Sürpriz olmaz ise 115 gün sonra seçime gideceğiz.

Eskişehir’de ise henüz seçim havasını yaşamaya başlamadık.

Takvimdeki belirsizlik yüzünden kamudan istifalar, meclis üyeliklerinden istifalar hatta parti teşkilatlarından bile istifalara tanık olmadık.

CHP Yılmaz Büyükerşen’i, diğer partiler ise takvimi ve genel merkezlerin adaylık sürecine işleyişlerini bekledikleri için Eskişehir’de aday adayı sayımız henüz 3 isimler sınırlı kaldı.

Ak Parti’de gayri resmi isim enflasyonu epey fazla gibi gözüküyor ama adaylık konusunda iddialı ve ilk 3 sırada yer alabilecek isim sayısı bir hayli az.

Mevcut İl Başkanı Zihni Çalışkan şu an için sadece partisinin değil şehirdeki tüm partilerin içinde aday olması daha doğrusu seçilebilecek bir yerden aday olması en muhtemel il başkanı olarak dikkat çekiyor.

Ancak Ak Parti eğer illa ki ilk 3 sırada bir kadın aday olsun diye zorlamaz ise karşımıza güdümlü bir ilk 3 sıra çıkabilir. Burhan Sakallı, Dündar Ünlü gibi isimleri yabana atmamakla birlikte Harun Karacan’ın da liste başı olarak vekilliğe devam olasılığı epey yüksek…

CHP için sürekli belirttiğim gibi Yılmaz Büyükerşen seçmese bile onun veto etmeyeceği bir liste olması lazım.

Ancak kimin ismi muhtemel aday olarak dile gelse rakiplerden önce kendi partilileri tarafından hışma uğruyor. Nuray Akçasoy bunun en canlı örneği…

İYİ Parti’de Arslan Kabukçuoğlu devam etmeyecek gibi bir izlenim var. Muhtemel adaylar içinde dedikodu fazla bile olsa isimler konusunda bir şey söylemek adına erken bir süreç.

Nebi Hatipoğlu, Bahattin Şeker, Aksoyek, Melih Aydın gibi isimleri sık sık duysak bile reel anlamda henüz bir şey diyemeyiz. Hepsi istiyor mu, isteyenlerin hepsini parti ister mi gibi bir süre daha bekleyeceğimiz bir süreç var.

MHP Metin Nurullah Sazak ile devam etme ihtimali yüksek bir seyirde ilerliyor. Lakin vekil sayısı 7’den 6’ya düştüğü için farklı bir şey yapmak zorunda.

Ya Ak Parti listesi ile ortak bir seçim süreci ya da Eskişehir özelinde daha etkili, daha popüler bir adayla şansını zorlaması vekil ihtimalini güçlendirebilir.

Ne Ak Parti ne de MHP vekil çıkarılamaması durumunda alınan oyların Millet İttifakına kaçmasına razı olmayacaktır.

Kusura bakmasınlar ama ittifaklar dışındaki partilere Eskişehir’de pek şans tanımıyorum. Hatta Gelecek, DEVA gibi anketlerde ülke genelinde iyi oy almış yeni partilerin Eskişehir’de ülke geneline göre daha az oy alması benim için sürpriz olmayacak.

Velhasıl seçime 115 gün var.

Adaylık için yeterli ama aday adaylığı için çok kısa bir süre…

Kim kendini ne kadar anlatabilecek? Temayüllerde, kamuoyu yoklamalarında bu kısa sürede nasıl yer edinecek?

Hangi ara ofis açacak, araç giydirecek, proje ya da söylemleri ile seçmene ulaşabilecek.

O yüzden partilerin kendi takvimini belirlemesi için acele etmesi ve ivedilikle seçim maratonuna başlaması gerekiyor.

3 ay dediğin nedir ki?