Merak, heyecan, endişe, umut, korku, gerilim…

Nihayet Eskişehir adına onlarca duygunun iç içe yaşandığı bir seçim dönemi daha sona eriyor.  

Yarından itibaren binaları dolduran aday fotoğraflarına, hemen her caddede yer alan seçim ofislerine, şarkılı türkülü, led ekranlı seçim araçlarına, takım elbiseli kalabalık gruplara, açılış, lansman, miting gibi olağan dışı her şeye veda edeceğiz.

Ve pazar günü tüm bilmecelerin cevabını bulduğu muhtemelen pazartesi sabahı ışıklarına kadar devam edecek bir mesaiye tanıklık edeceğiz.

Nihayetinde sandık bu… İçinden kim çıkacak, kim yarışı önde göğüsleyecek iddia etmek kolay değil. 25 yıl sonra ilk kez Büyükerşen’in olmadığı bir seçim sonucunu öngörmenin çok da kolay olmadığını geride bıraktığımız süreçte bolca idrak ettik.

Ancak yine de beyin hücrelerimizi zorlayıp bazı tespitler yapmaya çalışacağım.

Merkez ilçelerde yani Odunpazarı ve Tepebaşı’nda mevcut düzenin değişmesi için ya oyların fazlaca bölünmesi ya da sürpriz bir dip dalga olması lazım. Seçim günü okuması daha kolay olur ama şu an bu sürpriz için yeterli emarelerin oluşmadığını görüyorum. Ataç ve Kurt avantajlı, iddialı bir pozisyondalar belki kendi aralarında sonuç rekabeti yaşayacaklar diye genel bir değerlendirme yapılabilir. Lakin yine de hiç kimse elini kolunu sallaya sallaya, rahat rahat giremiyor seçime. Sonuçlar resmileşmeden söylediğimiz her şey farazi…

Büyükşehir’de ise yarışın rengi çok farklı bir heyecan barındırıyor.

Ak Parti ilk kez bir yerel seçim yarışını sandık gününe kadar rekabetle götürmeyi başardı.

İddiasını korumayı ve acaba olur mu dedirtmeyi başardı. Ancak bu sandıktan zaferle çıkmak için yeterli mi beraberce göreceğiz.

Son 10 güne bakarsak Ayşe Ünlüce’nin psikolojik olarak yarışa daha avantajlı girdiğini düşünüyorum. Mutlaka Ünlüce cephesinde de bir heyecan ve endişe duygusu harman olmuştur. Oylar sayılırken onlarda sonucu en az bizim kadar merak içinde olacaktır. Ancak Eskişehir seçmeninin genel alışkanlıkları ve muhafaza duygusunun Ünlüce ile beraber yeniden aktifleştiğini rahatlıkla iddia edebilirim.

Hatipoğlu ise hakkını teslim edelim ki çok örnek bir kampanya süreci yürüttü. Ancak son 10 gün özellikle Ak Parti ve emeklilerin genel sorunları, YRP-Saadet Partisi cephesi ile ilgili söylemler, ETO ve ESO’ya yapılan göndermeler ve EBB Ziyareti ile bizim partide kraldan çok kralcılar var açıklamaları kampanyanın son sürecine bir tık ivme kaybettirdi.

Velhasıl Hatipoğlu ve destekçileri de sandık sonucunun her dakikasını heyecanla takip edecek. Eskişehir’de yeni bir devir açmak için umutlu ama neticeye dair endişeli bir mesaiyi onlarda yapacaklar.

Aslına bakacak olursak seçim sadece Ünlüce ve Hatipoğlu arasında olsaydı bu konuda Ünlüce’ye daha büyük şans verebilirdim.

Ancak yarışın içinde tahmini zorlaştıran ve bilinmeze sokan önemli aktörler var.

Seçmenden ne kadar oy alacaklar kestirmek zor.

Genel seçimde 87 bin oy alan İYİ Parti Melih Aydın ile bu oyların 50 bin kadarını muhafaza etse Hatipoğlu’na yarar.

Genel seçimde 18 bin oy almış Zafer Partisi Oğuz Beki ile oylarını 30, 40 bine taşısa yine Hatipoğlu’nun şansı artar.

Ancak son dönemde epey popüler olmaya başlayan YRP Kadir Çalışıcı ile 30 bin oy seviyesini görürse bu kez Ünlüce ve destekçileri zafer turuna çıkar.

Bu seçimde en stratejik noktalardan biri de MHP tabanının sandıkta göstereceği refleks.

MHP çabalarının, gücünün, emeklerinin karşılığını tam olarak aldı diyemeyiz, yine de kampanyanın bu kadar güçlü ilerlemesinde Ak Parti’ye büyük katkı sundu.

Şayet MHP tabanı fire vermeden sandığa gider ise Hatipoğlu’nun iddiasını son sandığa kadar ayakta tutar. Hem meclis listeleri hem aday oylarında etkisini fazlaca hissettirir.

Sözün özü,

Ünlüce ve Hatipoğlu arasında kimin zafere uzanacağı konusunda belirleyici olan kendilerinden ziyade diğer çarkların nasıl işleyeceği ve bu çoklu bir denklem olarak karşımızda duruyor.

Süreç başladığında dile getirdiğim bir tespit ile noktalayayım.

Eskişehir seçmeni ya büyük ve hızlı bir değişimi tercih edecek, ya da mevcut yapıyı koruyan ama sakin bir büyümeyi tercih edecek.

Bakalım hangisi galip gelecek!

DİPNOT: Seçim günü Eskişehir Haber Ajansı olarak sizlere çok özel bir seçim gecesi yaşatacağız.

Sabah saatlerinden itibaren sandıkların nabzını tutacak ve seçim sonuç yasağı devreden çıktığı an itibariyle EBB, merkez ilçeler ve kırsal ilçelerden anlık sonuçları hızlı bir şekilde sizlere aktaracağız.

Ayrıca Adliye Sarayı, CHP, Ak Parti, İYİ Parti, Zafer Partisi ve merkez ofisimizden sayısız canlı yayınla sizlere seçim atmosferini an be an aktaracağız.

Seçim akşamı başta www.eskisehirhaberjansi.com olmak üzere facebook, Twitter ve instagram sayfalarımızı takip etmeyi ihmal etmeyin.