Anket şirketleri, seçim analizleri, gazeteci tahminleri hemen herkes yanıldı. Gerek Eskişehir gerek ise Türkiye’de öyle bir seçim sonucu ortaya çıktı ki bu sonucu öyle tahmin ediyorum ki adayların kendisi bile beklemiyordu.

CHP hem de bana göre yaralı olan CHP ülke genelinde öyle bir teveccüh gördü ki bırakın Bursa, Antalya, Balıkesir gibi ne olacağı merak edilen şehirleri Afyonkarahisar ve Kütahya gibi imkânsız gördüğüm yerlerde bile kazanan parti oldu. 

Hele ki Eskişehir kırsalında mevcudu korumak bir yana Sivrihisar, Çifteler, Beylikova gibi asla kazanılamaz denilen ilçeler kazanıldı ya, ne diyeceğimi bilemiyorum. 

Açıkçası pek çok kişi gibi benimde okumakta başarısız olduğumu kabul ettiğim bir seçim sürecine tanık olduk. 

Yanıldım çünkü Eskişehir Büyükşehir seçiminde yarışın kafa kafaya gittiğini düşünüyordum. Ayşe Hanım’ın avantajlı olduğunu ancak kazanırsa en fazla 1,2 puan farkla kazanacağını bu yüzden 7,8 bin oyun dahi çok önemli olduğunu düşünmüştüm. Öyle olmadı. 

Hatta Melih Aydın ve Oğuz Beki’nin toplamda 60 binden fazla oy alacağını ve bu rakamların üstüne çıkmasının muhtemel olduğunu da iddia ettim. O da beklediğim gibi olmadı. 

Çünkü seçmen ideoloji, aday isim falan bir kenara bıraktı. Ak Partiye bir ceza kesmek istedi. Genel seçimde yapmadığını yerel seçimde yaparak iktidara büyük bir ders verdi. 
10 bin TL hatta daha da altına mahkum edilen emekliler başta olmak üzere Ak Parti kendi kemik seçmeninden bile tepki görerek derin bir hezimet yaşadı. 

Bu sebeplerin yanında Eskişehir’e ve adaya özgü avantajları da unutmamak lazım. 

Nitekim Ayşe Ünlüce rakibi Hatipoğlu’na çok büyük bir fark attı. 25 yılda 5 seçime giren Büyükerşen’den bile daha büyük bir oranla seçilerek deyim yerindeyse tam bir devrim yaptı. 

Eskişehir’de hem en çok oy alan hem de ilk kadın EBB Başkanı olarak tarihe geçti. 

Rakibine göre daha hazırlıksız, maddi imkanları daha kısıtlı, psikolojik olarak daha zor bir cendereden çıktı. İç dinamikler ile epey mücadele etti. Kendini ifade etmek için ekstra bir motivasyon gösterdi. Ancak sonunda “Kadın Kazandı” dedirtti. 

Öte yandan Talat Yalaz liderliğinde örgüt topyekün arkasında durdu. 
Başta İbrahim Arslan olmak üzere vekiller kampanyasını sahiplendi. 
Kazım Kurt ve Ahmet Ataç hiç kompleks yapmadan kendisini kazandırmak için epey uğraştı. 

Bir tarafta Erman Gölet tecrübesi diğer tarafta Ayhan Kavas ve Hüseyin Akçar’ın sosyal medyada üstün performanslarını da yok sayamayız. 

Ancak tüm bunlara rağmen rakibe, iktidar gücüne ve yürütülen kampanya süreçlerine böyle bir fark oluşturmak gerçekten takdire şayan… 

Ayşe Hanımı tebrik ediyor ve artık şehrin ablası olarak yeni dönem icraatlarını bekliyoruz. 

Bugün Ayşe Hanım ile başladık ama seçim sürecinin tek kazananı o değil. 
Kazanan, kaybeden, sınıfta kalan, pişman eden nice öyküsü var bu sürecin. Onları da hafta boyunca yazmaya çalışırız. 

Eskişehir’in yeni dönemi tüm herkese hayırlı olsun…