WhatsApp Image 2022-10-04 at 17.34.01Bir önceki dönemin oda seçimlerini unutmadık.

Aylarca devam eden müthiş bir rekabete tanık olmuştuk. Yerel seçimden daha yoğun bir propaganda süreci, yüksek hararet ve seçim günü üst derece gerginlikler vardı.

4 yılın sonunda bu kez tam tersi bir atmosfere tanık olduk.

Tüm oda ve bölge seçimlerinde tek liste, tek aday vardı. Başkan adayları için tek ölçüt seçimlere üyelerin sağlayacağı katılım oranı oldu.

Bu konuda fena bir tablo ortaya çıkmadı. Tek listeye rağmen hemen her oda seçiminde üyeler oy kullanmak için seçim alanında kendini gösterdi.

Dün seçim maratonunun sonuncusu ESO’nun seçimlerinde de benzeri bir tablo vardı.

400’den fazla oy ile üyeler tek liste için bile seçime yüzde 70 oranında bir katılım sağladı.

Ancak ben tüm bunları bir kenara bırakıp seçim sonunda ortaya çıkan tablonun altını çizmek istiyorum.

Evet, seçim süreçlerinde bir rekabet, heyecan, çekişme olmadı bu kez. Ancak diğerlerinden farklı bir dayanışmaya, daha sahici, daha samimi bir birlikteliğe tanık olduk.

Eskişehir gibi sürekli şehir lobiciliği adına geriye saran bir şehirde bu tür sahici birlikteliklerin önemli olduğunu düşünerek dikkat çekmek istedim.

Belli ki yaşanan ekonomik buhran iş dünyasının kişisel ajandalarını rafa kaldırmış. Sanayinin birçok girdi maliyeti yüzünden sıkıntı çektiği dönemde başka bir rekabetin fayda sağlamayacağını işin liderleri de çok iyi anlamış olacak ki böylesi bir centilmenliğe imza atılmış.

Seçimin ardından dikkatlice gözlemledim. Sadece Kesikbaş ve Küpeli değil onlarla birlikte hareket eden ekiplerin birbirlerine karşı tavırlarını da çaktırmadan izleme aldım.

Gördüm ki başkanlar kadar ekiplerde bu birliktelikten büyük keyif alıyor. Demek ki sarf edilen cümleler öylesine değil, içten ve samimi diye düşündüm.

Tabi her iki başkanın oy sayımı esnasında omuz omuza vererek süreci takipleri ve oy sayımından sonra meclis üyeleri ile birlikte yaptıkları konuşma da kayda değer bir detaydı.

Mesela Başkan Küpeli 1. grupta 1,2 oya çizik atılmasına çok öfkelendi. Herkesin içinde bu çizikli oyları kınıyorum, bu konuda özellikle herkese rica etmiştim diyerek sahici bir tepki gösterdi.

Küpeli “bundan sonra bu grupla sizden, bizden demeden şucu, bucu ayırmadan birlikte çalışacağız. Eskişehir sanayisi için üretmeye, katma değer yaratmaya beraberce devam edeceğiz” dedi.

Kesikbaş ise “Birbirimizden hiç farkımız olmadığını bugün bir kez daha gördük. Herkes burada Aile gibiydi. Bundan sonra bunun sürdürülmesi önemlidir. Bugün Eskişehir için Türkiye için örnek olacak bir gün yaşadık. İnşallah Eskişehir’de bulunan tüm STK’lar, kurumlar bu örneği alırlar, herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Sözün özü rakipsizliğin şikâyetini, dayanışma ile teselli edeceğimiz bir sürece şahitlik ettik.

Eskişehir’de dolaylı olarak 150 binden fazla insanın hayatına, aşına katkısı olan sanayinin şehrin ekonomik ve sosyal hayatına yapacağı katkıları gözleyeceğimiz, eksik ve hataları bol bol eleştirme şansımızın olacağı yeni bir dönem başladı.

Omuz omuza başlayan bu süreç umarım şehir içinde ittirici olur. Hayırlı olsun.