Eskişehir ile ilgili nice yakıştırma yapılır. Öğrenci şehri, Turizm Şehri, Sanat Şehri, Sanayi Şehri diye her birimizin farklı farklı yakıştırmaları vardır. Çoğu tartışılır.

Ancak geçen seneye kadar tartışmayacağımız ve herkesin hem fikir olduğu bir konu vardır.

Eskişehir Güvenli Şehir”

Hep anlatırız gecenin 3’ünde bile bırakın erkekleri kızlarımız rahat rahat dolaşır. Kimse kimseye sataşmaz, taciz etmez, kap kaç vs. gibi olaylara pek rastlamayız.

Ancak son dönemlerde yaşanan olaylara bakarsak bu konuda eskisi kadar iddialı ve göğsümüzü gere gere "Eskişehir Güvenli Şehir” diyemiyoruz.

Bir şey oldu ve üst üste üzücü olaylar, vukuatlar, endişe sahibi olacağımız sıklıkla cinayetlere tanık olmaya başladık.

Gece 3’te kadınların bile rahatça dolaşabilir diye övündüğümüz şehirde akşam üzere erkekler bile rahat rahat gezemiyor, belli sokaklara girmek bile istemiyor.

Aslında eskisinden daha sık denetim, daha fazla kontrol var.

Hatta şık bir mekanda ailecek otururken bile denetime rastlayabiliyorsunuz. Öyle ki, yanınızda çocuğunuz varsa ve mekan turizm ruhsatına sahip değilse, çocuğunuzu alıp evinizi gidin diye oradan bile kaldırılıyorsunuz.

Buna rağmen yaşanan kavgaların pek çoğunda silahlar, pompalı diye tabir edilen tüfekler, bıçaklar hatta elektrikli testereler karşımıza çıkıyor.

Yaşanan olayların bir kısmında ise yabancı uyruklu isimlere rastlıyoruz.

Ve daha önce şehir özelinde pek sık tanık olamadığımız suçlarla karşı karşıyayız.

Mesela Taciz, mesela sayısı nirvanaya çıkan Hırsızlık, Dolandırıcılık ve en kötüsü silahlı çatışma, yaralı ve ölüm haberlerini aldığımız kavgalar.

Suç uzmanı değilim, bir sosyolog gibi tespitte bulunmak da haddim değil.

Lakin dikkat çeken detayları paylaşmak isterim.

Birincisi olayların pek çoğu alkollü eğlence mekanlarının blok olduğu yerlerde yaşanıyor.

İkincisi çıkan kavgalarda eskiden olmadığı kadar ateşli silah ve suç aletine rastlıyoruz.

Üçüncüsü kavgaların daha doğrusu cinayetlerin sebepleri hep basit, ucuz, incir çekirdiğini doldurmayacak sebeplerle yaşanıyor. Yani başka bir madde tesirinin olması ihtimal.

Son olarak şehir göç almıyor gibi gözükse dahi hem yabancı uyruklu vatandaşlara belli bölgelerde sık rastlamaya başladık hem de günübirlik eğlence adı altında Eskişehir’i mesken tutmuş yakın şehir misafirleri dikkat çekiyor.

Eğlence mekanlarının çevresindeki araç plaklarına dikkatlice bakarsanız hiç olmadığı kadar yabancı plakanın artık alkol almak ve eğlenmek için Eskişehir’i tercih ettiğini gözleyebilirsiniz.

Bu detayı özellikle belirtmek istiyorum. Çünkü şehrin merkezinde alışık olmadığımız konseptler ile adı eğlence mekanı olan ve Eskişehir eğlence kültürü tabiatına ters mekanlarla ilgili şeyler de duyuyoruz.

Özetle Eskişehir’de geride kalan günlerde çok endişeli şeylere tanık olduk.

Bu yüzden Yılbaşı gecesi dışarı çıkmaya ve kalabalık yerlere gitmeye bile endişe ettim ve bu sene yerimden kıpırdamadım.

Allahtan korktuğum olmadı ve yeni yıl gecesi sakin, olaysız geçti.

Umarım yılın geri kalanında da aynı seyirde ilerle ve güvenli şehir kimliğimize yeniden kavuşuruz.

Bu sorun sadece emniyetle ilgili bir sorun değil bana göre…

Suçu önlemek için tüm kurumlara ciddi görevler ve sorumluluklar düşüyor.

Tespit ve yakalama kısmı kolluk kuvvetlerinin olsa da, önleme kısmı aslında hepimizin sorumluluğu diye düşünüyorum.