhakkak.

Tabi büyümekten haklı olarak kontrolsüz bir göç meselesinden ve şehrin kozmopolit yapısının değişiminden korkanlar için “denge” sihirli bir cümle diyebilirim.

Eskişehir büyüsün, genişlesin, tek merkezle yetinmesin ama bunu hızlıca, kontrolsüz bir şekilde değil yani gettolaşmak yerine sağlıklı bir salınımla hayata geçirilmesi en büyük ortak temennimiz.

Eskişehirspor’un yabana atılmaması ve geleceği için bu konuda da bazı hamlelerin yapılabilmesine en azından eskisi gibi sert bir duvar çekmemek ve kolaylaştırıcı olmak konusunu da es geçemem.

Şayet bunlar etkili ve geniş bir şekilde tüm şehrin kulağına yayabilirse seçime psikolojik açıdan arzu ettiği seviyeyle gidebilir. Ya da Ramazan ayında yeni bir atak yapmaya hazırlanan Nebi Hatipoğlu’nun hızını durdurabilir.

Bu yüzden 10 Mart tarihine önemli bir kırılım gözüyle bakıyorum. Ünlüce neler söyleyecek, ne vaat edecek merak ediyorum. Şehrin de merak ettiğinin farkındayım.

Hazırlık, görsel ve sunumun yanı sıra işin halkla ilişkiler ayağının ne kadar önemli olduğunu Hatipoğlu lansmanı ile gördük. Benzeri bir performansı Ünlüce içinde bekliyoruz.