Sabah, öğle, akşam hatta ramazan dolayısı ile gece vakti…

Hemen her yerde bir seçim analizi, seçim tahmini, istek ve ikna çabaları ile cevabını kimsenin net olarak öngöremediği sorulara tanık oluyoruz.

Çok değil 2 hafta sonra bugün Eskişehir yeni bir Büyükşehir Belediye Başkanı ile yönetilmeye başlayacak. Kesin olan tek şey şimdilik bu…

Ama bu isim Ayşe Ünlüce mi yoksa Nebi Hatipoğlu mu olacak? tahmin etmek inanın çok zor.

Malumunuz değişik bir seçim sürecine tanık oluyoruz.

CHP Büyükerşen olmadan ilk kez yarışa giriyor. Ak Parti yarışa ilk kez bu kadar ortak oluyor ve yarış eskisi gibi iki kutuplu değil İYİ Parti, Zafer Partisi ve YRP gibi kaç oy alacağı, bu oyları nereden alacağını tahmin etmekte zorlandığımız farklı adaylarda var.

Ayşe Ünlüce yarışa biraz ani başlamanın belki de hazırlıksız yakalanmanın ve zaman zaman Büyükerşen’in artı kadar negatif etkisinin de hissedildiği dezavantajla başladı. Ancak çabası ve vizyon toplantısı sonrası oluşan enerji ile bu eksikliği bertaraf ederek hem kendisi hem de destekleyenler adına ciddi bir özgüven ortamı oluşturdu.

Hatipoğlu Ak Parti’nin merkez ilçe adayları ile ilgili tartışmalı tercihine rağmen oyundan düşmedi. Partisini sırtlayan, mesaisi yüksek ve seçmeni ikna edecek argümanların fazlaca olduğu bir kampanya yürüttü. Son günlerde de daha ılıman, daha yumuşak dokunuşlarla kararsız seçmenin nabzını yokluyor ve sonuç odaklı ilerlemeye devam edecek gibi görünüyor.

Anketler birbirine yakın olmakla beraber Ak Parti cephesi de CHP cephesi de avantajın kendinde olduğunu iddia ediyor.

Rutin hayatta olduğu gibi sosyal medya üzerinde de benzeri bir durum var. Her iki tarafta yarışı kendilerinin kazanacağı iddia ediyor ve psikolojik avantajı elinde tutmak istiyor.

Hal böyle olunca yukarıda belirttiğim gibi bu süreçten bir tahmin çıkarmak ve şu isim kazanır demek gerçekten çok zor.

***

Bir süre önce dile getirmiştim. Bu seçime sadece CHP ve Ak Parti seçimi gözüyle bakamayız. Hem Ünlüce hem Hatipoğlu farklı parti tabanlarından oy alabilecek nitelikte aktörler.

Bu seçim ideolojik bir parti seçiminden ziyade şehrin vizyonuyla ilgili bir beklenti tercihi diyebiliriz.

Bir tarafta mevcut yaşam tarzını benimsemiş ve ona ufak dokunuşlar isteyen, Büyükerşen çizgisini ufak beklentilerle perçinleyip devam ettirmek isteyen ve Ak Parti’ye şehri bırakmak istemiyoruz diye düşünenler var.

Diğer tarafta 25 yıldır mevcut olan yönetimden sıkılmış, ticari ve fiziki olarak büyümek, yaşam şeklinin değişmeyeceğini ancak trafik, ulaşım, imar konusunda hızlı değişimler bekleyen elbette Eskişehirspor konusunda da pozitif ayrımcılık bekleyenler, hatta belediye ve hükümet aynı partiden olursa işler daha iyi yürür, bir de böyle deneyelim diye düşünenler var.

Hangi düşünce ağır basacak kestirmek zor. Hangisi daha evla görece bir durum var.

Ancak seçim sonucunu belirleme aşamasında “kararsız” diyebileceğimiz seçmene dikkat etmek lazım.

O kadar ilginç ki bazı insanların Ünlüce mi, Hatipoğlu mu diye düşündüğünü ve CHP, Ak Parti gibi adayların partisini hiç önemsemediğini söyleyebilirim.

Özet olarak, 1 ay önceye göre değişen tek şey var.  

Ayşe Ünlüce nice engel ve parti içi seçim koordinesi ile ilgili handikabı aştı, geriden gelip yarışı dengeledi.

Hatipoğlu ise partisinin ilk kez son 2 haftaya yarışta kafa kafaya girmesine vesile oldu.

Bunun dışındaki her şey defalarca yaptığımız tespitlerin tekrarından ibarettir.