Birkaç sene önce Eskişehirspor – Manisa maçıydı…

Eskişehir Atatürk Stadyumunda oynanan mücadele yanlış hatırlamıyorsam Eskişehirspor’un 5 – 0 mağlubiyeti ile sonuçlanmıştı.

Zor günler yaşamamız ve üstüne farklı yenilmemiz yetmezmiş gibi Manisalıların hem söylem hem de eylem olarak haddini fazla aştığı bir olaya tanık olduk.

Kalabalık bir Manisalı grup o maç Gençlik Spor’a ait localardan birinde ağırlanmıştı. Manisalılar skorun verdiği hezeyanla hemen yanlarında bulunan içinde Eskişehirsporlu futbolcu eşleri, yönetici eşleri, kulüp çalışanları gibi ağırlıklı kadınlardan oluşan locaya söz ile el kol hareketleri çeşitli tacizlerde bulunmuş hatta ayıptır söylemesi kadınların üstüne tükürenler bile olmuştu.

Sahanın içinden bunlara tanık olan birisi olarak dayanamadım ve o öfkeyle Manisalıların locasına kadar gittim. Ama o dönemin Gençlik ve Spor İl Müdürü araya girdi, onlar misafirimiz diyerek herhangi bir gerginlik çıkmaması için emniyet güçlerini araya sokarak tepki göstermemizi dahi engelledi.

Sonra o boyutta olmasa dahi pek çok maçta benzeri hadiselere tanık olduk.

Eskişehirspor ile oynayan ve galip gelince centilmenlik sınırlarını aşan nice takımın bu stadyumda nasıl özel ağırlandığını hepimiz biliyoruz.

Bunlar yetmezmiş gibi geçtiğimiz sezon bu takım taraftarlarına 3. sınıf insan muamelesi yapıldı.  İhale yapılamıyor diye maça gelen taraftara su verecek, satacak tek bir büfe bile açılmadığı maçlar oynandı.

Birkaç kez yazdık, çizdik ama işin sonunda Eskişehirspor zarar görmesin diye yumuşak eleştiriler ile palyatif çözümlere razı olduk.

İçinde olduğumuz sezon ise taraftarın işini daha da zorlaştıran uygulamalar başladı Atatürk Stadyumunda…

Az sayıda giriş turnikesi açıldığı için maç başladıktan 45 dakika sonra içeri girebilen, uzun kuyruklar nedeniyle kapıdan dönen nice taraftar oldu.

Gösterilen tepkiye rağmen giriş çıkışlar için bir parça iyileştirme yapılsa da istenen seviyede bir çözüme ulaşılamadı.

Dikkat çeken bir başka husus ise bu ligde güvenlik önlemlerinin herhalde en titiz ve en ciddi uygulandığı şehrin Eskişehir oluşu… Zira bir üst ligde Amed taraftarı stadyuma nerdeyse bazuka sokabilecekken bizim stadyumda sigara içen adamın çakmağı bile girişte rehin alınıyor.

Kulübe destek olmak için loca alan insanların localara sokacağı su, meşrubat veya diğer içecekler konusunda zorlandığı tek stadyumun da Eskişehir olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Hadi bunları geçelim dün akşam bir kez kendi evimizde bizi misafir eden olaylara ne diyeceğiz?

Bizim sevgili Sedat Aydoğan’ın dediği gibi gazeteci olarak bile akredite edilmediğimiz bir bölüme, Eskişehir şeref tribünün üstüne yüzlerce Muş taraftarının girebilmesi, maç esnasında rahat durmayıp çeşitli söylemler ve hareketlerde bulunmasını nasıl izah edebiliriz.

Öte yandan belki ilerleyen turlarda Trabzonspor ile rakip olabilecek bir takımın futbolcularının soyunma odasındaki tahtaya Biz Trabzonluyuz yazmaları ve rahatlıkla paylaşmalarına ne dersiniz?

Tamam, bütçemiz yok Stadyumu devir alamadık ve kullanım hakları Gençlik Spor Müdürlüğünde ama Eskişehirspor olmaz ise bu stadyumun bir amacı, bir varlığı kalır mı?

Konya gelsin tek faydası olmasın burada oynasın,  yükselme maçları gelsin tek faydası olmadan burada oynansın… 

Eskişehirspor devir alamadığı için fikri alınmasın, saygısızlık olur mu diye düşünülmesin ve bu stadyum gençlik sporun özel alanı gibi kullanılsın.

Sonuçta buradaki maçları Eskişehirspor bedavaya oynamıyor. Maç başına bir kiralama ücreti ödüyor. O yüzden yapılan, yapılmak istenen şeyin niyetinden değil sonucunda mesul olanda Gençlik Spor Müdürlüğüdür.

Siz kiraya verdiğiniz bir eve canınızın istediği gibi girip, çıkıp istediğinizi yapabilir misiniz?

Tüm bunları bir kenara koyup hazır Üvey Evlat demişken bir konudan daha bahis açmak istiyorum.

Eskişehirspor eski yöneticileri bazı SGK borçları yüzünden mahkemelik oldu.

Mahkemede haklı bulundular ama SGK itiraz etti, dava yeniden görüldü.

Mahkeme bir kez daha yöneticileri haklı buldu ama bu kadar sorun varken SGK kararı bir daha istinafa götürme kararı almış.

Özellikle mi yapılıyor, birileri mahsus çalı dibi mi kaşıyor anlamadım, anlayamıyorum.

Ama insanların sinir uçları ile oynanıyor, kocaman bir kitleye eza vermekten keyif alanlar var gibi bir hisse kapılıyorum.

Transferi kapanan, koca şehirde 6 milyon para toplanamayan ve millete maskara edilmeye çalışılan, başka takım seyircilerini baş tacı eden, kamu kurumlarının üzerine çullanmaktan çekinmediği, kaynak aktarılırken diğer şehirlerde uygulanmayan kamu tedbirlerinin akla geldiği, taraftar lideri olay çıkmasın diye çağrı yaptığı için maça girmesi yasaklanan bir camiadır Eskişehirspor!

Bu şehrin ÜVEY EVLAT muamelesi yapılan yegane değeridir ama mutlaka bir ajanda tutuyordur.

Unutmayın!