Eskişehir Osmangazi Üniversitesi geçtiğimiz yıllarda sıklıkla gündemimize gelirdi.

Kurum içinde yapılan atamalar, Tıp Fakültesinde yaşanan sorunlar, personel işlerinde yaşanan çekişmenin huzursuzlukları, yerleşke içinde yapılan garip uygulamalar defalarca gündemimize geldi.

Özellikle eski Rektör Kemal Şenocak döneminde yapılan ve eleştirilerimizi eksik etmediğimiz nice konu vardı.

Üniversitenin başına hem kurum kültürünü bilen hem Eskişehirli bir isim olan Prof. Dr. Kamil Çolak gelince işler biraz değişti.

Kurum içinde yaşanan sıkıntılar ve işleyişe dair itirazların ciddi bir kısmı sona erdi ve ESOGÜ eskisi kadar eleştirilmeyen biraz daha asli işine odaklanmış bir algıya büründü.

Tabi kısa süre öncesine kadar…

Çünkü Üniversite personeli içinde yapılan ve yapılması planlanan bazı değişikliklerin son günlerde yeni bir huzursuzluğun kapısını araladığı hatta bu görev değişiklikleri nedeniyle Ak Parti ve MHP Eskişehir teşkilatları arasında da bir rahatsızlık olduğu söyleniyor.

Malumunuz Şenocak döneminin son günlerinde ESOGÜ’de yıllardır yetkili olan sendika değişti. 30 yıldır yetkiyi elinde bulunduran Türk Eğitim Sen’de üye sayısı dikkat çekici şekilde düşerken, Eğitim Bir Sen üye sayısı daha da dikkat çekici bir şekilde yükselmiş ve bu yükselişin yasal olmadığına dair ciddi iddialara rağmen yetki el değiştirmişti.

Velhasıl bu değişikliğin ardından personel kadrolarında özellikle sorumlu yerlerde bazı değişiklikler yapıldığı ve bazı personelinde istemediği bölüm veya görevlere doğru deyin yerindeyse sürüldüğü ve pasifleştirilmek istendiği dile getiriliyor.

Yani Türk Eğitim Sen üyesi olan personelin pasif göreve, Eğitim Bir Sen üyesi olanın da aktif olan yerlere yetkili yapıldığı ve yapılmak istendiği, bununda kurum içinde ciddi bir çatlağa yol açtığı iddia ediliyor.

Hatta bu çatlak seslerin partilere sirayet ettiği ve MHP İl Başkanı İsmail Candemir’in devreye girerek konu hakkında Ak Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan ile görüşerek tepki gösterdiği de gelen bilgiler arasında.

Yani ESOGÜ’de de geçtiğimiz aylarda ESTÜ atamalarında yaşanan bir ittifak içi huzursuzluk var. Cumhur ittifakı içinde yer alan iki partinin şehir özelinde bu tür atamalar ile sık sık karşı karşıya geldiğini düşünüyorum.

Öte yandan bugüne kadar ESOGÜ’yü önceki dönemden sağlıklı bir şekilde yönettiğini düşündüğüm Rektör Hoca Çolak içinde bu krizin gelecek günler adına önemli bir sınav olduğunu ve üstesinden gelirse önemli bir aşama ve otorite sağlayacağını da altını çizerek belirtmek isterim.

Konu takibimde,  detaylar netleştikçe yazmaya, paylaşmaya devam ediyor olacağım.