İyi Parti 10 gün sonra Eskişehir il kongresini gerçekleştirecek.

Şu an için kâğıt üzerinde 3 aday var.

Mevcut Başkan Emine Edizgil, eski Tepebaşı İlçe Başkanı İsmail Türk ve Odunpazarı İlçe teşkilatının adayı olan Hüseyin Arabacı il başkanı olmak için yarışacak.

Türk ve ekibinin ya da Arabacı ile destekçilerinin seçimi kazanma olasılıkları yüksek değil.

Bir araya gelerek seçime ortak liste ile gitme olasılıkları da kesinlikle yok.

Türk ve ekibinin Emine Edizgil’e daha doğrusu onun ekibindeki bazı isimlere karşı tepkisi ve kırgınlıkları var. Ancak Arabacı ve ekibine olan tepkileri çok daha fazla, aralarındaki anlaşmazlık çok daha köklü olduğu için yan yana gelmelerine imkân yok.

Bu şartlar altında Edizgil ve ekibinin seçimi kazanma olasılığı çok yüksek. Büyük bir sürpriz olmaz ise kongreden seçilmiş il yönetimi olarak ayrılacaklar.

Ancak partinin toparlanması ve genel seçime sağlıkla ilerlemesi için kongreden galip çıkmak yetmiyor. Kazandığı taktirde Edizgil ve ekibini bekleyen önemli bir sınav var.

Partide son 6 ay içinde yıkılan nice köprünün hızlı ve samimi bir şekilde onarılması gerekiyor. Küskün, dargın, tepkili olanların gönlünü kazanmak ve onları seçim sürecine dair motive etmek gerekiyor.

Yerel seçim ile ilgili tüm söylemlerin ve hedeflerin kenara bırakılması ve genel seçim hedefine odaklanılması gerekiyor.

Bunları söylemek kolay olsa da hayata geçirmek o kadar kolay değil.

Emine Edizgil’in bu zorluğu aşması için tek başına değil tüm il yöneticileri ile ortak hareket etmesi lazım. O yüzden il yönetiminde görev alacak isimlerin belirlenmesi bu sürecin ilk adımı olacak. Edizgil ince eleyip sık dokumalı ve il yönetimini bu hedefe koşacak, geçmiş kavgaları yapmayacak ve ifade gücü yüksek isimlerden oluşturmalı.

Eleştiriyi kabul edebilen, sosyal medyayı gürültüsüz kullanan, hoşgörüsü yüksek ve mümkünse parti içi tartışmalarda yıpranmamış isimler mutlaka vitrinde olmalı.

Tüm bunların dışında asıl dikkat edilmesi ve dinlenmesi gereken bana göre rakipler.

Bence kişisel rekabet ve gerginlikleri partiye yansıtmamak adına Emine Hanım mevcut il başkanı olarak diğer adaylarla bir araya gelmeyi başarmalı.

Odunpazarı cephesi ile yaşanan kahvehane skandalı daha doğrusu Zafer Tuna’nın kabul edilemez tavrından sonra o kanatla bir araya gelmesi zor ancak İsmail Türk ve ekibi ile mutlaka oturup en azından bir kahve içilmesi elzem diye düşünüyorum.

Zira yarış sona erdikten sonra tüm İyi Partililer için önemli bir seçim yarışı başlıyor.

4 ay gibi kısa bir süre var. Bu sürede aday adaylıkları, aday belirlenme süreçleri ve seçim için konulan en az 2 milletvekili hedefi için adeta yardırmak lazım.

Çünkü genel seçimde İyi Parti ortaya bir iddia koyamaz ve başarılı olamaz ise bana göre bugüne kadar emek verenlerde, onların çabaları da anlamsız kalacak.