CHP yıllardır beklediği çıkışı bu seçim fazlasıyla yaptı. Eskişehir gibi ülke genelinde de Ak Parti’ye karşı ciddi bir üstünlük kurdu ve bu sonuçla iktidarı epey bir zora soktu.

Eskişehir öznesinde de bu çıkışın yansımalarını fazlasıyla gördük. Ak Parti asla kaybetmez denilen kırsal ilçeler hepimizi şaşırttı. Sivrihisar, Beylikova, Çifteler de koltuk CHP’ye geçerken bu seçim elden gider diye düşünülen Alpu, Seyitgazi’de de korkulan olmadı. Mahmudiye, Mihalıççık’ta ise sürpriz yaşanmadı.

Hal böyle olunca CHP Büyükşehir Meclisinde büyük bir üstünlük elde ederek Ünlüce’nin elini bir hayli rahatlattı.

Seçimin kazananlarında ilk sıraya elbette Ayşe Ünlüce’yi koyuyoruz. Dün bu konuda detaylı yazdık. Bugünde kazananlardan yazmaya devam edelim.

Kazım Kurt Çok Rahat, Çok Profesyonel

 

Bu seçimde yaptığım nice tahmin ıskaladı. Ancak merkez ilçelerde söylediklerim tam umduğum şekilde gerçekleşti.

Şubat ayında Kazım Kurt Odunpazarı’nda hiç zorlanmaz, geçtiğimiz seçimden daha rahat ve farklı kazanır demiştim. DSP ve İYİ Parti’nin bu durumu engellemesi imkansız diye not düşmüştüm. Ve bu düşünceme karşı çıkan, Kurt’un işinin çok zor olacağını iddia eden epey yorum almıştım.

Ancak Kazım Kurt ortaya çık iyi bir performans koydu. Üst üste yaptığı açılışlar, parti bayrağını indirmeden ben CHP’liyim diyerek yaptığı konuşmalar ve Ayşe Ünlüce’yi dahi arka alan etkili söylemleri toplumda fazlasıyla karşılık buldu. Kompleks yapmadan kendisine kızgın, küskün olan herkesle bir araya geldi, gönlünü almaya çalıştı. Sonuç olarak genel beklentiden daha çok oy alarak o da kazananlar listesine üst sıralardan giriş yaptı.

Ataç Bildiğiniz Gibi

 

Ataç kazanan listesinin gediklisi bir isim. Her seçim kendi bölgesinde adeta şov yapıyor. Bu seçimde akış değişmedi. Güçlü rakibine rağmen kendisine ait oy rekorunu bir tık daha üste taşıdı. 33 bin farktan 36 bine çıkan bir farka imza atarak başta meclis üyesi adayları olmak üzere tüm destekçilerine ayrı bir sevinç yaşattı. Kazanmak Ataç için sıradanlaştı.

Talat Yalaz

 

1 sene önce Talat Yalaz’ın İl Başkanı olacağını ve taşıdığı koltuğa bu kadar değer katacağını söyleseler yalan yok bu kadarını beklemezdim.

Uzun yıllardan bu yana tanıdığım Talat Yalaz hepimize risk ve sorumluluk almanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi.

Risk aldı ve imkansız denilen il başkanlığını kazandı.

Dengeler yıpratır, yönetmesi zor olur dendi ama hiç zorlanmadan örgütü toparladı.

Seçim dönemi herkes birbirine küsmek için yer arar, örgüt sahaya pek çıkamaz, iş belediyelere kalır dendi ama bunun zerresini yaşatmadı.

CHP ilk kez bir seçime böyle bütün, birbirinin eksiklerini kapatarak ve tam saha çalışarak girdi.

Bizler seçim sonucu için acaba derken, kafa kafaya derken, Kazanacağız, kazanacağız, kazanacağız diyen Talat Yalaz haklı çıktı.

Oğuz Beki’de Kazananlar Arasında

Kazananlar listesini yaparken sadece sandıktan birinci çıkan CHP ve aktörleri diye sıralamak doğru olmaz. Seçimin önünde CHP kazandı ama arka planında kazananları görmezden gelemeyiz. Mesela Zafer Partisi ve Oğuz Beki bu seçimin oranlarına bakmadan kazanan kısımda diyebilirim.

Bir kere Eskişehir yeni, ciddi ve iddialı bir aktör kazandı. Yıllardır seçim sürecine bu kadar renk katan çok az aktör olmuştur. Beki partisinin imkanları göz önüne alındığında ve yerel seçimin genel seçim gibi çift kutup haline geldiği bir süreçte bugün değilse de yarına dair inanılmaz puan biriktirdi.

Seçim günü yüzlerce kişiden aslında Oğuz Beki’ye oy verecektim ama Ak Parti kazanır diye korktum ve CHP’ye verdim yorumunu duydum.

Yani seçim CHP adına rahat koşullarda geçecek algısı olsaydı Zafer Partisi Oğuz Beki ile çok başka bir sonuca imza atabilirdi.

Belki parti olarak çok iddia bir tablo göremedim ama Oğuz Beki bu eksikleri kapatan bir aktör oldu. Tebrikler kendisine.

Kendimize de Öz Eleştiri Yapmalı

 

Sürekli başkalarını eleştirmekle olmaz. Bazen kendimizi, sektörümüzü de eleştirmek lazım.

Ne yazık ki bu seçim dönemi ana akım, yerel fark etmeksizin beklentilerin altında kalan bir performans sergiledik.

Körü körüne muhalefet, körü körüne destek derken kendi içimizde de yankı odasından çıkamadığımız anlar ve yorumlara imza attık.

Bahane değil ama sosyal medya baskısı ve etkisi de buna sebep olan etkenlerdendi.

Ne yazarsanız yazın, hangi tahmini yaparsanız yapın karşınızda bunu menfaat, çıkar, yandaş, candaş etiketlemelere boğan bir kitle oldu.

Ne yazık ki bu ölçüyü kaçıran, amiyane tabirle bokunu çıkaran ve künyesiz sözde gazeteciler ile bu işi trollük seviyesine çıkaranlar da tuzu biberi oldu.

Ancak herkesi geçtim, herkes kendinden meshul diyerek kendimi eleştireyim.

İlk kez bu kadar keskin bir yanılgı yaşadım. Bu dip dalgayı ve 70 bin oy farkı okuyamadım. Bu büyük bir eksikliktir. Demek ki doğru nabzı tutamamışım. En fazla 2 puan farkla Ayşe Hanım kazanır, seçim kafa kafaya gider diye düşünürken ortaya çıkan sonuç kendi adıma başarısızlıktır. Aldım, kabul ettim.

Seçimin Kaybedenleri

 

Bu listeye yarın ve sonrasında devam edeyim..

Zira kalabalık, uzun bir liste olacak. Seçime sokulmayan adaylar, kaybedilen kaleler, Ak Parti karar vericileri ve desteklerken ölçüyü kaçıranlar dahil olmak üzere geniş bir listem olacak.

Bugünlük bu kadar yeter diyelim…