TOKİ tarafından sözde dar gelirli vatandaşın istifade edebilmesi için bir konut seferberliği başlatılıyor.

Sözde diyorum çünkü koşullarını gördüğüm andan itibaren hangi dar gelirlinin bu konutlardan alabileceğini aklım kesmiyor.

Neden mi?

Dar gelirli dediğimiz insanların aldıkları asgari ücret belli. Evde tek kişi çalışıyorsa ki hanelerin birçoğunda durum böyle, eve giren maaş taş çatlasın 5500 ile 7500 TL arasında oynar.

Ve biliyoruz ki içinde bulunduğumuz ekonomik şartlar içinde bu ücretle insanlar yatırım yapmak bir yana sağlıklı beslenemiyor, ısınamıyor, çocuğuna bir çift yeni ayakkabıyı nasıl alacağını bile bilmiyor.

Sonra toplam fiyatı 600 ve 850 bin TL olan konutlar ve 240 aylık yani 20 yıllık vade ile bu konutlar dar gelirlinin olacak müjde deniyor.

Taksitlerin en düşük oranı ise 2+1 evler için 2bin 3+1 evler için 3000 bin civarı…

Şimdi ilk bakışta bu dairenin fiyatı 850 bin gözüküyor ve iktidar savunucuları bu fiyatlar pahalı diyenleri linç etmeye kalkıyor.

Ama hem koşulları hem insanların ekonomisini hem de matematik yapmayı bilmedikleri ortada.

Niye mi?

Çünkü taksitler sabit değil. Yılda iki kere memur zammı oranında artış görecek.

Bu durumda bugün 850 bin lira dediğiniz evin toplam maliyeti de artacak.

Sürecin 20 yıl boyunca üstüne koya koya ilerlediğini düşünürsek, ortaya çıkacak toplam rakamın ne olacağını, taksit ve toplam rakamın yanına bir sıfır daha koymanın mümkün olacağını bilmiyorlar herhalde…

Eskişehir’de konut fiyatları arttı, doğrudur.

Parası olan ve kredi çekmeden 850 bin TL verip ev alabilecek için bu rakam ucuz da denilebilir. Ancak yapılacak evlerin Eskişehir değil Mamuca’da olduğunu yani arabası olmayanın pek de işine gelmeyecek, arabası olanın ise harcayacağı yakıt parasını dert edecek kadar uzak bir yer olduğunu sanırım unutanlar var.

Bence hesabı bir de bu kıstası ve rayiç bedellerini düşünerek yapsınlar.

Neyse bizim asıl derdimiz dar gelirli olduğu için tekrar o konuya döneyim.

Bir miktar peşinat ve bu aylık taksitler nasıl ödenecek? Gerçekten merak ediyorum.

Mesela 3500 TL emekli maaşı alan Annem 3000 TL taksitle ev sahibi olmak isterse kalan 500 TL ile ne yapabilir?

Üstelik memur maaş zammı emekli zammından fazla olduğu için 3 sene sonra emekli maaşı 5000 lira, TOKİ taksiti ise 6000 lira olabilir. Bunu da hesaba katın lütfen.

Şimdi elinizi vicdanınıza koyup yeniden cevap verin!

Dar gelirliden kastınız ne? TOKİ gerçekten dar gelirli insanı mı konut sahibi yapacak yoksa TOKİ arsa maliyeti olmadan yani inşaat yapacağı yere 5 kuruş ödemeden bildiğin kar etmek üzerine kurulmuş bir yapı mı?

Adım gibi eminim ki, müteahhitlere aynı bölgede bedavaya arsaya verin, şu an ki fiyatlar ya da koşullardan daha uyguna, daha çok konut yaparlar.

O yüzden bu iş müjde falan değil.

Hani herkesin borcu 2000 TL üstündeyken bu rakamın altı affedilecek ve büyük borçluların derdine derman olacak bir hamle olmayacak ise bu işten de en az yararlanacak kişiler dar gelirli değil, orta ve üstü gelirliler olacak.

Üstelik ekonomi bu kadar kötü iken ve seçime gidilen bir süreçte devlet adına çalışan ama biraz özerk gözüken bir yapının yüz binlerce konut, dükkan, arsa için peşinat toplayacak olmasını çok etik bulmuyorum. O da ayrı bir tartışma konusu olsun.

Tek ricam var, ne yapıyorsanız yapın ama bunu müjde gibi yansıtarak garip, gurabanın hayali, umudu ile oynamayın olur mu?

Siyaset yapacağım derken de, kalbini kırdığınız gariplerin ahını üstünüze almaya çalışmayın.

Çünkü siz ne derseniz deyin, vatandaş bunun müjde olmadığının çok ama çok farkında…